Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 238
aktuelno izdanje
Veza jaka i opasna
Bubrežna hipertenzija je po učestalosti na drugom mestu, iza primarne
Thinkstock

Arterijska hipertenzija je jedna od najčešćih bolesti današnjice, od koje boluje 10 do 20 odsto odraslog stanovništva. Neka istraživanja kažu da čak trećina odrasle populacije ima pritisak koji se mora lečiti. Posledice su arterioskleroza i njene komplikacije na bubrezima, srcu, oku, moždana krvarenja.
Još pre oko 200 godina uočena je udruženost hipertenzije i bolesti bubrega. Bolesti bubrega mogu da dovedu do pojave povišenog krvnog pritiska, ali povišen krvni pritisak, dužeg trajanja i intenziteta može da ošteti bubrege i da još i više pogorša pritisak.
Prim. dr sci med. Josip Butorajac, internista-nefrolog Poliklinike „Intertim” u Beogradu objašnjava:
- Prema uzroku nastajanja postoji primarna hipertenzija, čija učestalost iznosi oko 95 odsto. Prema težini i visini krvnog pritiska delimo je i na početnu, umerenu i tešku sa promenama na brojnim organima. Primarna hipertezija koja dugo traje dovodi do promena na arterijama bubrega i završava nefroangiosklerozom i insuficijencijom bubrega. Nefroangioskleroza kod bolesnika starije populacije je najčešća bolest u centrima za lečenje hroničnom hemodijalizom.
U drugoj grupi su oni kod kojih je visok krvni pritisak povezan sa drugim patološkim procesima u organizmu, a hipertenzija nastaje kao posledica. To je grupa sekundarnih hipertenzija koju mogu razviti bolesti bubrega, bubrežnih arterija, nadbubrežnih žlezda, kardiovaskularne i neurogene bolesti. U ovoj grupi je oko pet odsto, a najčešće su bolesti bubrega.
Bubrežna hipertenzija je po učestalosti na drugom mestu, iza primarne. Bez bubrega život nije moguć, pa pored izlučivanja raspadnih produkata metabolizma proteina (urea, kreatinin, mokraćna kiselina), važnu ulogu imaju u metabolizmu vode i elektrolita, regulaciji krvnog pritiska, eritropoeze (stvaranje i sazrevanje crvenih krvnih zrnaca).
Bubreg luči hormon renin, koji u sprezi sa druga dva hormona angiotenzin i aldosteron dovodi do vazokonstrikcije (stezanje-suženje) što stvara veliki otpor u sistemskoj cirkulaciji i povećanje krvnog pritiska.
Bolesti bubrega koje dovode do visokog krvnog pritiska delimo na bolesti parenhima - tkiva bubrega i krvnih sudova bubrega.
Primarijus Butorajac kaže da su najčešće parenhimske bolesti bubrega: 0 Glomerulonefritis je nebakterijska upala bubrega, u čijoj osnovi je imunološka reakcija koja zahvata oba bubrega. Obično počinje streptokoknom infekcijom gornjih respiratornih puteva.
0 Pijelonefritis je bakterijska infekcija bubrega, izazvana crevnim bakterijama, najčešće ešerihijom koli. Može da zahvati jedan ili oba bubrega. Hronični pijelonefitis sa ožiljnim promenama i smanjenim bubregom izaziva arterijsku hipertenziju.
0 Bolesti bubrega u sklopu sistemskih bolesti vezivnog tkiva(najčešće lupus nefritis, nasledne cistične bolesti bubrega, dijabetična nefropatija i druge)

Kontrola najvažnija
Ovakva oboljenja zahtevaju lečenje osnovne bolesti, hipertenzije i redovnu nefrološku kontrolu. Hirurško lečenje i postavljanje stenta daju dobre rezultate. Najvažnije je, ipak, češće kontrolisati krvni pritisak, a u isto vreme kontrolisati funkciju bubrega, najednostavnije pregledom urina - ističe dr Josip Butorajac.

Ž. R.

Broj 238
Za "Bilje i Zdravlje" govore:

Anđelka Prpić, glumica

Slobodan Trkulja, muzičar

Lečenje biljem
Lavandom protiv komaraca

Zova smiruje kašalj

Reumatske bolesti
Muke trećeg doba

Analize DNK u Srbiji
U potrazi za greškom

Slezina
Neumorni čistač krvi

Ishrana
Kiselina pod kontrolom

Spretnost dece
Od smotanka do čigre