Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 238
aktuelno izdanje
Eliksir zdravlja
Od mladih oraha pripremaju se sirupi, tinkture, lekovite rakije
Thinkstock

Bogati lekovitim sastojcima, listovi, mladi i zreli plodovi i zelene ljuske oraha (Juglans regia) čije raskošno stablo može da dostigne i do 25 metara, upotrebljavani su za lečenje mnogobrojnih bolesti još od antičkog doba, a njihovu lekovitost potvrdila je i savremena medicina. Orah raste samoniklo ili polusamoniklo od jugoistočne Evrope do Dalekog istoka.

Rezervoar vitamina
Kraj maja, jun, a u brdskoplaninskim krajevima i jul, idealno su vreme za prikupljanje zelenih plodova (Juglandis immaturi fructus) od kojih se pripremaju različiti lekoviti preparati. Zeleni orasi su jedinstven prirodni rezervoar vitamina C, ali i fenolskih jedinjenja. Bogati su i mineralima poput joda, kalijuma, magnezijuma, fosfora, kalcijuma, gvožđa i cinka, hlora, sumpora, mangana i bakra. S obzirom na to da su, osim vitaminom C bogati i drugim vitaminima (E, B1, B6, B9) kao i omega-3 masnim kiselinama, preparati od zelenih oraha daju se slabašnoj deci i malokrvnima. Na Balkanu se i dan-danas održao lep običaj da se mladi zeleni takozvani mlečni oraščići ili samo zelene ljuske dodaju u med i poslužuju kao slatko. Pri tom se ne greju (nema štetnog uticaja toplote) pa ne čudi što je akademik Jovan Tucakov, jedan od naših najboljih poznavalaca lekovitog bilja zapisao da je "slatko od oraha najbolja narodna konzerva vitamina C i drugih lekovitih sastojaka". Osim toga, od mladih oraha pripremaju se i sirupi, tinkture, lekovite rakije... Kada se piju, lekoviti preparati zelenog oraha poboljšavaju rad štitaste žlezde, čiste krv od toksina i organizam od parazita, olakšavaju želudačne tegobe i sprečavaju parodontozu.

Obloge od listova

Kada je o listovima reč, beru se u junu i julu, pažljivo po suvom vremenu i suše bez prevrtanja. Sadrže etarsko ulje (miriše na katran), tanine, galne i elagne kiseline, juglandin (materiju ljutog i gorkog ukusa) i juglon. Preparati listova oraha stari su narodni lek protiv skrofuloze (konstituciono stanje mladih sklonih tuberkulozi, ekcemima i otoku žlezda), katara želuca i creva. U spoljašnjoj upotrebi mladi listovi se koristi za obloge i kupke, protiv upale očiju, hroničnog ekcema, kožnih oboljenja i inficiranih rana, a može da posluži i kao ulje za kosu i sunčanje.
I zelene ljuske oraha imaju slične sastojke i lekovitu vrednost, mada ima stručnjaka koji tvrde da su lekovitije od lišća.


RECEPTI RECEPTI RECEPTI RECEPTI


Lekovito slatko

- 40 zelenih oraha
- kilogram meda
Orahe operite, osušite, složite u teglu, prelijte medom, dobro zatvorite teglu i služite tek posle 40 dana.
SAVET PLUS: Uobičajeno je da orasi za to vreme potamne.


Tinktura za imunitet

- 10 mladih oraščića
- 1/2 l alkohola (50%)
- limun
Oraščiće operite, stavite u staklenu teglu, prelijte alkoholom i teglu zatvorite. Posle dva dana dodajte limun isečen na kolutove. Pre upotrebe tinkturu razblažite vodom u odnosu 1:1 i koristite:
1. dan - pola čaše vode i kap tinkture na prazan stomak
2. dan - pola čaše vode i dve kapi tinkture
3. dan - pola čaše vode i tri kapi tinkture
4. dan - pola čaše vode i četiri kapi tinkture
5. dan - pola čaše vode i pet kapi tinkture
6. dan - dve kašičice tinkture i čašu vode (oni koji imaju više od 68 kilograma mogu da uzmu dve i po kašicice tinkture).
SAVET PLUS: Tinkturu uvek dodajte u mlaku vodu i sačekajte 15 minuta. Posle prvih šest dana tinktura bi trebalo da se pije jednom sedmično po dve-dve i po kašičice razmućene u čaši tople vode.

Protiv hipotireoze

- 500 g zelenih oraha
- 500 g meda
- 500 g soka od aloje
U staklenu teglu stavite orahe, med i alojin sok, promešajte i dobro zatvorite. Posle 30 dana (povremeno teglu protresite) uzimajte po kašičicu smese tri puta dnevno pre jela.
SAVET PLUS: Smesa može da se koristi cele godine, a osim u slučaju smanjenog rada štitaste žlezde, olakšava tegobe i leči većinu kožnih oboljenja, čisti krv i ublažava parodontozu.

Orahovača

- 25 zelenih oraščića
- med (u odnosu 1:1 sa oraščićima)
- litar lozovače ili komovice
Oraščiće operite i zasecite nožem na par mesta, stavite u teglu, dodajte med, prelijte rakijom i dobro zatvorite. Stavite na dobro osunčano mesto i sačekajte 40 dana (za to vreme teglu ne otvarajte, ali s vremena na vreme dobro promućkajte). Smesu procedite, naspite u flašu i čuvajte na tamnom i hladnom mestu. Svako jutro, natašte uzimajte po kašiku orahovače.

Liker

- 40 zelenih oraha
- šećer
- litar lozovače
- 500 g bagremovog meda
Dno tegle (zapremine tri litra) posipite šećerom koliko da prekrije dno. Poređajte oraščiće jedan do drugog, ponovo pospite šećerom (sloj debljine centimetar) i ređajte naizmenično dok ne upotrebite sve oraščiće. Poslednji sloj neka bude šećer. Teglu dobro zatvorite i ostavite na osunčanom mestu 40 dana. Povremeno promešajte varjačom. Posle 40 dana u teglu dolijte rakiju, promešajte, zatvorite i ostavite na toplo mesto (ne mora da bude osunčano). Kada se šećer istopi, procedite, dodajte med i dobro promešajte. Sipajte u flaše i čuvajte na tamnom i hladnom mestu.

Sirup

- 1/2 kg zelenih oraha
- litar vode
- 2 kg meda
Orahe operite, isecite na četvrtine i prelijte vodom i kuvajte dva sata. Procedite, tečnost pomešajte s medom i ponovno kuvajte na tihoj vatri dok ne dobije gustinu sirupa. Gotovu smesu naspite u staklene flaše i čuvajte na tamnom mestu. Pijte dva do četiri puta dnevno po kašičicu sirupa rastvorenu u tri decilitra vode.

Ojačajte koren kose

- 25 zelenih oraha
- litar alkohola (96%)
Sameljite orahe, stavite u teglu, prelijte alkoholom, dobro zatvorite i ostavite dve nedelje na toplom mestu. Proceđenom tečnošću svako veče masirajte kožu glave. Ne ispirajte i pustite da se kosa osuši.

J. M.

Broj 238
Za "Bilje i Zdravlje" govore:

Anđelka Prpić, glumica

Slobodan Trkulja, muzičar

Lečenje biljem
Lavandom protiv komaraca

Zova smiruje kašalj

Reumatske bolesti
Muke trećeg doba

Analize DNK u Srbiji
U potrazi za greškom

Slezina
Neumorni čistač krvi

Ishrana
Kiselina pod kontrolom

Spretnost dece
Od smotanka do čigre