Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 262
aktuelno izdanje
Nervoza kvari liniju
Zašto se brže debljamo kada smo pod stresom i da li je to neizbežno? Stručnjaci kažu da povećana nervoza i gomilanje kilograma uvek idu u paru. U stanju stresa, organizam funkcioniše kao da se "bori za opstanak": metabolizam se usporava i ceo hormonski mehanizam koji na njega utiče biva poremećen. Osim toga, kada smo brižni, ozlojeđeni i tužni, utehu najčešće tražimo u kaloričnoj hrani i slatkišima, što dodatno povećava nervozu kao i broj kilograma na vagi.
Uzročno-posledičnu vezu između stresa i gojaznosti potvrdilo je i istraživanje stručnjaka sa Džordžtaun univerziteta u Vašingtonu koje je pokazalo da se ljudi pod stresom ugoje dva puta više nego oni koji žive mirno, iako unose isti broj kalorija. Da li to znači da je gomilanje kilograma u stanju stresa neizbežno? Ne, ako se potrudite da razumete mehanizme koji do toga dovode i ako birate hranu koja će vam pomoći da prekinete taj začarani krug stresa i gojaznosti.

1. Šta se dešava kada smo pod stresom

*Raste nivo kortizola, hormona koji u umerenim dozama sprečava upalne procese i nadimanje
"Kada je nivo kortizola povišen, organizam se buni, postaje "gluv" za njegove efekte i reaguje potpuno suprotno: masne naslage se talože oko struka, stomak se nadima", objašnjava dr Salvatore Bardaro, profesor na odseku za integrativnu medicinu i stručnjak za molekularnu farmakologiju na Univerzitetu u Sijeni.

*Raste nivo insulina, hormona koji reguliše nivo šećera u krvi i ktivima
Iz tog razloga dolazi do poremećaja lučenja insulina, šećer se ne raspoređuje u organizmu kako bi trebalo nego se taloži i transformiše u masti koje se gomilaju u predelu stomaka.

*Smanjuje se nivo dopamina, hormona vezanog za vitalnost, aktivnost i volju
Zbog nedostatka dopamina dolazi do poremećaja lučenja leptina, hormona koji reguliše osećaj sitosti. Zato, kada smo za stolom, zbog nemogućnosti da osetimo sitost, postajemo neumereni u jelu i piću.

*Smanjuje se nivo adiponektina, proteina koji "čuva" vitku liniju
U isto vreme skače nivo rezistina, drugog proteina koji utiče na funkciju insulina, dodatno pospešujući taloženje masnih naslaga

Da li ste znali da...
-Žvakanje žvake smanjuje nivo kortizola u pljuvački, hormona stresa. Zahvaljujući žvakanju anksioznost se smanjuje za 17 odsto, nivo koncentracije raste za 19 odsto, a napadi gladi postaju slabiji, pokazuju rezultati studije Svinburn univerziteta u Melburnu. Ako ne verujete, proverite!

2. Više volite slano ili slatko?

*"Većina ljudi, kada su pod stresom, gotovo refleksno poseže za namirnicama koje sadrže šećer. Pod tim ne podrazumevam samo kolače, nego i sve druge namirnice bogate ugljenim hidratima", objašnjava profesor Bardaro. Osim kolača, keksa i čokolade, u tu grupu namirnica spadaju i testenine, hleb, krompir, sendviči, perece i sve druge namirnice koje sadrže skrob.

*Ugljeni hidrati stvaraju osećaj opuštenosti, zahvaljujući delovanju triptofana, aminokiseline zaslužne za stvaranje serotonina, hormona zadovoljstva. Loša vest je da ugljeni hidrati stvaraju zavisnost: što ih više jedemo, teže možemo da im odolimo.
Istraživanje objavljeno u magazinu Ameriken Džornal of Klinikal Nutrišn pokazalo je da skok i pad nivoa šećera u krvi, do kojih dolazi kada jedemo hranu koja sadrži šećere, aktiviraju centre u mozgu koji stvaraju zavisnost, čak dugo nakon što smo takvu hranu pojeli.

*Sklonost ka slanom ukusu, tumači se kao nasleđe iz ranog doba čovekovog razvoja, kada su naši preci, u trenucima povećanih fizičkih napora tražili ukusniju hranu kako bi nadoknadili gubitak soli zbog pojačanog znojenja.

3. Namirnice koje podstiču opuštanje

7 dragocenih saveznika protiv stresa

*Gorki zeleniš
Radič, cikorija, belgijska salata i rukola najbolji su čuvari zdravlja koji regulišu (smanjuju) nivo kortizola i insulina

Preporučena količina:
Jedna porcija salate za večeru

*Ovsene pahuljice
Bogate su vlaknima koja sprečavaju skok insulina i efikasno stvaraju osećaj sitosti u slučaju napada gladi izazvane nervozom. Osim toga, dobar su izvor viteksina, hormona koji ima opuštajući efekat.

Preporučena količina:
Tri kašike dnevno

*Losos
Odličan izvor Omega 3 masnih kiselina, neophodnih za dobro funkcionisanje nervnog sistema i proizvodnju kolecistohinina, molekula koji sprečava osećaj gladi.

Preporučena količina:
Dve do tri porcije nedeljno

*Kruške
Kora je bogata pektinom koji reguliše rad creva i stvara osećaj sitosti. Osim toga, kruške su bogate vitaminom B koji ima antistresni efekat i vitaminom C koji ima antioksidativno dejstvo.

Preporučena količina:
Jedna kruška dnevno

*Sočivo i grašak
Brzo utole glad jer sadrže lako rastvoriva vlakna i dva veoma korisna minerala: kalcijum, koji smanjuje napetost i magnezijum, koji ima opuštajuće dejstvo.

Preporučena količina:
Četiri kašike suvog povrća (skuvanog)

*Banane
Odličan izvor triptofana kao i vitamina B grupe i magnezijuma, sastojaka koji deluju opuštajuće na nervno sistem.

Preporučena količina:
Jedna banana dnevno

*Jogurt i probiotski napici
Mlečni fermenti blagotvorno deluju na crevnu floru koja često biva narušena pod uticajem stresa. Osim toga, zahvaljujući kalcijumu, magnezijumu i vitaminima B grupe, jogurt ima smirujući efekat.

Preporučena količina:
Jedna do dve šolje dnevno 



Jelovnik protiv gladi izazvane nervozom

Doručak
*30 g ovsenih pahuljica
*porcija nemasnog jogurta sa kašičicom meda
*kafa
*kruška

Užina
*banana

Ručak
*čorba od povrća
*kriška ražanog hleba
*kuvano jaje

Užina
*jogurt
*3 do 4 jezgra oraha

Večera
*180 g lososa (ili belog mesa) pečenog u rerni
*salata od komorača
*porcija gorkog zeleniša
*kriška ražanog hleba


Da

Kafa
Jedna do dve šoljice kafe dnevno mogu da pomognu u borbi protiv stresa, pod uslovom da ih popijete u prvoj polovini dana. Kafa ima stimulativno dejstvo i pomaže nam da se lakše izborimo sa povećanim naporom u stresnim situacijama. Osim toga, kafa pospešuje proizvodnju enzima koji eliminišu višak kortizola, hormona stresa.

Čokolada
Hrana bogova, čokolada može da bude veoma korisna u borbi protiv stresa, ali samo ako je gorka (sa većim procentom kakaa). Čokolada sadrži feniletilamin, hemijsku supstancu koja podstiče euforiju i poboljšava raspoloženje. Ujedno, kocka čokolade zadovoljava potrebu za slatkim.

Ne

Alkohol
Izbegavajte ispijanje aperitiva i žestokih alkoholnih pića, naročito u stresnim situacijama, savetuje dr Bardaro. Što se vina tiče, dopuštena je čaša crnog vina, uz ručak, ali ne više od toga. Crno vino je bogato antioksidantima koji sprečavaju oksidativni stres.

Broj 262
Poznati o zdravlju
Ibrahim Hadžić, pesnik

33 Milorad Mandić Manda, glumac

Fitoterapija

Ruski narodni recepti
Sok od krompira leči gastitis

Majski darovi prirode
Trave za bolesne i zdrave

Adaptogeni
Superbiljke za brz oporavak

Aktuelno

Organska vedska poljoprivreda
Veći prinos uz manje truda

Alternativa

Gorušica
Loše emocije peku grlo

Emocionalni metod
Otvori srce i pobedi bol

Zdravlje
Hipertenzija i putovanja
Redovna terapija i dobro raspoloženje

Srčani zalisci
Doktore, steže me u grudima

Novi testovi za poremećaj ravnoteže
Otkrivaju i skriveno

Ukrštene alergijske reakcije
Jedite kuvanu hranu

Ishrana

Aflatoksini
Prava mera čuva zdravlje

Makrobiotički recepti
Zdrav tanjir bez mesa

Stres i gojaznost
Nervoza kvari liniju

Deca
Plivanje
Jača i telo i duh

Razvoj zrelosti mališana
Zrelo dete ostvaren čovek

Lepota
Biokozmetika
Negujte se prirodom

Menopauza
Šta prija zreloj koži