Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 237
aktuelno izdanje
I udarac nekad koban
Neplodnost muškarca
Neplodnost i uzroci koji do nje dovode ravnomerno su rasporedjeni na oba pola, pa stručnjaci tvrde da ne treba govoriti isključivo o ženskoj ili o muškoj neplodnosti, već o bračnom sterilitetu ili infertilitetu. Kada je Svetska zdravstvena Organizacija utvrdila da kod jednog od četiri para koji leče neplodnost i žena i muškarac imaju neki poremećaj, moderno lečenje obuhvatilo je ispitivanje oba partnera. O uzrocima nastanka neplodnosti muškaraca za "Bilje i zdravlje" govori dr Saša Tomović, specijalista urologije KBC "Zvezdara" u Beogradu.

Spermogram
Najčešći razlozi koji mogu dovesti do neplodnosti muškarca su:
0urođeni faktori (nespušteni i/ili loše razvijeni testisi, odsustvo provodnog kanala spermatozoida)
0stečeni urogenitalni poremećaji (zapušenja puta spermatozoida, uvrtanje, tumori ili zapaljenje testisa)
0infekcije urogenitalnog trakta (hlamidija, mikoplazma, ureaplazma, gonoreja, ešerihija koli, enterokokus)
0povišena temperatura skrotuma (kao posledica varikočele, nošenja termoveša, saune)
0endokrina oboljenja, koja stvaraju nizak nivo testosterona, nizak ili visok nivo FSH, visok nivo prolaktina genetičke abnormalnosti (poremećen kariotip, Klinefelterov sindrom ,47XXY, delecija Y hromozoma),
0imunološki faktori, sistemske bolesti
0egzogeni faktori (lekovi, toksini, zračenje, stil života)
0u 40 do 50 odsto slučajeva faktori su nepoznati - idiopatski .
Polazna tačka u utvrđivanju plodnosti muškarca je analiza sperme iz ejakulata, takozvani spermogram, a dr Tomović ističe da tek ako analize dva spermograma nisu normalnih parametara, potrebno je sprovoditi dalja urološka ispitivanja i preglede.
- Pravilno je uraditi dva spermograma u 15 dana, sa po četiri dana apstinencije (uzdržavanja od izbacivanja sperme).Važno je razlikovati sledeće nalaze: smanjen ukupan broj spermatozoida - oligozoospermia: 15 miliona spermatozoida po mL, smanjen broj pokretnih spermatozoida - astenozoospermia: 32 procenta pokretnih spermatozoida i drastrično smanjen broj normalnih formi spermatozoida - teratozoospermia: 4 procenta normalnih formi. Prisutne istovremeno, ove anomalije definišu se kao OligoAsthenoTeratozoospermia (OAT) - ističe dr Saša Tomović.
Navedene abnormalnosti u analizi spermograma najčešće se vide kod pacijenata sa infekcijama, gde prednjače hlamidija, mikoplazma, ureaplazma i bakterija enterokokus, u mokraćnoj cevi ili spermi i zahtevaju adekvatvno lečenje antibioticima.

Sport i lekovi
- Najčešći organski poremećaj izazivaju obolele vene oko testisa, sa jedne ili obe strane (varikočela). Poremećen tok krvi kroz njih - refluks, dovodi do vraćanja iskorišćene krvi sa štetnim materijama i njenog nagomilavanja oko i u testisima, što povećava temperaturu te regije. Povišena temperatura dokazanо smanjuje proizvodnju spermatozoida i njihovu funkcionalnu sposobnost. Najnoviji metod lečenja varikočele je laparoskopska operacija. Minimalno je invanzivna, а od 2004. godine uspešno se izvodi i u KBC "Zvezdara".
Dr Tomović napominje da i udarac, trauma ili operacija u bliskoj regiji može dovesti do stvaranja ožiljka i oštećenja puteva spermatozoida, ali i proizvodnje antitela koja reaguju na sopstvene spermatozoide (antispermatocitna antitela-ASA). Takva imunološka reakcija dovodi do autousporenja, autodestrukcije i neplodnosti muškarca.
- Čak i posle vazektomije, kao eventualne mere muške kontracepcije, plodnost je očuvana, ali se oplođenje mora uraditi veštačkim asisitiranim putem. Inače, do lošeg kvaliteta sperme i smanjenja plodnosti mogu dovesti način života i nezdrave navike: dugotrajno pušenje, zloupotreba alkohola, anaboličkih steroida, gojaznost, ekstremni sport, određeni lekovi (svi antibiotici, lekovi za smanjenje holesterola, za imunološke bolesti, neki antihipertenzivi)- navodi naš sagovornik.- Jedno je sugurno: poštovanjem "biološkog sata" i održavanjem vitalnosti čitavog organizma, plodnost muškarca se može poboljšati i sačuvati i u poznim godinama.

Analiza sperme
Parametri- donje referentne vrednosti (opseg)

0Zapremina ejakulata (ml) 1.5 milion (1.4-1.7 miliona)
0Ukupan broj spermatozoida (ml) 39 miliona (33-46 miliona)
0Koncentracija spermatozoida (ml) 15 miliona (12-16 miliona)
0Ukupna pokretljivost (PP + NP) 40 %(38-42 %)
0Progresivno pokretni (PP) 32% (31-34)
0Vitalnost (živi spermatozoidi) 58 % (55-63%)
0Izgled spermatozoida (normalne forme) 4% (3.0-4.0%)

*PP - progresivno pokretni spermatozoidi
*NP - neprogresivno pokretni spermatozoidi

Kvalitetna ishrana
Primat dati ishrani koja sadrži prirodne antioksidanse i vitamine neophodne za spermatogenezu (voće, povrće, biljna vlakna, vitamine B i C, cink, selen, matični mleč, fruktoza)
Izbegavanti namirnice sa velikom količinom emulgatora i konzervanasa. Poželjni su suplementi, jer se njima unosi dovoljna količina antioksidanasa i specifičnih hranljivih i gradivnih materija neophodnih za nesmetan proces stvaranja spermatozoida.
Naročito važan je L-arginin, kojeg imaju sincokret, piskavica, rogač, kikiriki, susam, soja potočarka, crna slačica, badem, pistaći, vlašac, bob, sočivo.
Pomažu još i aloja vera, ginko, žen šen (deluje kao afrodizijak, povećava impotenciju, pospešuje spermatogenezu, poboljšava apsorpciju vitamina), čaj od lista maline, đumbir...

Danijela Kljajić

Broj 237
Za "Bilje i Zdravlje" govore:

Kaliopi Bukle, pevačica
Zoran Bognar, pesnik

Cvet bagrema
Mirisni čuvar zdravlja

Lečenje biljem
Da lice zablista

Oboljenja tireoidee
Jedna žlezda, sto problema

Voda i zdravlje
Bez vode gušća krv

Alergije
Od ekcema do astme

Nadutost i gasovi
Balon u stomaku

Starenje
Treće doba u tri faze

Noćni rad i zdravlje
Svetlost daje ritam