Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 265
aktuelno izdanje
Do šestog meseca za bebe samo - hladovina!
Sa prvim danima leta visoke temperature i jako sunca ostavljaju traga na koži, pa je neophodno, što je moguće bolje zaštiti je. Koža novorođenčadi zahteva posebnu zaštitu jer je nežnija, osetljivija i tanja nego kod odraslih, a prioritet je zaštita od nevidljivih UVA i UVB zraka. Kako bebu "opremiti" za boravak na suncu i koja su zlatna pravila odlaska na plažu za "Bilje i zdravlje" otkriva dr Dejan Jonev, pedijatar DZ "Dr Simo Milošević" u Beogradu.

- Za bebe važi isto što i za odrasle: izlagati ih suncu u periodima kada ima najslabiji intenzitet, do 10 sati ujutro i posle 16 sati popodne. Preporuka je da se bebe do šest meseci ne izlažu suncu, jer i samo nekoliko minuta može ozbiljno oštetiti njihovu nežnu kožu. Najbolje je da do uzrasta od 12 meseci dete, uz korišćenje zaštitnog krema ili mleka, ne boravi direktno na suncu, već pod suncobranom ili u prirodnoj hladovini, najviše 10 do 15 minuta - kaže dr Jonev.

Prema njegovim rečima tih petnaestak minuta je sasvim dovoljan period da dođe do pretvaranja provitamina u vitamin D, koji je malom organizmu neophodan za razvoj.

- Ako je beba starija od godinu dana može da se igra na suncu, ali uz prikladnu opremu: krema sa visokim zaštitinim faktorom, naočari sa UV filterom, šešir sa većim obodom i pamučna neprovidna majica. Za decu uzrasta do godinu dana izbegavati kreme za sunčanje sa hemijskim filterima, prednost dati preparatima sa mehaničkim zaštitnicima i faktorom oko 50, ali obavezno koristiti i bebi zaštitnu kremu za lice, takođe sa visokim faktorom. Za zaštitu očiju deteta izabrati kvalitetne naočare čija stakla blokiraju 99 do 100 odsto ultravioletnih zraka - ističe naš sagovornik.

Dr Jonev podseća da se bebi obavezno lice i koža premažu zaštitnim kremom bar 15 minuta pre izlaska na sunce, a ne neposredno na plaži. Prvi izlazak ne treba da bude duži od nekoliko minuta, a postepeno se produžava po dva minuta dnevno do ukupno 15 ili 20 minuta, zavisno od uzrasta deteta. Ako se igra u plićaku, detetu treba namazati celo telo vodootpornom zaštitnom kremom, obrisati ga peškirom kad završi igru, pa opet namazati zaštitnom kremom dok odmara ili je u hladovini. Na svakih 20 do 30 minuta mališanu davati da pije tečnost (vodu, rashlađeni čaj) da organizam ne dehidrira.

- Bebe su jako osetljive na pretopljavanje - njihovo telo ne reaguje na toplotu kao telo starijeg deteta i zato visoke temperature kod njih mogu brzo da izazovu čak i toplotni udar.Naročito bebe do godinu dana imaju malu površinu tela, pa postoji rizik da dođe do pregrevanja deteta. Zato savetujemo majke da ih lagano oblače, da im nogice uvek budu "slobodne" - bose, da im ne pokrivaju kolica pelenom ili peškirom, jer im treba svež vazduh. Inače, deca u tom periodu imaju drugačiju termoregulaciju - imaju višu temperaturu tela nego odrasli, pa je temperatura od 37,8 stepeni sasvim normalna i ne treba da brine roditelje - kaže dr Dejan Jonev.

1. Izlaganje suncu od 10 do 16 sati nije dobro jer su tada sunčevi zraci najjači i najviše štete nežnoj dečijoj koži
2. Prirodni hlad je najbolji, a ako ga nema, pod suncobran, iako ne zaboravite da sunčevi zraci i tu deluju
3. Mažite dete zaštitnom kremom i u hladovini i kad dobije "boju", posebno na osetljivim delovima: nos,obrazi,uši,guza
4. Nanesite balzam za usne, sa zaštitnim faktorom najmanje 15, jer usne vrlo lako izgore na suncu
5. Ako dete uzima neke lekove, proverite da li izazivaju preteranu osetljivost na sunčevoj svetlosti

Hladne obloge
Ako beba ipak, na suncu zadobije opekotine stručnjaci kao prvu pomoć predlažu obloge od hladne vode, tri do četiri puta dnevno. Postavljaju se na mesto koje je opekotina zahvatila dok crvenilo ne umine. Mogu se mazati hidratantnom kremom ili gelom od aloe, a za teže opekotine lekar prepisuje terapiju.

Danijela Kljajić

Broj 265

Za „Bilje i zdravlje” govore
Katarina Gromilić, balerina
Prof. Dr Jovan Vasiljević, patolog

Aktuelno
Voćna vina
Mogućnost za zaradu?

Fitoterapija
Travarka sa Fruške Gore
Hajdučica čuva zdravlje žene

Lečenje biljem
Biljem pobedi komarce!

Darovi prirode
Lipa

Ordinacija
Šta ako krpelj ubode?
Što pre u ambulantu!

Srčana insuficijencija
Kad srce počne da popušta

Prehlade nerava glave
Što dalje od promaje!

Anestezija - kako i kad?
U snu i bez bola

Očne bolesti
Sačuvajte „ogledalo duše”

Limfedem
Otečenost umiruje masaža

Tehnika pasivnog izdaha
Otklanja mucanje

Psihologija
Pitanja i odgovori
Može li se živeti bez straha?

„Zamke" za tinejdžere
Oprez, deca imitiraju VAS!

Ishrana

Kasne prolećne gljive
Ne ubija gljiva već neznanje

Recepti
Trpeza za krvnu grupu „AB”

Apiterapija
Manuka med

Alternativa
Feng Fu
Hladno pozitivan stres