Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 246
aktuelno izdanje
Melem za stomak i kožu
Thinkstock

Mnogo vekova pre naše ere, bamija (Hibiscus esculentus) se gajila u dolini Nila, a smatra se da je u Evropu dospela sa Arabijskog poluostrva. Ipak, na Starom kontinentu se ne gaji mnogo, a najbolje se "primila" u evropskom delu Mediterana. Nažalost, u Srbiji se gaji sporadično iako je reč o vrlo hranljivom i zdravom povrću.
Bamija je, inače, jednogodišnja, grmolika biljka, sa zvonastim svetložutim cvetom koji traje samo dan. Nekoliko dana (obično tri do pet) posle cvetanja započinje berba bamije. Plod je zeljasta, duguljasta, rebrasta i maljava mahuna nalik maloj šiljatoj paprici, ali je sočna i prijatnog, specifičnog ukusa.
Prvi plodovi se pojavlju u drugoj polovini juna i ima ih do kasne jeseni, ali s obzirom na to da nema visoke prinose, sezona ovog povrća, zapravo, traje kratko.

Reguliše šećer
Kada je reč o hranljivim i lekovitim osobinama bamije, ima ih cela biljka. Bogata je vitaminom C, sadrži i vitamine A, B6 i B9 (folna kiselina), gvožđe i kalcijum. Osim toga, sadrži još skrob, malo masnoća i riboflavin. Bamija je lako svarljiva, a lekovite osobine ispoljava u slučaju oboljenja želuca i creva, pa se preporučuje u raznim dijetama za obnavljanje probavnog sistema.
Obiluje, takođe, vlaknima koja stabilizuju količinu šećera u krvi. S druge strane, u većim količinama može da ima laksativno dejstvo i koristi se protiv zatvora da reguliše rad creva i probavu.
Čaj od bamije, travari preporučuju za lečenje gastritisa, bolova i čira želuca kao i protiv gubitka apetita.
Sluz, kojom ovo povrće obiluje, oblaže želudac štiteći ga od pojačanog lučenja želudačne kiseline. Odličan učinak ima i protiv hronične iscrpljenosti i depresije. Od davnina se veruje da jača i vraća mušku snagu, pa je vrlo cenjen muški afrodizijak.

Prirodni botoks
Poslednjih godina, o bamiji se mnogo govori i među kozmetičarima i dermatolozima s obzirom na to da je jedina biljka iz koje je ekstrahovan prirodni botoks. Ovaj botoks ćelije kože primaju potpuno prirodno, pa je i negov efekat dugotrajniji od sintetičkog. Smanjuje kontrakciju mišića, neutrališe štetno delovanje slobodnih radikala u telu i sprečava prerano starenje kože.
Koži, takođe, pomaže da zadrži glatkoću i zategnutost, smanjuje crvenilo i ublažava upale. Zato se poslednjih godina od bamije pripremaju razni preparati za kožu kao što su ulja, kreme, tonici, melemi, sapuni i, naravno, preparati protiv bora i starenja kože.

I hrana i začin
Mladi plodovi bamije mogu da se konzervišu sušenjem, zamrzavanjem i mariniranjem. Ipak, najčešće se suše nanizane u niske koje, potom, mogu da se koriste tokom cele zime, a obiluju nezasićenim masnim kiselinama i proteinima. Koriste se za pripremanje supe i čorbe, kao začin, dodatak đuveču, gulašu, musaki i paprikašu, za pire, kašu i u kombinaciji sa drugim povrćem i mesom, najbolje sa jagnjetinom. Bamije mogu da se kuvaju sa patlidžanom, paradajzom i kukuruzom šećercem. Kada je reč o začinima koji najbolje "prate" ovo povrće, nezaobilazni su crni biber, čili, ljuta i slatka paprika, đumbir, beli i crni luk, limunov sok, korijander i vinsko sirće. Osim za pripremanje kuvanih jela, bamija se, takođe, dodaje i turšiji.

J. M.

Broj 246
Poznati o zdravlju
Vera Čukić, glumica
Jelena Tomašević, pevačica

Ishrana i zdravlje
Za i protiv proteinskih dijeta

Lečenje biljem
Zeleni info
Dunja leči promuklost

Metabolizam i varenje
Slatki koren za miran stomak

Semenke lubenice
Čuvaju srce i jačaju mišiće

Bamija
Melem za stomak i kožu

Upala desni
Pet biljaka protiv krvarenja