Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 240
aktuelno izdanje
Svi u berbu ivanjskog cveća
Sokobanjski kraj biće, od 4. do 7. jula, devetnaesti put domaćin manifestacije "Dani svetog Jovana Biljobera", jedne od najvećih smotri ljubitelja bilja u Srbiji. Organizator je Udruženje za lekovito bilje "Dr Jovan Tucakov" iz Sokobanje, a prema rečima predsednika ove organizacije Nebojše Stanojevića, program је tematski podeljen, pa će učesnici i gosti svakog dana biti na drugoj lokaciji.
- Učešće je najavilo šezdesetak poznavalaca bilja, od botaničara i biоloga, profesora Univerziteta ili predstavnika domaćih instituta koji se bave lekovitim biljem, do fitoterapeuta i travara iz svih delova bivše SFRJ. Deo programa je obuka onih koji žele da saznaju više o lekovitosti bilja a kuriozitet je da učesnici "Dana Jovana Biljobera" svake četvrte ili pete godine na ovim prostorima otkriju novu biljnu vrstu...- s ponosom ističe Stanojević.
Manifestacija će da počne obilaskom lokaliteta u blizini sela Skrobnice kod Knjaževca na kome je pre nekoliko godina pronađena biljka stepski božur.
- Drugog dana planira se obilazak sela Jezero i Radenkovac na vrhu Ozrena gde će da se održe predavanja a učesnici će imati priliku da se, osim sa biljnim vrstama koje tu uspevaju, upoznaju i sa domaćom kuhinje ovog kraja.
Obilazak sela Jošanice na planini Bukovik poznatoj po bukovoj šumi i brojnim biljnim vrstama planira se trećeg dana, a poslednjeg se ide u selo Vrmdža, na Rtnju gde će uveče da se održi svečanost uz bogat kulturno-umetnički program.

- Završna svečanost je 7. jula u podnožju planine Rtanj, u selu Vrmdža, gde se tradicionalno okupi od 3.000 do 4.000 posetilaca. I ove godine to će biti prilika da se razmene iskustva, sklope poznanstva ili započne saradnja. U zabavnom programu, posle svečanog defilea, organizuju se recitali pesama o bilju, takmičenja u pletenju venčića od ivanjskog cveća i poznavanju lekovitog bilja, a bira se "Biljarica" za 2013. godinu - kaže Stanojević.

Prema njegovim rečima, draž skupa je što istraživački duh ne napušta učesnike do poslednjeg dana, a oni koji uspešno prođu obuku, a među njima ima i lekara, dobijaju sertifikate, pa se neretko dešava da, osim redovnog posla, posle godinu ili dve počnu da se bave fitoterapijom.


Nova iskustva

- Rtanj i okolne manje planine i visoravni dragoceni su rasadnik lekovitog bilja i ma koliko mislili da ih poznajemo "u dušu", svaki izlazak u prirodu je novo iskustvo - kaže Stanojević i ističe da je prve godine, a bilo je to 1994., bilo samo 17 učesnika. Kako su godine prolazile, tako se broj učesnika povećavao.


Biljke u julu

Biljke koje se beru u ovom periodu su: bokvica, breza, borovnica, brusnica, bunika, divizma, divlja ruža, dupčac, hajdučka trava, islandski lišaj, kadulja, žalfija, kantarion, kim, kokotac, kopriva, kupina, lavanda, lipa, matičnjak, majoran, miloduh, nana, pelen, podbel, rastavić, rosulja, beli i crni slez, timijan, kamilica, virak, vranilovka i zova. Danijela Kljajić

Broj 240
U ovom broju i:


Nebojša Ilić Cile, glumac :
Revizori svuda oko nas

Lečenje biljem:
Malina štiti od infarkta

Ruža spas za stomak

O ring metoda
Dijagnoza bez greške

Neuropatski bol
Kad se nervi naljute

Reumatoidni artritis
Marker gleda budućnost

Manuelna terapija
Prstima i snima i leči

Fitohemija
Prirodno na naučnoj bazi

Arsen
Otrov sa česme

Uloga oca

Sinu uzor kćerki model

Iridologija
Otkrij tajne duše u očima

Leto i seks
Sunce budi želju

Poklon vikend za dvoje u Banji Vrujci