Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 262
aktuelno izdanje
Jedite kuvanu hranu
Neprijatne alergijske reakcije izazvane polenima biljaka nisu jedina nevolja sa kojom se susrećemo s početka proleća. Kod 10 do 20 odsto pacijenata koji pate od alergijske kijavice i alergija disajnih puteva može da se javi unakrsna alergijska reakcija izazvana hranom koja pojačava dejstvo iritirajućeg polena.
- Najviše su ugroženi bolesnici sa alergijom na polen drveća, najčešće na brezu i oni bi trebalo da izbegavaju konzumiranje svežeg voća kao što su jabuke, kruške, višnje, breskve, nektarine, kasije, šljive, kivi, lešnik, badem, celer, šargarepu i krompir - kaže nam alergolog dr sci. med Rajica Stošović, sa Instituta za alergologiju i imunologiju Kliničkog centra Srbije. Pacijenti koji imaju alergiju na polen trava treba da izbegavaju dinje, lubenice, narandže, paradajz, krompir, kikiriki i blitvu ali i med. Oni sa alergijom na polen korova bilo ambrozije ili crnog pelina treba sa oprezom da uzimaju hranu koja sadrži celer, šargarepu, začine, semenke suncokreta, med ali i lubenice, banane i tikvice. Doktor Stošovi naglašava da je rizik od razvoja ukrštene alergijske reakcije poleni - hrana najveći ako se jedu sirove namirnice, dok one termički obrađene najčešće gube alergogena svojstva. Zbog toga se treba držati uputstva da se inkriminisane namirnice uvek jedu kuvane, a ne da se sasvim isključe iz ishrane.
Unakrsne alergije između hrane i polena se najčešće manifestuju na sluznicama usne duplje u vidu svraba poda usne duplje, jezika, otežanog gutanja, otoka usana i/ili jezika što lekari nazivaju oralni alergijski sindrom. Povremeno se mogu javiti i osećaj mučnine, bolova u stomaku koji mogu biti praćeni povraćanjem i prolivom, ali i zujanjem u ušima, padom arterijskog pritiska pa čak i razvojem anafilaktičkog šoka, kao životno ugrožavajuće posledice.
Naš sagovornik objašnjava da je osnovni uzrok unakrsne alergije između polena i određene vrste hrane prisustvo strukturno sličnih belančevina koje se nalaze kako u polenima tako i u određenim namirnicama biljnog porekla. Ove belančevine najčešće pripadaju grupi profilina, to jest predstavljaju „srodne belančevine“ i odraz su filogenetske srodnosti biljaka koje produkuju polen i biljaka od kojih namirnice vode poreklo.
Ono što je najbitnije, upućuje dr Stošović, u slučaju razvoja unakrsne alergije, treba obustaviti dalje konzumiranje inkriminisane hrane i javiti se lekaru. Najčešće je upotreba antihistaminika dovoljna da spreči dalji razvoj tegoba. Međutim, za postupno i potpuno povlačenje unakrsne alergije nije dovoljna upotreba farmakološke terapije. Najčešće se simptomi unakrsne alergije gube tek nakon uvođenja imunoterapije odnosno vakcine protiv alergije.
U kliničkoj praksi najčešće se sreću ukrštene alergijske reakcije između hrane i polena, hrane i kućne prašine, hrane i lateksa, hrane sa hranom i ukrštene alergijske reakcije izmđju različitih vrsta polena.


Brojka 1:
Alergični na polen drveća izbegavati:

1. jabuke
2. kruške
3. višnje
4. breskve
5. nektarine
6. kasije
7. šljive
8. kivi
9. lešnik
10. badem
11. celer
12. šargarepu
13. krompir

Brojka 2:
Alergični na polen trava izbegavati:

1. dinje
2. lubenice
3. narandže
4. paradajz
5. krompir
6. kikiriki
7. blitva
8. med

Brojka 3:
Alergični na polen korova bilo ambrozije ili crnog pelina izbegavati:

1. celer
2. šargarepu
3. začine
4. semenke suncokreta
5. med
6. lubenice
7. banane
8. tikvice.


I.Kovačić

Broj 262
Poznati o zdravlju
Ibrahim Hadžić, pesnik

33 Milorad Mandić Manda, glumac

Fitoterapija

Ruski narodni recepti
Sok od krompira leči gastitis

Majski darovi prirode
Trave za bolesne i zdrave

Adaptogeni
Superbiljke za brz oporavak

Aktuelno

Organska vedska poljoprivreda
Veći prinos uz manje truda

Alternativa

Gorušica
Loše emocije peku grlo

Emocionalni metod
Otvori srce i pobedi bol

Zdravlje
Hipertenzija i putovanja
Redovna terapija i dobro raspoloženje

Srčani zalisci
Doktore, steže me u grudima

Novi testovi za poremećaj ravnoteže
Otkrivaju i skriveno

Ukrštene alergijske reakcije
Jedite kuvanu hranu

Ishrana

Aflatoksini
Prava mera čuva zdravlje

Makrobiotički recepti
Zdrav tanjir bez mesa

Stres i gojaznost
Nervoza kvari liniju

Deca
Plivanje
Jača i telo i duh

Razvoj zrelosti mališana
Zrelo dete ostvaren čovek

Lepota
Biokozmetika
Negujte se prirodom

Menopauza
Šta prija zreloj koži