Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 256
aktuelno izdanje
Šta jede vaša tinejdžerka?
Adolescentkinje i anemija uzrokovana nedostatkom gvožđa
Thinkstock

Anemija izazvana nedostatkom gvožđa (sideropeniska anemija) najčešća je vrsta anemije u adolescentskom periodu i češće je imaju devojčice. Kako se dijagnostikuje, leči i zbog čega je važno pravovremeno je prepoznati, za čitaoce „Bilja i zdravlja” objašnjava prim. dr sci. med Dragana Jevtić, pedijatar-hematolog Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vojkan Čupić”.

- Adolescencija je period burnog rasta i razvoja, organizmu je potrebno više gvožđa, posebno devojčicama zbog menstrualnog ciklusa. One češće pate od anemije i zbog neredovne ili loše ishrane, preskakanja obroka ili nekontrolisanih dijeta. Takođe, preterana fizička aktivnost može da bude razlog za ovaj problem. Gvođže je element u crvenim krvnim zrncima i obezbeđuje pravilno funkcionisanje hemoglobina i ravnomerno raspoređivanje kiseonika po organizmu. Kada je anemija prisutna telo pati od hroničnog i dugotrajnog nedostatka kiseonika, što se odražava na svakodnevno funkcionisanje.

Simptomi
- Devojčice su blede, malaksale, umorne, često spavaju i tokom dana, žale se na učestale glavobolje, pad koncentracije, nemaju motivaciju da uče, nezainteresovane su za okolinu, zatvaraju se i povlače u sebe... generalno, menjaju ponašanje. Treba naglasiti da ovi simptomi dolaze postepeno, pa ih je važno što pre primetiti.

Ishrana
- Kvalitetna i izbalansirana ishrana je od presudnog značaja. To znači da „dnevni meni” treba da sadrži i masti i ugljene hidarte i proteine, tri glavna obroka i dve užine. Previše obaveza i preopterećenost, kao i neupućenost u zdrav način ishrane najčešći su razlozi za nedostatak gvožđa. Tinejdžerke vode računa o figuri i kilaži, često drže dijete bez stručnog nadzora iako to daje najbolje rezulatate - vitku liniju i dobro zdravlje. Događa se da dođu u ambulantu tek kada padnu u nesvest posle izraženog napora ili lošeg obroka.

Dijagnoza
- Poremećene vrednosti hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca prvi su alarm da nešto nije u redu. Određeni parametri u analizi krvi ukazuju o kakvoj anemiji je reč, a u konkretnom slučaju hemoglobin je nizak, a vrednost crvenih krvnih zrnaca normalna, povišena ili visoka. To se događa, jer telo pokušava da se bori protiv hipoksije - nedostatka kiseonika. Međutim, normalan ili povećan broj crvenih krvnih zrnaca uz nizak hemoglobin nemaju efekta, jer u tim zrncima nema gvožđa, „prazna” su i nemaju funkciju. Takođe, niske vrednosti feritina ukazuju da su rezerve gvožđa u organizmu minimalne. Preporučujem da devojčice u adolescenciji bar jednom godišnje prekontrolišu krvnu sliku, jer se pravovremenom dijagnozom sve mnogo lakše rešava.

Terapija
- Većina devojčica može da se izleči samo promenom osnovnih životnih navika i pravilnom ishranom. One uglavnom izbegavaju crveno meso iako je ono izuzetan izvor ovog minerala. Ima ga dosta i u jajima, mlečnim proizvodima (ne u mleku)... Ako to ne da rezultate na osnovu analiza, kliničkog statusa i anamneze prepisujemo preparate gvožđa. Najbolje je uzimati ih na prazan stomak ili uz blaži obrok. Uz gvožđe prepisujemo i folnu kiselinu, vitamin neophodan za izgradnju novih ćelija. Rezultati krvne slike budu bolji u roku od dve nedelje, ali oporavak traje duže. Koliko je trajao period anemičnosti toliko je potrebno i da se organizam oporavi, da se „napune” rezerve gvožđa, što je veoma važno da se anemija ne bi vratila. Ipak, krvna slika brzo se popravlja i odmah se primećuju pozitivne promene . Ako devojčice imaju obilnije menstruacije u lečenje se uključuje i ginekolog, a u izuzetno retkim slučajevima potrebna je transfuzija.

Hrana u borbi protiv anemije
Nutricionista Maja Astaloš za čitaoce „Bilja i zdravlja” kaže da je pravilan ishrana odličan način „borbe” protiv anemije, ali da je važno znati koje namirnice treba uzimati i kako ih kombinovati.
- Određene namirnice onemogućavaju apsorpciju gvožđa. To su spanać, crveno vino, kafa, čaj, blitva, mekinje, soja sos... Sa druge strane, namirnice koje poboljšavaju apsorpciju su pomorandža, limun, grejpfrut, jagode, brokoli, paradajz, krompir, zelene i crvene paprike, belo vino... Takođe, uzimanje 100mg vitamina C uz obroke može da poveća apsorpciju i do sto odsto, ali ako, na primer, posle obroka popijete čaj ili kafu, smanjujete apsorpciju od 50-100 odsto. Kopriva, recimo, sadrži gvožđe, bakar i vitamin C, ali i mangan koji stimuliše oslobađanje gvožđa iz depoa. Crveno meso je, takođe, dobar izvor ovog minerala, kao i iznutrice koje ne bih preporučila u većoj količini- kaže Astaloš.

Gvožđem su bogate i namirnice biljnog porekla, žitarice, kuvani pasulj, grašak, sočivo, škampi, sardine, skuša, jaja, lisnato zeleno povrće, suve kajsije, suve sljive, kupinovo vino, borovnice, kopriva (kapi), cvekla, kakao, spirulina (doza je jedna kašičica), kuvana soja (pola šolje), golica (30g), kinoa (120g), crna melasa (1 kašika), paradajz pire (120g), beli pasulj(1/2 šolje), boranija, kivi, vakame alge, tempeh (sojino meso)...
U borbi protiv anemije značajno je ozbegavatibrzu hranu zasićenu mastima i sećerima, kao i gazirana pića i slaktiše.

- Kupovni sokovi nisu dobro rešenje, jer u njima ima najviše šećera, zbog čega pankreas trpi i luči više insulina. Posledica je gojaznost, a na duže staze i dijabetes.

Jasna S. Jovanović

Broj 256
Poznati o zdravlju
Tihomir Stanić, glumac i producent

Fitoterapija
Slatki pelin
Artemisin protiv raka

Aktuelno
Energetska pića
Ne traži energiju u konzervi!

Alternativa
Lečenje jetre
Bez ciroze u sedam koraka

Harmonizacija karaktera
Budite pobednici u igri života

Zdravlje
Dijabetes
Kontrola spasava život

Deformacije zglobova šake
Hladnoća provocira gene

Operacija žučne kese
Uzbuna kad boli na dodir
Minerali
Štit protiv virusa

Diuretici
Samo po savetu lekara

Hormonska spirala
Pet godina sigurnosti

Anafrodizija
Šta ubija želju za seksom

Ishrana
Čičoka
Po meri dijabetičara

Recepti
Obroci za hladne dane

Istraživanja
Slatkiši hrane rak

Morski plodovi
Strast iz dubina