Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 254
aktuelno izdanje
Uvek korak ispred nemogućeg
Srdačnost, beskrajna energija i osmeh koji pleni, prvo je što vas dočeka kada upoznate ginekologa dr Anu Mitrović Jovanović (42), načelnicu Dnevne bolnice u GAK "Narodni front" i profesorku Medicinskog fakulteta u Beogradu. Slovi za jednog od najangažovanijih lekara u očuvanju reproduktivnog zdravlja žena i podsticanje rađanja, a dame koje su se zahvaljujući njoj ostvarile kao majke vole da kažu da im je vratila nadu u život i donela sreću u dom. Ona pak, priznaje da joj je svaki pacijent podjednako drag i da su je od detinjstva učili da je najveći podvig pružiti ruku i pomoći onome ko je u nevolji. Iako ima mnogo stvari koje je pokreću, otkriva da je kroz život vodi rad, koji joj je uz rođenje deteta najveća satisfakcija. Usavršavala se na vodećim svetskim klinikama, a deo tih iskustava uspela je da prenese u Srbiju. Mnogobrojna priznanja koja je dobila, samo potvrđuju da je s pravom sa samo 28 godina (1999) postala najmlađi lekar specijalista i doktor nauka na ovom području...
*Jeste li to tada shvatili kao izazov, satisfakciju ili odgovornost?
- Bila sam podjednako srećna i izuzetno ushićena, ali sam znala šta to znači i nastavila sam tim tempom, da mi ciljevi uvek budu korak ispred onoga što mislim da je tog trenutka neostvarivo. Sada imam 42 godine, izabrana sam za vanrednog profesora na Katedri za ginekologiju i mislim da sam time dokazala da sam sa 28 godina bila vrlo svesna svoje odgovornosti.
*Koliko je teško uskladiti profesionalni i privatni život, kako pravite balans?
- Jeste teško, ali niko to od nas nije tražio. Kada smo se opredelili za ovu profesiju znali smo da neće biti lako i ne tražim opravdanje; nađem načina, najčešće na uštrb sna, ali se ne žalim. To je samo moj izbor.
*Na koji način se opuštate i revitalizujete od obaveza?
- Nažalost, imam vrlo malo vremena da radim na sebi. Još sam mlada i mogu da crpim energiju koju sam ponela iz roditeljskog doma i iz detinjstva. Pozitivne asocijacije koje me vežu za moje korene daju mi snage da radim. Moj život se uglavnom svodi na rad i na ono što zahteva porodica.
*Odakle nosite najupečatljivija profesionalna iskustva i da li ste želeli da ostanete da radite na nekoj klinici u inostranstvu?
- Uvek sam sebe videla u Srbiji. Ona je moje opredeljenje i moj život, moja druga zemlja. Rođena sam u Crnoj Gori, gde sam provela detinjstvo, u Beograd sam došla u završni razred gimnazije, tu sam maturirala, završila fakultet. Boraveći u inostranstvu, najveću impresiju ostavili su mi uvek i iznova, Amerika i Izrael. To su zemlje u kojima je,kad je struka u pitanju, onako kako bih želela da izgleda i naše profesionalno okruženje, i trudim se da deo tog iskustva prenesem u Srbiju, u bolnicu u kojoj radim.
*Predsednik ste Udruženja za reproduktivno zdravlje. Šta osećate kada nekom pomognete da stvori novi život?
- Kada pomognete nekome ko dugo želi da bude roditelj,osećate da ste u trenutku uspeli da pobedite prirodu, iako je nepobediva. Veliki broj intervencija i onoga što radimo završava se pozitivnim ishodom, kruniše dečijim plačom, odlaze kući zdravi majka i dete, žene koje operišemo. Postoje i teške dijagnoze i za sve ove godine nikad nisam oguglala, jer takvi pacijenti duboko u mom srcu i duši ostavi pečat...
*Sretnete li nekad svoje bivše pacijentkinje?
- Uvek se obradujem kada me prepozna neka od žena kojoj sam pomogla da postane majka, kada mi u parku kaže i pokaže: "Ovo je dete koje ste Vi "rodili"...Čak i mališani znaju da kažu ko ih je prvi po rođenju video.To su oni trenuci koji se ne mogu materijalno nadoknaditi, niti meriti sa bilo čim, trenuci zbog kojih valjda i biramo ovu profesiju...
*Koje životne vrednosti cenite kod sebe i kod drugih?
- Cenim svoju energiju i to što sam vredna. Talenat je jedan mali procenat, sve ostalo je ogroman rad. Kad vam neko zavidi, zavidi vam samo na rezultatu, ne i na putu do njega. A u mom slučaju to je kontinuirani rad koji je počeo u ranom detinjstvu, uz stalno podsećanje da, bilo šta da radim, radim pošteno i najbolje što mogu. To sam ponela iz kuće, to je bio moto mojih roditelja, koji nisu ni meni ni bratu birali struku, ali su nas ovako savetovali i hvala im za to. Kod drugih cenim iskrenost, da čovek bude čovek, da umemo da se zadovoljimo sa malo, ali - pravih stvari.
*Da li nekima od tih vrednosti usmeravate svoga sina?
- Mislim da su deca naš proizvod. Ne očekujem od škole, niti od drugih da se bave mojim detetom. Vaspitanje je nešto što se ponese iz kuće i kako ga muž i ja pošaljemo iz kuće, takav će čovek i biti. Ako vidi model u roditeljima, učiće iz njega. A kod nas može da vidi samo rad, poštovanje prema drugima, bezgraničnu želju da pomognemo. Učimo ga da ide napred, da radi i da ga ono što daje - čini srećnim.
*Šta je izvor životne radosti za Vas?
- Sve. Budim se rano i čim otvorim oči raspoložena sam. Trudim se da sve što tog dana imam kao negativan momenat onim pozitivnim i mojom vizijom života prevaziđem.
*Da li Vam se život promenio od kada Vam je suprug postao ministar?
- Jeste. Lagala bih kad bih rekla da nije. Trenutno sam na taj način izgubila muža i privatnost, ali na to smo svesno sami pristali. Familija je stala iza njega i odluke da prihvati poziv da se kao nestranačka ličnost nađe na čelu, po meni, najvažnijeg ministarstva, jer kakvo nam je obrazovanje, prosveta i nauka, takva nam je i budućnost.
*Otkrijte damama tajnu uspešnog braka...
- Tolerancija. Malo da budete slepi za ono što vidite, da nekad ne čujete ono što ste čuli i da budete ostvareni i zadovoljni sobom, da ne živite tuđi život. Da uz zajednički život sa partnerom sačuvate svoju individualnost.
*Volite li da kuvate i šta najčešće?
- Jako, ali ne kuvam stalno, jer mi roditelji pomažu, pa uglavnom kuva mama, a ponekad i tata. Ja kuvam lokalne specijalitete srpske kuhinje, kao prava toplička snaja...
*Kako tumačite pojam zdrav život?
- Uredan život. To znači, izbeći stres, hraniti se pravilno, obezbediti dovoljno kvalitetnog sna, rekreacije...
*Lepa žena je ona koja...
- ...je zadovoljna.
*Šta Vas još osim medicine očarava?
- Ima puno stvari koje me uveseljavaju i u kojima uživam: da satima gledam u jednu sliku, da sviram klavir...


BUENOS AJRES
*Grad Vaših snova?
- Buenos Ajres je grad mojih snova kome bih se uvek vraćala. Nadam se da će me životni put naneti da ga opet vidim i nanovo upoznam. U tom gradu sublimirano je sve: dobra klima, fantastična literatura, savršena priroda, lepi ljudi, čudnovata istorija...Za mene je on centar sveta!

SUPRUG UVEK POSEBAN
*Suprug i kolega prof. dr Tomislav Jovanović je Vaša ljubav iz studentskih dana. Čime Vas je osvojio?

- Bio je uvek poseban, drugačiji, sa energijom koja može da se poredi sa mojom; izuzetno vredan, čovek koji je sve postigao sa svojih deset prstiju. I to ga je razlikovalo od mnogih mojih tadašnjih drugara kojima je bilo lakše jer su im roditelji, kao i meni moji, otvorili neka vrata, a moj muž je sve to morao sam. Bio je godinama podstanar u Beogradu, često spavao u laboratoriji...Ali, to je ono što je ostavilo neizbrisiv trag u njegovoj ličnosti i što ga je kandidovalo da ga moje srce zavoli.

MAJČINSTVO I RAD
* Šta je za Vas do sada najveća satisfakcija?

- Mislim da će svaka žena kada postane majka navesti to kao najveću satisfakciju. Kada vidi dete koje joj se smeje, sve što se poredi s tim je manje značajno. Moram priznati da sam ja neko koga i uspeh dodatno pokreće i svaki trenutak, bilo da je predavanje na Kongresu ili kolegama na edukaciji, daje mi impuls da budem bolja, zadovoljnija sebi i okruženju. Rođenje deteta je kruna mog ostvarenja, ali i profesionalni uspesi, od trenutka kada sam sa 28 godina prvi put držala predavanje u SANU, na poziv akademika, što je za jednog mladu osobu bio veoma važan podstrek do svega što je usledilo.

Danijela Kljajić

Broj 254
Poznati o zdravlju
Stevo Karapandža, kuvar
Dr Ana Mitrović Jovanović, ginekolog

Aktuelno: Donorstvo
Razmišljaj o drugima

Hijaluronski fileri
Cena prema kvalitetu

Alternativa: Travarka Mira Vujović
Tinkture i čajevi sa Fruške Gore
Kjokušinkai: Trenira se i učtivost

Zdravlje
Stres i srčana oboljenja
Radost je melem za srce

Osnovno o holesterolu
Tihi neprijatelj

Kako se čuva kičma ?
Vežbe spas od bola

Ishrana
Kupus: Slatki protiv kiselog

Psihologija: Zavisnost od kocke
I dobitnik je gubitnik

Lepota
Kozmetika sa ureom
Prava nega za suvu kožu

Izbeljivanje zuba
Izaberi pravi način