Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 260
aktuelno izdanje
Deca: Suplementi da ili ne?
Stručnjaci tvrde da danas jedemo hranu lošijeg kvaliteta nego pre, na primer, pola veka i da organizam, posebno dečji, ishranom ne može da dobije sve potrebne hranljive sastojke. Preporuka lekara je da deca jedu raznovrsno, da u ishranu obavezno budu uključeni sveže voće i povrće, ali statistike pokazuju da se čak dve trećine dece izuzetno loše hrani i da su im sendviči, pice i peciva glavni obroci. Da li je zbog toga preporučljivo davanje suplemenata koji podstiču jačanje imunog sistema? Kako se oni pravilno upotreblajavaju, odnosno koliko dugo smeju da se uzimaju u kontinuitetu, za čitaoce Bilja i Zdravlja objašnajva pedijatar dr Hibnijeta Apuk, iz Doma zdravlja „Vizim”.
- Najkvalitetnije hranljive materije dobijaju se pravilnom ishranom jer je u izbalansiranim obrocima ravnoteža između vitamina i minerala najbolja. Dete bi, međutim, trebalo da pojede tri kilograma jabuka kako bi zadovoljilo dnevne potrebe za vitaminom C, što je nemoguće. Zato nisam protivnik uzimanja suplemenata, jer čak i ako se dete pravilno hrani treba imati na umu da su namirnice pune pesticida. Ipak, važno je precizno odrediti šta je kom detetu potrebno, jer nepotreban suplement organizam ne resorbuje ni 50 odsto. Pojačanu potrebu za vitaminima imaju mališani u sedmoj godini, kao i oni koji se aktivno bave sportom.
Treba napraviti i jasno razgraničenje između vitamina i suplemenata, jer roditelji uglavnom ne prave razliku. Suplementi su dodaci ishrani, drugačijeg sastava, pa osim vitamina sadrže i oligoelemente, gvožđe, kalcijum, magnezijum...

Dobra procena
Vrlo je važno da se uradi dobra procena koji element ili vitamin nedostaje - kaže naša sagovornica.
- Mora se precizno utvrditi šta dete jede. Veliki sam protivnik grickalica, jer su pune prženog ulja koje obiluje toksinima. U jelovniku mališana najmanje je svežeg povrća, majke ga uglavnom termički obrađuju, što potpuno uništava vrednost nekih vitamina. Na primer, C vitamin na 50 stepeni gubi sva svojstva. Termolabilan je, pa se limun nikad ne sipa u vreo čaj. Siromašna ishrana ponekad je uslovljena i materijalnim momentom, pa su za mnoge porodice meso, jaja, sveže voće i povrće luksuz.

Sastav i odnos
- Odnos supstanci u suplementima veoma je važan. Najbolji su oni preparati u kojima ima najmanje deset minerala i isto toliko vitamina. Navešću vam samo primer magnezijuma i kalcijuma. Da bi organizam iskoristio tabletu suplementa na pravi način, ona treba da sadrži dva dela kalcijuma i jedan deo magnezijuma. Ako, na primer, detetu dajete samo kalcijum, podići ćete nivo ovog minerala u organizmu, ali ćete oboriti vrednost magnezijuma koji je važan za srčanu i mišićnu radnju. Zbog toga treba uzimati suplemente u kojima su odnosi izbalansirani, a moja preporuka je da to uvek budu oni na prirodnoj bazi.

Dužina upotrebe
- Suplementi se piju najduže dva meseca, posle čega se pravi pauza iste dužine. Jer, kada se depoi napune, organizam počinje da izbacuje višak. Bez preporuke pedijatra ne treba uzimati ni suplemente ni vitamine. Pristalica sam narodne medicine, prirodnih lekova i biljaka, ali treba ih kupovati na proverenim mestima, od ljudi koji se u njih dobro razumeju - kaže naša sagovornica.

Sirupi
Na našem tržištu ima mnogo sirupa "za imunitet", pa treba napraviti dobru selekciju i izbegavati one čija je osnova neka hemijska suprstanca. Doktorka uvek preporučuje sirup na bazi ehinacee, biljčice koja izuzetno dobro utiče na snagu imuniteta. Cink je takođe veoma važan oligoelement, pa su preparati na ovoj bazi dobar izbor.

Probiotici
Roditelji greše pa, na primer, probiotike nose samo na putovanja kako bi sprečili eventualne stomačne tegobe dece. Moja preporuka je da ih piju najmanje sedam dana pred put i tokom čitavog boravka - kaže naša sagovornica. Probiotici se najduže uzimaju dva meseca, a što se imuniteta tiče, treba uzimati one koji sadrže prebiotik i probiotik. Prebiotik priprema naseljavanje kolonija, a probiotik nosi te kolonije. To je uglavnom naznačeno na kutiji, pa treba dobro pogledati, jer običan probitoik nema takvu zaštitu.

Vitamini samo ujutru
Ako deci vitamine date uveče, oni neće biti iskorišćeni jer organizmu nisu potrebni. Uzimaju se isključivo pre podne, odnosno do 12 sati. Važno je znati i da C vitamin oksidira, pa ako pravite sokove od svežeg voća i povrća deca treba da ih piju odmah. Isto važi i za zelenu salatu koju ćete začiniti limunom.

J. Jovanović

Broj 260
Poznati o zdravlju
Slobodan Ćustić, glumac
Tanja Petrović, karatistkinja

Fitoterapija
Terapija raka
Da se lek bolje podnese

Prolećni umor
Vratite energiju i polet

Sremuš
I meda zna šta je dobro

Aktuelno
Ultrazvučna kavitacija
Opasna ili ne?

Alternativa

Judino uvo
Pečurka sa grane pravi čuda

Čišćenje jetre
Da vam telo radi kao sat
Ozdravljenje po Lori Fontinoj
I ožiljci se uklanjaju mislima
Vantelesna oplodnja
Pomažu i hrana i akupunktura

Zdravlje
Bazedovljeva bolest
Kad telo ubrza ritam

Rak prostate i bešike
Pratite signale tela!