Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 247
aktuelno izdanje
Diskrecija zagarantovana - zdravlje ne!
Thinkstock

Prodaja preparata za jačanje seksualne želje i „moćnu” potenciju, porasla je u Srbiji prema tvrdnjama prodavaca ove vrste lekova, za 100 odsto! Pored već odomaćene viagre, na tržištu se može pronaći na stotine raznih, čak i potpuno prirodnih preparata. Doduše, tako ih samo predstavljaju prodavci, koji su putem specijalizovanih sajtova za svoje klijente dostupni 24 sata, i nude im samo „najbolje iz prirode”. Dostava je u roku od jednog do 48 sati u zavisnosti gde živite.

Unosan biznis

Niko ne pita za godine, oboljenja, ništa osim novca vas ne ograničava da poručite cijalis, kamagru u tabletama za žvakanje ili u gelu u kesicama sa sedam ukusa, big men kao najnovije najače sredstvo za jačanje potencije, maks men, da birate sprejeve, kreme, tablete, žvake za muškarce i žene. Diskrecija je, tvrde, zagarantovana, ali ne i zaštita vašeg zdravlja, mada su uz ponudu navedena „fantastična” iskustva kupaca!
- Činjenice da se polovina muškaraca od 40 - 70 godine suočilo, u manjoj ili većoj meri, sa erektilnom disfunkcijom, i da sedam od 10 muškaraca preko 70 godina ima taj problem, govore o kakvom se unosnom biznisu radi. Godišnje se što regularno, što na crnom tržištu, obrću stotine miliona evra samo zarad očuvanja „muškog ponosa“. Pošto je problem raširen u svim socijalnim kategorijama, razni pojedinci i proizvođači upinju se da „pomognu“ svim kategorijama, pa i onima koji imaju plići džep, kao i onima koji odbijaju da koriste „hemiju“.

Po savet - kod urologa

- Za sve ima rešenje - kaže za naš časopis dr Nebojša Jeremić, urolog KBC „Zvezdara” u Beogradu.
Sporadična pojava ovakvih tegoba nije razlog za brigu, ali stalne tegobe mogu dovesti do stresa, problema sa partnerom i gubitka samopouzdanja. Međutim, treba znati da je erektilna disfunkcija simptom, nekad jedini, a nekad jedan od simptoma nekih oboljenja (srčana oboljenja, hipertenzija, ateroskleroza, metabolički sindrom, dijabetes, parkinosnizam, multipla skleroza, nizak nivo testosterona, tokom lečenja uvećane prostate ili raka prostate, alkoholizam, neki lekovi), povreda male karlice, kičme ili operacija u maloj karlici, a takođe bitnu ulogu imaju i psihogeni faktori (depresija, stres, iscrpljenost).
Veliki broj oboljenja može dovesti do impotencije, te se i razni specijalisti osećaju pozvanim da se bave njenim lečenjem, a najčešće se pacijenti sami leče, bilo usled stida, dugog čekanja na pregled, nemogućnosti adekvatne dijagnostike i lečenja (dijagnostika i lečenje erektilne disfunkcije spada u vanstandardne procedure koje ne pokriva obavezno zdravstveno osiguranje).

Sve ovo dovodi do prave poplave raznih tableta, kako pravih tako i plagijata, pomoćnih lekovitih sredstava i raznih sprava i naprava.
Svako ko pomisli da kupi na svoju ruku nešto od ovoga, trebalo bi da zna da:

0 Dijagnostiku i lečenje impotencije sprovodi isključivo lekar specijalista urologije

0 U zavisnosti od pridruženih oboljenja može se uključiti u lečenje kardiolog, psihijatar ili vaskularni hirurg

0 Lekove kupujte nakon saveta urologa i kardiologa (pacijenti sa kardiovaskularnim oboljenjima) i to sa nalepnicom agencije za lekove

Dijagnostika

1. Pažljiv pregled penisa i testisa
2. Analiza krvi (traga se za dijabetesom, kardiovaskularnim oboljenjima, nivoom testosterona kao mogućim uzrocima ED)
3. Popunjavanje upitnika
4. Analiza urina (dijabetes ili druge bolesti)
5. Ultrazvučno merenje protoka krvi kroz penis u kombinaciji sa Prostin testom
6. Test noćne erekcije (stavljanje specijalne trake na penis čije spadanje ukazuje na prisustvo noćne erekcije, koja ukazuje na psihogene uzroke problema)
6. Psihološka analiza

Lečenje

Doktor Jeremić objašnjava da se lečenju pristupa veoma pažljivo, a ono se sastoji u primeni:
1. Oralnih medikamenata (sildenafil, vardenafili, tadalafil), koji se daju u različitim dozama , prema proceni lekara i potrebama, te afinitetima pacijenta. Neretko se desi da se bolji efekat dobije nakon promene leka, ukoliko nismo zadovoljni odgovorom na terapiju.
2. Drugi medikamenti podrazumevaju: intrakavernozne injekcije i supstitucionu testosteronsku terapiju(samo kod manjka testosterona)
3. Nemedikamentna terapija kod najtežih slučajeva se sastoji od primene vakuum pumpi, ugradnje proteza i vaskularnih operacija.
Najzastupljenije je lečenje oralnim medikamentima, koji ako se nekontrolisano uzimaju mogu imati neželjene efekte posebno kod pacijenta sa hipertenzijom ili hipotenzijom, koji su imali infarkt (miokarda ili cerebralni), druga srčana oboljenja ili koriste neke lekove.


Placebo?

Terapija pomoćnim lekovitim sredstvima koja su sve zastupljenija za sada nije prepoznata kao terapijska metoda u protokolima lečenja impotencije. Dr Jeremić kaže da ostavlja mogućnost da upotreba određenih biljnih i pomoćnih lekovitih sredstva koji učestvuju u metabolizmu nastanka erekcije (npr. L-arginin) ili metabolizmu testosterona, mogu imati pored Placeba i uticaj na realno poboljšanje erekcije, ali samo kod pacijenata sa lakšim i povremenim problemom, i lično ih preporučuje ali, naglašava, strogo odabranim pacijentima, gde uglavnom sumnja na psihogenu komponentu kao glavnog uzročnika, a ako nema efekta preporučuje već oprobane medikamente. Teško je odvojiti stvarni efekat pomoćnih lekovitih sredstava od placeba, ali cilj je pomoći pacijentu uz minimum neželjenih efekata sa maksimalnim uspehom.Apoteka/ Vitamin B 17

Željka Radulović

Broj 247