Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 259
aktuelno izdanje
Zvonimir Đukić Đule: Kad živiš umesno nije ti tesno
Kad bih mogao da krenem iz početka / počeo bih daleko odavde / pustio bih da bujica me nosi...Ovako peva Zvonimir Đukić Đule na novom albumu koji nosi naziv „Neumeren u svemu”. A šta frontmen grupe Van Gog, koji sudeći po izgledu, ipak nije tako neumeren u svemu, želi u stvarnosti? Odakle bi čovek s kojim su tolike generacije (s)rasle i odsrasle počeo van poezije i rime...
- Počeo bih tamo gde voda nosi, a ako treba - promenio bih joj i tok. Krenuo bih iz nekog čvstog zagrljaja, koji ti daje slobodu, a uvek te privlači da mu se vratiš.

* Šta misliš, zašto ogromna većina ljudi kaže da nikad svoj život ne bi menjala i da im je njihov najlepši, najdraži i naj, naj?
- Pa, zamislite koji je to šamar egu da čovek sebi prizna da je njegov raskošni lav zapravo mače? Ali OK, ako je neko zaista srećan da i u reinkarnaciji uživa u reprizi svega ovoga ispočetka, neka mu je po volji i na radost izbora! Daleko od toga da u ovom sadašnjem životu ja nisam srećan, beskrajno ispunjen i zadovoljan. Naprotiv, jesam itekako, ali to ne znači da u nekom sledećem životu neću odabrati neki drugi “bioskop”.

* Da li ti se u skorije vreme dogodilo da te nešto stvarno zapanjilo? Iznenadilo!?

- Iznenadi me pozitivno skoro svaki dan moj sin i njegovi tokovi odrastanja, percipiranje i ponosno mogu reći - zrelost koja izbija iz dečaka od 16 godina.

* Čemu se najviše čudi tvoj sin, u kom duhu ga vaspitavaš?

- Te nove generacije sve su visprenije, one se sve manje iščuđavaju, a sve više sami proveravaju kako da odigraju tu životnu “partiju šaha”. Simon je vaspitavan da uvek ima mogućnost izbora, slobode, ali i svesti da će sam morati da uči i vadi se iz svojih grešaka.

* Da li se još čudiš gluposti?
- Kao predani hedonista nemam vremena za to, u ovom životu koji je kao bombona - prepuna hormona i koja topi se pod jezikom brzinom aviona!

* Uostalom, kako se braniš od ludaka i ludila? Politike i kvaziintelektualnog bunila? Imaš neki recept?

- Od kreativnog ludila nemam nameru da se branim, uvek je dobrodošlo, bar što se mene tiče. A što se tiče politike i kvaziintelektualnog bunila - taj ''mapet šou'' se odlično vari uz kokice i pivo i još brže zaboravlja.

* Reci iskreno, da li ima neka pesma, ne moraš da je znaš, koja te je u poslednje vreme "takla"? Knjiga? Film...Bilo šta...

- Drago mi je kada domaći autori ostvare kvalitetna umetnička dela u ovoj našoj zemlji, koja toliko malo ulaže u kulturu. Eto, Bjela je opet napravio izvaredan film ''Montevideo 2'' a mlađim
generacijama preporučujem knjigu “Veliki rat” mog školskog druga Aleksandra Gatalice.

* Da li ti se događa da stvari izgube moć da te ganu? Kakav je tada život bez emocija?
- Ne želim ni da zamišljam!

* Sećaš li se nekog stvarno šašavog događaja?

- Iskreno ne, jer ceo moj život je sastavljen od potpuno šašavih, duhovitih i spontanih dogadjaja, koji u zagrljaju ludosti daju neki poseban, neizvesni šmek ovoj surovoj stvarnosti koja me okružuje.
* Zašto je muzičarima lakše da šarmiraju žene od ostalih "slobodnih umetnika"?
- Verovatno zato jer muzika ponajviše nosi epitet univerzalnog jezika, a s obzirom na to da su sve pesme na ovom svetu na neki način ljubavne - eto nama muzičarima platinum kartice do ženskih srca!

* Opšte je poznato da se žene "lože" na tebe. Cane te je bocnuo...Jesi mu ikada odgovorio na ono : "Alo, debela, šta se ložiš, nije ti ovo Van Gog".
- Ahahahahaaa, ma sve je to normalno, a još slađe kad posle koncerata odu pravac u zagrljaje svojim jačim polovinama. Cane je moj stari drug i njegova duhovitost i opaske su ono što ga čini raritetom urbanih legendi beogradskih ulica.

* Da li veruješ u mogućnost opstanka trouglova, da muškarac voli istvremeno dve žene i obrnuto?

- Geometrija mi iskreno nije preterano išla u srednjoj skoli!

* Svakome se u jednom trenutku smuči vlastito zanimanje. Da li ti je došlo da baciš gitaru, da zanemiš, da ne pustiš ni glasa...?

- Smučilo - nikad, a da je bilo lomnjave na putu - jeste! Nema tog druma koji je potpuno ravan i bezbedan, ali ja iz ove perspektive svoju "krivu Drinu" nikad ne bih ispravljao.
* Sad brzo: Bez čega ne bi mogao da živiš? Nikako!Nikada!
- Porodice i muzike.

* Šta misliš o inicijativi Slavice Đukić Dejanović da dozvole korišćenje marihuane u terapeutske svrhe?

- Ništa novo, naslednici naroda Maja i Inka su odavno uverili farmaceute u pozitivna dejstva marihuane. Uz kontrolu prodaje da se ne pojavljuje škart, zašto ne bi omogućili zaustavljanje razvoja ćelija kancera ukoliko je to moguće konzumacijom marihuane?

* Šta radiš da tako izgledaš: trčiš, plivaš, teretana, zdrava hrana, duh, smeh, žene, radost, mladi...?

- Pazim se svoje sklonosti ka krajnostima.

* Da li te je nekad supruga prevarila da uzmeš usisivač, da spremiš klopu, opereš sudove, odeš na pijacu...?
- Hahahahaa, pa nije ni sebe, a kamoli mene! Šalim se, 21.vek je, a ja verujem u rodnu ravnopravnost. Sve navedeno mi je normalna i uobičajna aktivnost, s tim što ne umem da kuvam ali zato pažljivo brinem o biljkama u kući.

* Da li si ikada imao nepristojnu ponudu?

- Da čujem, šta nudite?

* Da li ti se dogodilo da ti je tesno na kugli zemaljskoj?
- Kad živiš umesno, ne može ti biti tesno.



TIŠINA POD KOSMAJEM

* Da li si poželeo da živiš u prirodi? Voliš prirodu i u njoj...šta?
- Volim često da pobegnem podno Kosmaja i to su ti trenuci kad ili se potpuno isključim da bih čuo tišinu ili poželim da se kao Jovan Memedović u emisiji ''Sasvim prirodno'' prepustim zovu divljine. Nema tog restarta koji ti priroda ne može podariti.

Dijana Dimitrovska

Broj 259
Kopriva
Diže imunitet, leči sterilitet

Jagorčevina i krasuljak
Lekoviti vesnici proleća

Ulje od konoplje
Kašika dnevno čini čuda

Regenerativna akupunktura
Oproštaj briše dijagnozu