Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 257
aktuelno izdanje
Zrna kipe od zdravlja
Gotovo da nema grupe namirnica koja bi, kada je reč o hranljivim vrednostima, mogla da se poredi sa mahunarkama. Jer, pasulj, grašak, sočivo, bob, leblebije i soja pre svega obiluju kvalitetnim belančevinama (20 do 25 procenata) što je dvostruko više nego u žitaricama i mesu, kao i esencijalnim aminokiselinama. Sadrže i vitamine među kojima najviše onih B kompleksa, minerale kalcijum, magnezijum, gvožđe, cink i selen, vlakna, fitohemikalije, antioksidanse...
Mahunarke imaju i mali glihemijski indeksa, što znači da se složeni ugljeni hidrati sporo pretvaraju u glukozu u krvi pa su idealne za dijabetičare a ne sadrže ni gluten tako da su blagodet za obolele od celijakije. One, takođe, snižavaju nivoe triglicerida i holesterola pa blagotvorno deluju na srce i krvne sudove, apsorbuju otrove iz organa za varenje tako da preventivno deluju da se ne oboli od raka debelog creva, zbog ostalih sastojaka i od raka prostate a blagotvorno deluju i tokom menopauze.


Pasulj

Bez sumnje jedna od najrasprostranjenijih i najpoznatijih mahunarki, sa brojnim sortama i varijacijama. Između ostalog sadrži lecitin, supstancu koja snižava nivo holesterola, čuva krvne sudove i blagotvorno deluje na rad srca a zahvaljujući obilju vitamina B1, koji učestvuje u sintezi acetilkolina, neurotransmitera važnog za pamćenje, pospešuje mentalno zdravlje. Sumpor iz pasulja utiče da ne dođe do crevnih infekcija, reumatizma, kožnih i bolesti bronhija dok gvožđe pospešuje stvaranje crvenih krvnih zrnaca, priliv kiseonika do ćelija i povećava otpornost organizma na infekcije. Pasulj se preporučuje i kao prevencija ateroskleroze, kamena u bubregu, hipertenzije i poremećaja srčani ritma... Mineral cink iz pasulja normalizuje metabolizam ugljenih hidrata, bakar aktivira sintezu adrenalina i hemoglobina. Ipak, ovu namirnicu ne bi trebalo često da jedu bubrežni bolesnici, oni koji boluju od gihta, gastritisa, kolitisa i pankreatitisa...

Grašak

Ova mahunarka, poreklom iz Zapadne Azije, obiluje proteinima koji sadrže veoma važne aminokiseline ali i minerale i vlakna, malo masti a nimalo holesterola i natrijuma što sve deluje preventivno da se ne oboli od nekih vrsta raka, srčanog udara, hipertenzije ... S obzirom na to da sadrži glukozu i fruktozu dobar je za dijabetičare a vitamin B6, ili piridoksin, iz graška neophodan je za pravilno funkcionisanje metabolizma amino kiselina (proteina), šećera i masti, stvaranje krvnih ćelija kao i nekoliko neurotransmitera neophodnih za normalan razvoj i funkcionisanje mozga, stvaranje hormona koji utiču na raspoloženje (serotonin) i bioritam (melatonin). Mineral selen, karotin i vitamin C, takođe, deluje antikancerogeno, dok je vitamin K iz graška važan za održavanje zdravlja kostiju, srčanog i venskog sistema jer održava normalno zgrušavanje krvi. Dobar je izvor folne kiseline i gvožđa potrebnog za izgradnju ćelija krvi i jačanje imuniteta kao i betakarotina, provitamin vitamina A, koji pomaže u prevenciji raznih vrstama raka i srčanih bolesti.
Grašak bi u umerenim količinama trebalo da jedu oboleli od gihta, akutnih nefritisa, upale želuca i creva, hronične srčane insuficijencije i imaju problem sa nadimanjem.

Sočivo

Ova mahunarka,čija je „kolevka” Jugozapadna Azija, gajila se još u mlađem kamenom dobu a sada je poznato oko četrdesetak sorti koje se razlikuju po boji, veličini i obliku semena. Obezbeđuje mnogo energije ali je pritom važno da se biljni proteini brzo apsorbuju što obezbeđuje osećaj sitosti dok se iz obilja složenih ugljenih hidrata šećer sporo otpušta u krv tako da je korisna u ishrani bolesnika kojima često pada nivo šećera. Sadrži minimalne količine masti, nimalo holesterola, dobar je izvor gvožđa, obiluje folnom kiselinom, kao i rastvorljivim vlakanima što pospešuje varenje i preventivno deluje da se ne oboli od raka debelog creva ali i snižavaju nivo glukoze i holesterola u krvi što je izuzetno važno za dijabetičare.
Sočivo preventvno deluje da ne dođe do depresije jer obiluje vitaminima B grupe kao i triptofanom, esencijalnom aminokiselinom neophodnom za stvaranje hormona sreće serotonina. Sadržaj kalijuma blagotvorno utiče na srčani mišić, magnezijuma na nervni sistem a ostali sastojci u slučaju čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Dobra je preventiva da se ne formira kamen u bubregu, normalizuje metabolizam i funkcionisanje urogenitalnosg sistema. Jača imunutet, a obilje izoflavona, koji se ne uništavaju termičkom obradom, održava hormonsku ravnotežu, pa se so;ivo preporučuje trudnicama i ženama u manopauzi.

Naut ili leblebija

Odličan je izvor kvalitetnih proteina, zdravih masti i vlakana. Leblebije blagotvorno deluju na regulaciju nivoa triglicerida i holesterola u krvi i čiste krvne sudove. Ima nizak glihemijski indeks i regulišu šećer u krvi što je značajno za dijabetičare. Zbog obilja folne kiseline pospešuje rad srca, mineral molibden iz ove mahunarke, iako u tragovima, aktivira enzime neophodne za zdrav metabolizam. Bogat je i vitaminima B grupe, a posebno riboflavinom ili vitaminom B2. Pospešuje apsorpciju gvožđa i kalcijuma, a smatra se i da blagotvorno deluje na funkcionisanje slezine. Osim toga pospešuju izbacivanje viška vode, smiruje živce i mišiće jer sadrži magnezijum, mineral koji i pospešuje cirkulaciju krvi. Ne preporučuje se obolelim od gihta jer sadrže vrstu belančevina - purine.
BiZ


Pripremanje

Pasulj potopite u hladnu vodu, ostavite preko noći, ujutro procedite, nalijte svežom i kuvajte deset do petnaest minuta na višoj temperaturi, ponovo procedite, sipajte svežu, dodajte listiće nane, kim ili lovor i nastavite da kuvate.
Suv grašak potopite u vodu, ostavite četiri sata, procedite, nalijte vodom da ogrezne i kuvajte na umerenoj vatri dok ne postane mekan. Ako je potrebno dolivajte po malo vode.
Sočivo ne treba da se potapa. Isperite ga pod mlazom vode u cediljki sipajte u vrelu vodu, kad zakuva smanjite temperaturu i posudu poklopite. Zeleno sočivo se skuva za 45 minuta a narandžasto za 25.
Leblebije potopite u hladnu vodu tri do četiri sata, ali najbolje preko noći, ujutro procedite, sipajte u ekspres lonac, dodajte vodu i kuvajte 45 minuta. U običnom loncu nalijte sa tri puta više vode, sačekajte da proključa, poklopite i kuvajte još oko sat i po. Ako želite da leblebije ispečete posle potapanja, procedite, osušite krpom pa pržite na laganoj vatri u suvom tiganju stalno mešajući.

Broj 257
Poznati o zdravlju

*Mima Karadžić, glumac

*Gordana Rakulj, umetnica

Fitoterapija

Povišena temperatura
Popijte prirodni aspirin

Pupoljci crne topole
Protiv hemoroida

Aktuelno

Vremenske prilike i zdravlje
Toplota pokreće bolest

Alternativa

Melemi sa medom
Iz postelje na posao

Misli, govor i zdravlje
Nikad ne reci "Boli me uvo"

Hipnoza
Odgovori iz nesvesnog

Soda bikarbona
Korisna i sa dodatkom

Tui-na masaža
Istisni otrove!

Zdravlje

Demencija
Sumanuti strah od krađe

Giht
Muška bolest boli "muški"

Beta blokatori
Opasan nagli prekid terapije

Blagodeti trudnoće
Prirodna zaštita od raka

Ishrana

Mahunarke
Zrna kipe od zdravlja

Sezonski recepti
Sa tezge na sto

Vegetarijanaci i vegani
Razlike male, ali značajne

Kurkuma
Napravite zlatno mleko

Deca

Jelovnik malih sportista
Obroci za medalje

Razvoj od 3. do 5.
Ni mali pubertet nije lak

Lepota

Balijaž
Poljubac sunca u kosi

Rekreacija

Transformaciona joga
Oslobodi životnu energiju

Psihologija

Analiza snova
Uhvati pravi signal

Seks

Feng šui i strast
Sreća na jugozapadu

POKLON
Vikend za dvoje u hotelu "Rojal spa"