Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 239
aktuelno izdanje
Za lepšu frizuru
Lečenje biljem/ Nega kose i kože glave
Da bi kosa bila lepa neophodno je da se redovno neguje, ali ponekad ni brižna nega ne može mnogo da pomogne. Naročito tokom prolećnih meseci kada počne naglo da opada, što je istini za volju, deo redovnog obnavljanja vlasi.
Ako se izuzme činjenica da je nasledni faktor presudan, na kvalitet i rast kose mogu da utiču i bolesti, nedostatak vitamina, stres.., kao i niz spoljnih faktora među kojima su zagađen gradski vazduh, vetar, pregrejane i zagušljive prostorije u kojima se boravi, ali i često farbanje kose. Zato je ovih dana idealno vreme da se pomoć potraži u preparatima lekovitog bilja. Podsećamo na lekovite trave koje se vekovima koriste za negu kose i kože glave.

Dragoljub (Tropaeolum majus)

Lekovite osobine imaju listovi i cvetovi kao i zrelo seme. Obiluje vitaminom C, a sadrži enzim mirozin, sumporni heterozid glikotropelozid, pektin, tanine... Dokazano je da je jedan od najboljih prirodnih antibiotika, a njegov sok i salata se poslednjih desetak godina sve češće koriste kao vitaminski osveživač organizma.

Koristi se:
* protiv opadanja kose
* da ojača koren kose
* za lečenje kože glave

Tinktura

- 100 g lista dragoljuba
- 100 g lista koprive
- 100 g lista šimšira
- 1/2 l čistog apotekarskog alkohola (96%)
Iseckane listove dragoljuba, koprive i šimšira stavite u teglu, prelijte alkoholom, zatvorite i stavite na hladno i tamno mesto, najbolje u podrum. Posle 15 dana procedite, pritom talog dobro iscedite kroz gazu a dometalne policebijenu tinkturu čuvajte u zatvorenoj flaši, na hladnom i mračnom mestu. Koren kose i kožu glave mažite dva puta sedmično.

Dan-i-noć (Viola arvensis)

Za lek se upotrebljava samo divlja, poljska podvrsta (Viola arvensis). Sadrži vitamin C, saponozid, salicilnu kiselinu, etarsko ulje, tanin...

Koristi se:
* za lečenje kožnih bolesti (najčešće ekcema)
* protiv peruti i svraba
* da podstakne rast kose
* za jačanje korena kose

Ojačajte koren kose

- 4 kašike lista i cveta dan-i-noć
- 1/2 l vode
List i cvet prelijte vodom i kad proključa, na tihoj vatri, kuvajte dva minuta. Sklonite sa ringle, poklopite i posle dva sata procedite. Nezaslađen čaj popijte tokom dana, pre jela.

Kamilica (Matricaria chamomilla)

Ova biljka sadrži nekoliko desetina lekovitih jedinjenja, a farmaceuti se slažu da je njeno etarsko ulje najlekovitije. Blagotvorno delovanje dopunjuju smole, gorke materije, tanini...

Koristi se:
* za lečenje obolelog korena kose
* da omekša vlasi i postanu sjajne
* protiv upala kože i sluzokože

Za meku i sjajnu kosu

- 4 kašike cveta i lista kamilice
- litar vode
Sitno iseckanu kamilicu prelijte proključalom vodom i poklopite. Posle dva sata procedite i isperite kosu.

SAVET PLUS: Kosu ispirajte jednom sedmično.

Ruzmarin (Rosmarinus officinalis)

Prepoznatljiv, prijatan i aromatičan miris ove biljke potiče od etarskog ulja bogatog kamforom i cineolom a sadrži i tanine, holin, saponozide i heterozide.

Koristi se:
* da osveži kožu
* za podsticanje rasta kose

Zbogom peruti

- 20 g ruzmarina
- 20 g žalfije
- 20 g majčine dušice
U litar hladne vode dodajte ruzmarin, žalfiju i majčinu dušicu, poklopite i sačekajte tri sata. Rastvor, potom, zagrejte do 80 stepeni, procedite kroz gazu, sipajte u staklenu flašu i dobro zatvorite. Ovaj losion jednom dnevno umasirajte u koren kose.

SAVET PLUS: Kombinacija ove tri biljke ima izuzetne antibakterijske osobine i deluje protiv mikroorganizma koji izazivaju perutanje kože glave.

Čičak (Arctium lappa)

Koren obiluje askorbinskom kiselinom, a sadrži i polisaharid inulin, proteine, etarsko ulje, belančevine, tanine i gorke materije. Bogat je vitaminima i mikroelementima (bora, mangana, stroncijuma, cinka, olova, gvožđa, vanadijuma).

Koristi se:
* da jača koren kose
* protiv opadanja kose

Da kosa ne opada

- 100 g čičkovog korena
- 50 g lista mlade koprive
- 50 g pupoljaka breze
- 2 dl alkohola (40-70%)
Sastojke pomešajte u staklenoj tegli i dobro zatvorite. Posle 10 do 14 dana (svakodnevno promućkajte) procedite kroz gazu i tečnošću masirajte kožu glave dva do tri puta sedmično.

SAVET PLUS: Koren čička stariji od godinu nema lekovite osobine.

Broj 239
Za "Bilje i Zdravlje" govore:
Ivana Nešović, odbojkašica

Mišjakinja
Čisti bubrege i pluća

Trešnja
Čuva srce, ublažava bol

Proso
Idealan za šećeraše

Dijagnostika
Šta je Ki67 antigen?

Ishrana
Zelena detoks dijeta

Deca
Kad igra zaboli

Pripreme za trudnoću
Zdrav život za zdravu bebu