Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 260
aktuelno izdanje
Zelena detoks dijeta
Kada je dr Biten Jonšon, švedska lekarka specijalizovana za poremećaje ishrane, naročito za zavisnost o šećeru, osmislila tzv. "zelenu kuru detoksikacije", mnogi su bili skeptični da bi takav način ishrane bio efikasan. Ipak, uprkos sumnjama, dr Jonšon je na primeru svojih pacijenata dokazala da ova dijeta podstiče metabolizam i gubitak suvišnih kilograma, sprečava pojavu nadutosti i iscrpljenosti, jača imunitet i oporavlja ceo organizam. Uz vitalnost, zelena kura korisnicima je donosila bolju kondiciju i koncentraciju i za kratko vreme postala popularna širom sveta. Neke njene elemente prihvatio je i nutricionista Jovan Živanović, saradnik Međunarodnog Instituta za prirodnu medicinu koji za "Bilje i zdravlje" otkriva osnovne principe zelene detoksikacije.
- Zelena kura je sinonim za takozvane "pećinske dijete", sa strožim izborom namirnica, koje omogućuju čišćenje organizma od gljivica. Bazirana najviše na zelenom povrću i strogom izboru pojedinih masnoća i belančevina, zelena detoks dijeta preporučuje se naročito u ovom periodu da bi se organizam očistio od "teške" hrane unete tokom zime. Dopušteno je uzimati orahe, semenke i manje količine povrća, a od masnoća, preporučuju se maslac, hladno ceđeno maslinovo ulje, ulje kanole i kokosovo ulje - kaže Živanović.

Bez voća i ugljenih hidrata
Kura dr Jonšen iz jelovnika "briše" voće, mlečne proizvode, alkohol i namirnice bogate ugljenim hidratima (šećer, hleb, testenine, krompir, pirinač, skrob. Cilj zelene detoks dijete je da se smanji proces fermentacije (vrenja) u organizmu, a to je moguće samo eliminisanjem ugljenih hidrata. Naš sagovornik objašnjava šta se, zapravo dešava u organizmu.
- Ugljeni hidrati su hrana za kvasne gljivice, slične onima koje se koriste za pravljenje hleba. One u organima za varenje stvaraju vrenje, a otpadni proizvodi vrenja dovode do pojave nadutosti, otečenosti, umora, teškoća u koncentraciji. Zelena kura, pak, smiruje želudac, podiže energiju i raspoloženje. Ovaj režim sjajan je za one koji posežu za grickalicama ili slatkišima između obroka - kaže Živanović.
Osnovu zelene kure čini povrće koje raste iznad zemlje: kupus, kelj, brokoli, zelena salata, prokelj, blitva, spanać, artičoka, tikvice, patlidžani, špargle, masline, krastavci, paprika, luk, paradajz, komorač, đumbir. "Autorka" dijete savetuje da se proteinska komponenta dopuni pasuljem, graškom, kvinojom, tofuom, tempehom i sojinim mlekom. Alge se takođe preporučuju, najviše spirulina. U umerenim količinama može se koristiti korenasto povrće poput cvekle, kelerabe i šargarepe, ali, krompir nikako! Na listi poželjnih namirnica nalaze se i semenke: či, suncokretove, lanene i susamove. Od orašastih plodova preporučuju se: orasi, bademi, lešnici, indijski orah, ali i kokosovo brašno, kokosovo mleko, nezaslađeni kakao prah. Od voća, može da se koristi limun, kao začin.
Naš sagovornik, inače pobornik presne hrane, kaže da i tokom ove kure uvek kada je moguće prioritet treba dati sirovim namirnicama.
- Sirove namirnice su hranljivije jer sadrže vitamine, minerale, antioksidanse, probiotike i enzime koje kuvanje slabi ili uništava. Glavni obrok treba da sadrži proteinsku komponentu u vidu soje, pasulja ili algi, mnogo povrća i zdravih masnoća. Poslednjih godina veoma je popularan, inače izuzetno zdrav "smuti" kašasti napitak od povrća, kome se mogu dodati mleveni orašasti plodovi - kaže -Živanović.
Kao "grickalice" u slučaju krize između obroka, tokom trajanja zelene detoks dijete, naš sagovornik preporučuje sveže povrće ili orahe. Kura traje jedan do tri meseca, koliko organizmu prija. Zbog promene vrste hranjivih sastojaka, može da se dogodi da telo prvih nekoliko dana bude "nemirno", ali će mu zelena dijeta pomoći da brzo pronađe ravnotežu. Poboljšanje je najvidljivije na koži i kosi, u raspoloženju, dobrom snu i - manjem broju kilograma.

Recepti

Presno
Čitaocima "Bilja i zdravlja" nutricionista Jovan Živanović iz svoje knjige "Najbolji recepti iz prirode" poklanja nekoliko jednostavnih detoks recepata.

"Smuti" zelena energija
Sastojci: jedan veći krastavac, 2 lista kelja, šaka spanaća, šaka peršuna, červtina limuna sa korom i 2 cm korena đumbira. Sve sastojke oprati i iscediti u sokovniku.
Vitaminska salata
Sastojci: dve šolje kupusa, šolja spanaća, šolja krastavca, četvrtina šolje bosiljka, pola šake svežih listova nane, pola šake svežeg peršunovog lista. Sve sastojke oprati, iseckati i pomešati. Preko salate dodati po želji limunov sok, maslinovo ulje i morsku so i promešati.

Čorba od spanaća
Sastojci: dve šolje iseckanog paradajza, dve do tri supene kašike soka od limuna, dve i po šolje spanaća. Sastojke staviti i blender i izmiksati dok para ne počne da izlazi iz blendera (oko šest minuta u proseku), da bi čorba bila topla.
Kuvano
Saradnica doktorke Jonšon, dr Sen Idin predlaže zelenu supu koja se priprema za samo 15 minuta.

Supa od brokolija

Oprati i oljuštiti 600 grama brokolija, iseći ih na komade, pa prokuvati šest minuta sa 13 čaša vode. Deset češnjeva belog luka propržiti na dve kašike kokosovog ulja u tiganju, pa dodati na kolutove isečen jedan veći crni luk i pržiti minut. Luk sjediniti sa kuvanim brokilijem, pa tako dobijenu supu izblendirati ručnim blenderom dok ne postane gusta. Zagrejati supu, pa dodati pola kašike limunovog soka i kašičicu kurkume. Supu po ukusu začiniti morskom solju.

Preporuke

* Izbegavati vodu neposredno pre, za vreme i odmah posle obroka, jer razređuje želučane sokove i otežava probavu
* Piti kafu bez mleka, a čaj i limunadu sladiti steviom
* Uzimati B-kompleks, svakodnevno, naročito vitamin B12
* Uzimati dodatak L-glutamin: kašičicu razmutiti u čaši vode ujutro i uveče, jer štiti zidove creva
* Svakodnevno koristiti probiotike u tabletama, jer su zamena za bakterijske kulture iz mlečnih proizvoda
* Koristiti hladno ceđeno kokosovo ulje jednu do tri kašike dnevno

Danijela Kljajić

Broj 260
Poznati o zdravlju
Slobodan Ćustić, glumac
Tanja Petrović, karatistkinja

Fitoterapija
Terapija raka
Da se lek bolje podnese

Prolećni umor
Vratite energiju i polet

Sremuš
I meda zna šta je dobro

Aktuelno
Ultrazvučna kavitacija
Opasna ili ne?

Alternativa

Judino uvo
Pečurka sa grane pravi čuda

Čišćenje jetre
Da vam telo radi kao sat
Ozdravljenje po Lori Fontinoj
I ožiljci se uklanjaju mislima
Vantelesna oplodnja
Pomažu i hrana i akupunktura

Zdravlje
Bazedovljeva bolest
Kad telo ubrza ritam

Rak prostate i bešike
Pratite signale tela!