Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 259
aktuelno izdanje
Istine i zablude: Švedska grančica(šveden biter)
Švedska grančica ili šveden biter (sweden bitter) jedan je od najpoznatijih prirodnih elkisira napravljenih od mešavine lekovitih biljaka. Kod nas može da se kupi u svim boljim apotekama, a mnogi ljubitelji lečenja biljem ovaj eliksir spravljaju kod kuće, mada je teško pronaći sve potrebne sastojke.
U Apotekarskoj ustanovi Beograd za naše čitaoce kaže da u šveden biteru ima više od 18 ekstrakata i da je njihova razmera jasno definisana, pa da bi se dobilo željeno dejstvo nije preporučljivo praviti eliksir kod kuće.
- Kod nas postoji registrovani biljni ekstrakt "pervivo", biljni lek
koji ima slično dejstvo šveden biteru. To je eliksir koji može da deluje adaptogeno, da okrepi organiziam i otkloni određene tegobe, ali ne može da leči, posebno ne teža oboljenja - zaključuje naša sagovornica.
Postoje dve varijante eliksira, "mali" i "veliki", a razlika je u broju biljaka. U "malom" ima 11, u "velikom" i do 20 lekovitih sastojaka.
Šveden biter, gorki tonik, reklamira se kao sredstvo koje može da sanira upalu zglobova, probleme sa bubrezima, glavobolju, grip, prehladu, zujanje u ušima, bolove u sinusima, ožiljke, ujede insekata, deformitete ruku i nogu.
Koristi se i za spoljašnju i za unutrašnju upotrebu. Posebno su delotvorne obloge kod upalnih procesa, otečenih zglobova, uganuća, išijasa, upale nerava, upale ušiju, glavobolje...
Šveden biter može da se pije samostalno ili sa čajem. Koristi se i protiv mučnina, dijareje, bolesti jetre, problema sa venama, dermatoloških oboljenja. "Hladi" jetru, podstiče izlučivanje tečnosti iz organizma, reguliše apetiti i menstrualno krvarenje. Otklanja depresivno i melanholično raspolozenje, pročišćava krv i podstiče cirkulaciju...
Stručnjaci ga najčešće preporučuju kod problema sa varenjem, ali i ljudima koji osećaju horničan umor i malaksalost. Može da bude i odlična preventiva protiv gripa i prehlade, posebno tokom zimskog perioda. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama, kao ni ljudima koji uzimaju antikoagulanse, jer razređuje krv.
Neki stručnjaci tvrde da bez konsultacije sa lekarom ne treba da ga uzimaju ni ljudi koji imaju problem sa manjkom kalijuma, kao i oni sa cistama, kancerom ili visokim krvnim pritiskom, jer ubrzava metabolizam i deluje kao biostimulator.


"Mali" šveden biter
Potrebno vam je 10 g aloe, 5 g mire, 10 g lista sene, 0,2 g šafrana, 10 g rabarbare, 10 g kanfora, 10 g kurkume, 10 g terijak venecijane,
10 g mane, 5 g korena kravljaka, 10 g korena angelike.
Sve sastojke staviti u staklenu flašu od 2 l i naliti sa 1,5 l rakije od žita ili neke domaće voćne rakije jačine 38-40%. Flašu ostaviti da stoji na suncu 14 dana uz svakodnevno mućkanje. Eliksir se čuva na hladnom mestu, a uzima se kašičica ujutru i uveče kod blažih tegoba, dok se kod težih preporučuje 3 puta dnevno po kašika.

J.S.J.

Broj 259
Kopriva
Diže imunitet, leči sterilitet

Jagorčevina i krasuljak
Lekoviti vesnici proleća

Ulje od konoplje
Kašika dnevno čini čuda

Regenerativna akupunktura
Oproštaj briše dijagnozu