Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 246
aktuelno izdanje
Vedrina je vetar u leđa uspehu
Vera Čukić

Ljudi u gradu gledaju u nebo samo iz praktičnih razloga, kad pokušavaju da proniknu hoće li pasti kiša ili sneg, ili hoće li stati padavine. Od noćnih svetala oni ne vide zvezde i po njima retko pada mesečev sjaj. Ne posmatraju oblake, ne oštre um gledajući u prostranstvo... Možda baš iz tog razloga Vera Čukić (75), ovogodišnja dobitnica nagrade `Pavle Vujisić` za životno delo, glumica upečatljivog lika i glasa, ne živi u gradu, i gleda u nebo mnogo i često. Bez te nesagledivosti, dubine, beskraja na koji je navikla budući da veliki deo godine provede na selu - ne bi ni mogla.

- Ne postoji ništa prirodnije od gledanja u nebo, oblake i nesagledivu dubinu i širinu - kaže u razgovoru za naš list.- Gledam u zelenilo, u vodu, u daljinu, u tu beskrajnu vojvođansku ravnicu. Mi živimo iznad Dunava, jedno 150 metara, odakle se vidi beskraj ravnice i beskraj neba i divna mala naselja preko Dunava...

O Na šta pomislite kad vidite ravnicu?
- Na snagu i život. Pomislim na neku plodnost, na izobilje...Ponekad na konje i brzinu.

O Da li postoji neko drvo koje posebno volite i zašto? Da li verujete u energiju drveća?
- Obožavam drveće. Imamo pola hektara zemlje, zapravo je 3000 kvadrata naše, a 2000 mog brata, ali smo ga sjedinili, i kada smo zemlju kupili tu je bio kukuruz, prilično zapušten vinograd i mali deo pod višnjama. To je bilo pre 40 godina, i Gordan, moj muž, i ja smo tek tada počeli zajednički život. Ispred kuće smo napravili veliki park, gde smo zasadili 70 vrsta različitiog drveća, cveće, a iza kuće, na sedam kaskada po 10 voćki, jabuka, krušaka, šljiva, trešanja, leska...Lesku smo sadili jer je kraj prema Smederevu pun klizišta. To drvo ima 16 metara dubok koren i tako drži zemlju i sprečava da klizi. Imamo i dosta zimzelenog drveća koje divno izgleda i leti i zimi i ne stvara utisak da je plac pust. Imamo breza, lipa, da...lipu posebno volim, kesten. Moja Iva voli katalpu, drvo ljubavi jer ima velike srcolike listove. Tu su i zimzelene magnolije koje daju čarobne bele cvetove, pa kamelije koje opstaju i na minus 25 Celzijusovih... Ceo naš dom je u cveću i drveću.

O Ko se u kući bavi hranom?
- Za nekoga je hrana filozofija, za nekoga preka potreba za nekoga je teško dostižna. Ne bavim se mnogo hranom, imali smo uvek domaćicu, ali Gordan i Iva su majstori kulinarstva. Ja volim sirovu hranu i salate.

O Da li u bašti uzgajate organsku hranu?
- Pokušali smo da napravimo baštu, ali smo baš u vreme kada se većina povrća sadi imali posla...Imali smo tek malo svog paradajza, mladog krompira, graška i luka.

O Da li volite čaj i koji pijete?
- Volim čajeve. Naš zet je neko vreme radio u Engleskoj u jednoj firmi koja se bavila dostavom čajeva, pa smo imali mogućnost da probamo fantastične čajeve. To pijem kao ekskluzivu, ali svakodnevno trošim po jednu šolju kamilice i nane, koje držim u vodi tek jedan minut.

O Šta mislite da je najvažnije da bi čovek bio zdrav, vedar i zadovoljan?
- Mislim da je pored svega presudna genetika. Kako kažu seljaci: `Od čega si - takav si`. Mimo toga, najvažnije je biti umeren u svemu, ne odricati se onoga što volite ali biti umeren u hrani, piću, sedeljkama... Vrlo je važno da sebe možete da naterate na neku vrstu vedrine. Ja znam da je težak život, i da mnogi ne znaju uopšte kako da se snađu, ali ako verujete da ćete uspeti, imaćete više šanse ako ste vedri, nego ako ste deprersivni.

O Da li ste ikada išli kod vračare ?
- Nisam išla nikada kod vračare. Ne verujem da bi mogla da mi prorekne budućnost, a u zavisnosti koliko je dobar psiholog mogla bi da mi prepriča sadašnjost...

O Šta vas najviše nervira kod ljudi?
- Glupost i zloba.

O Da li postoji nešto izuzetno što ste uradili snagom svoje volje i znanja?
- Mnoge probleme sam rešavala snagom svoje volje. I sigurna sam da može mnogo šta da se reši snagom volje. Ali istovremeno mora da se naglasi da je znanje važno. Morate da budete obavešteni o svom problemu ako hoćete da ga rešite. Morate da potražite razuman način da ga rešite. To znači da morate da znate.

O Da li vam se nekada smučio posao koji radite, i da li ste pomislili
kako bi bilo divno da radite nešto drugo...?

- Ne. Volim svoj posao. Uprkos tome što ima mnogo problema u mom pozivu. Prvo, svaka predstava je rešavanje nekog problema. Publika je uvek u različitom sastavu, a vi morate tako različitoj publici da prenesete informaciju i doživljaj. Pozorišna predstava je živa stvar i ona raste zajedno sa našim sazrevanjem. Meni je `Nečista krv` u kojoj sam igrala Sofku, pravi primer za to: trajala je 10 godina i odigrala sam je više od 300 puta, i u svakoj je Sofka drugačija, i svaku sam igrala sa novim saznanjem iskustvima. U samoj biti ona ostaje ista, ali u duhu interpretacije menja smisao.

O Kako svoje telo i um održavate u formi?
- Pošto živim u prirodi - dišem čist vazduh i veoma se mnogo krećem. Ali, i kada sam živela u gradu mnogo sam pažnje posvećivala kretanju. Puno šetam, hodam. Poklanjam dosta pažnje ishrani, nikada se ne prejedam, ne jedem mnogo masnu hranu, pojedem komad slanine ali to je retko, pijem dosta mleka i nikada ono od nula mlečne masti ili od 3,2 već srednje masno. Takođe, jedem mnogo sira.

O Da li volite da isprobavate nepoznate stvari?
- Veliki deo moje porodice živi izvan naše zemlje, u Londonu, Belgiji, Briselu, Beču i zbog toga sam imala prilike da probam mnoga nacionalna jela i specijalitete . Ali crve, skakvce i takve stvari ne... nisam probala i, iskreno da kažem, i ne bih.

O Da li se sećate kada ste se poslednji put `smejali k’o ludi`?
- Ja sam smešljiva osoba. Mnogo se smejem duhovitostima i onome što vidim. Smejem se i gorko jer nemam načina da prihvatim stvari kojih je mnogo, a koje prkose zdravom razumu.


Uticaj vila i vilenjaka

O Da li ste nekad `videli` vilu, patuljka, vešticu, zduhaća, đavola ili bilo šta od tog zagonetnog sveta šume, tame, mašte...?

- Videla sam i vile i patuljke i veštice, i sva ta mistična bića kada sam bila dete. Duboko sam u njih verovala i to verovanje mi je itekako značilo kada sam tražila nešto u životu. Zbog njih mi je život bio jasniji i zahvaljujući njima sam savladavala bolje i lepše neke životne situacije. Kasnije su me napuštali, verovatno zbog toga što su išli da pomažu drugoj deci. A ja sam njima za uspomenu napisala jednu novogodišnju bajku pod nazivom `Moj drug ispodkrevetni mrak` kojom sam htela da pokažem da se svi mi plašimo nerazjašnjenih i neotkrivenih stvari, koje nam postaju prijatelji kada saznamo njihovu suštinu ili smisao postojanja.

`Pantenol` je zakon!

O Da li imate neki lep recept kojim održavate lepotu?

-Iznenadiću vas. Higijena je kod mene na prvom mestu. Mnogo pažnje posvećujem zubima i imam za svoje godine dobre zube. Nikada nisam legla sa šminkom. Celog života sam se posle predstave tuširala i prala kosu. Uvek toplom vodom i neutralnim sapunom skidam šminku. Na lice posle nanesem `pantenol` najjeftiniju kremu. U zrelim godinama sam tek počela da koristim veoma dobru kremu, ali i dalje stavljam `pantenol`.

Dijana Dimitrovska

Broj 246
Poznati o zdravlju
Vera Čukić, glumica
Jelena Tomašević, pevačica

Ishrana i zdravlje
Za i protiv proteinskih dijeta

Lečenje biljem
Zeleni info
Dunja leči promuklost

Metabolizam i varenje
Slatki koren za miran stomak

Semenke lubenice
Čuvaju srce i jačaju mišiće

Bamija
Melem za stomak i kožu

Upala desni
Pet biljaka protiv krvarenja