Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 107
aktuelno izdanje
Progovor o korisnoj prevari
Piše: Ljubivoje Ršumović

O događajima za koje ćete, verovatno, prvi put saznati čitajući ovaj progovor, svedoči sveta vikinška knjiga "Avamal".
Vikinzi, Ljudi sa Severa, pre ukrcavanja na drakare, svoje ratničke brodove sa po dva povijena pramca ukrašena glavama zmija otrovnica, odlazili su u veliki hram obložen zlatom, da se pomole. Molili su se boginji ljubavi Freji, da im sačuva žene i decu, i u njima ljubav, a bogu rata Toru, da im odredi časnu smrt na bojnom polju, da bi bili primljeni u društvo bogova! Jer, tek kao bogovi imali su pravo da ih pesnici opevaju poimenice.

Vikinzi su na svoje ratničke pohode uvek vodili po nekoliko pesnika, koji su opevali njihove podvige. Najcenjeniji među pesnicima bio je Egil, lak na rečima, i vešt u pohvalama. Zapovednici drakara su se otimali o njega, a Egil je birao da plovi sa najmanje hrabrima, jer je njima bilo lakše ugoditi, nego onim hrabrijima!

Ali, dogodi se da u jednom sukobu sa gardom danskog kralja Erika, Egil nespretno padne u more, bude zarobljen i odmah osuđen na smrt. Dok je čekao na pogubljenje, Egil je za jednu noć spevao dvadeset divnih stihova u slavu kralja Erika. To mu je spaslo život, jer je kralj voleo poeziju i divio se sam sebi, pa su se te dve srećne okolnosti stekle i pomogle Egilu da ostane živ.
U svetoj knjizi "Avamal" ova pesma je prepričana kao Saga o Ejriku. Kralja Ejrika bog Odin moli da mu donese čarobni napitak, koji onom ko ga popije daje moć da govori u stihovima. Napitak je u srcu planine čuvao div Sutung.

Ejrik krene na put, prokopa planinu, i u pećini nađe divovu kćer. Njoj se dopadne Ejrik, i ona mu dadne jedan gutljaj. Ejrik ga nije progutao, želeći da taj gutljaj odnese Odinu. Uto naiđe div Sutung, pretvoren u kondora, ali Ejrik se pretvori u orla, i nagne bežati. Da bi bio lakši on ispljune pola gutljaja, a pola proguta. Od progutanog pola gutljaja Ejrik postane obožavalac poezije, a od one druge polovine, koja je pala na zemlju, postanu pesnici. Pošto je tako malo napitka palo - malo je i dobrih pesnika na svetu!

Kralj Erik je bio oduševljen, oslobodio je Egila i pustio ga da se vrati kući. Ushićen pesmom nije prepoznao prevaru: Egil je opevao svoga heroja, hrabrog vikinga Ejrika, koji se uveliko družio sa bogovima, a poznatog po tome što je otkrio Grenland, i čiji se sin Leifr iskrcao na nepoznatu zemlju, na kojoj je raslo žito, i nazvao je Vinland. Bila je to Amerika!


POHVALA IGRI
Lepa je prilika da se pomene skaska
Kako je gladnog vuka omađijala Aska.

Ovčica Ive Andrića, sred tamne šume,
Izvela je ono što najbolje zna i ume.

Ona je igrala, i igrom kao rukom
Zagospodarila jednim blentavim vukom.

Aska je shvatila da umetnost ima moći,
I da jedino može sama sebi pomoći.

Ako je iskrena, uzbudljiva i fer,
Lepota pripitomi i najdivljiju zver.

Broj 107
Bilje

Bahove cvetne esencije
Krugovi skrivenih emocija...

Organska poljoprivreda
Pod ćebetom se raste...

Darovi prirode
Orah za jako srce...

Zdravlje

Bol u leđima
Krsta pod teretom nesklada...

Vreme infekcija
Nos na udaru virusa...

Zdravlje dece
Nema zamene za obroke...

Crevne bolesti
Prolećne zaraze...

Migrena
Bolu recite zbogom...