Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 266
aktuelno izdanje
Kad upeče zvezda
Čajevi i sokovi koji rashlađuju
Thinkstock

Tokom tropskih dana, kad spoljašnja temperatura „skoči” iznad trideset stepeni, najčešće se latimo dobro rashlađenog ili napitka sa kockicama leda! Stručnjaci ističu da to, osim brojnih negativnih uticaja na zdravlje, ima samo kratkotrajan efekat rashlađivanja. Jer, posle toga sledi obilno znojenje pri čemu izgubimo mnoge minerale neophodne organizmu.
Zbog toga je preporuka da se, kad upeče zvezda, piju čajevi i sokovi sobne temperature od biljaka koje sadrže rashlađujuće kao i supstance koje nadoknađuju izgubljeno pojačanim znojenjem.

Matičnjak (Melisa officinalis)

Zeljasta biljka srcolikih i po obodu nazubljenih listova i belih cvetova na dugim peteljkama. Sadrži kamfor, tanin, etarsko ulje, gorke materije...

Koristi se:
* da osveži i rashladi organizam

Čaj

* Šaku lišća poparite sa pola litra vrele vode, poklopite, sačekajte 2 sata, procedite i pijte tokom dana. Možete i da zasladite medom.

Ili:
* Izgnječite dva prstohvata lišća matičnjaka, prelijte sa 3 dl ključale vode, poklopite, sačekajte 5 minuta, procedite, prohladite na sobnu temperaturu i popijte u najtoplijem delu dana. Od ovog čaja možete i da napravite oblog i da držite na čelu petnaestak minuta da se rashladite.

Nana (Mentha piperita)

Višegodišnja biljka visoke i razgranate stabljike i jajasto kopljastih i nazubljenih listova. Sadrži, između ostalog, etarsko ulje mentola.

Koristi se:
* da rashladi i smanji znojenje

Napitak, oblog i kupka

Kašiku lišća poparite sa 2 dl vrele vode, odmah poklopite, sačekajte pola sata, procedite i popijte da želite da se rashladite.
Savet plus: ako skuvate jači čaj i prohladite ga na sobnu tempertaturu možete njim da namažete lice tokom vrelih dana ili da ga sipate u vodu za kupanje koja će da vas oveži i rashladi.

Ječam (Hordeum vulgare)

Jednogodišnja zeljasta biljka sa uspravnim i malo podignutim klasom u kojem su zrna složena kao crep na krovu. Sadrži sluz, mineralne soli, enzime...

Koristu se:
* da osveži tokom visokih spoljašnjih temperatura

Propržen, pa skuvan

Šolju ječma dobro isperite pod mlazom vode. Stavite na papir da upije višak vode pa propržite u tiganju dok ne dobije tamniju braon boju. Prženi ječam prelijte sa 3 do 4 šolje vode, kuvajte oko 20 minuta dok ne dobijete čaj tamne boje pa procedite. Ječam bacite a tečnost pijte po šolju do dve dnevno ali ne duže od desetak dana.

List maline (Rubus ideans)

Biljka je visok i bodljikav grm sa perastim listovima koji su na donjoj strani prekriveni dlačicama. Sadrže tanine i flavonoide.

Kosti se:

* da rashladi zagrejano telo od spoljašnjih temperatura
* da pospeši izlučivanje znoja i ohladi kožu

Umesto vode

Kašiku izlomljenog lista maline prelijte sa pola litra vrele vode, sačekajte 15 do 20 minuta, procedite i pijte umesto vode tokom vrelih dana.


Višnja (Prunus cerassus)

Voćka sjajnog lišća, belih cvetova i tamnocrvenih plodova kiselog ukusa. Plod sadrži organske kiseline, flavonoide, biljni pigment antocijan...

Koristi se:
* da rashladi i stabilizuje krvni pritisak

Sok

Višnjama izvadite koštice, dobro izgnječite pa na dobijenu količinu dodajte petinu vode i ostavite po stanei (najbolje preko noći). Ujutro procedite i, uz stalno mešanje, dodajte šećer da ne bude previše kiseo i pijete po čašu do dve tokom vrelih dana.

Broj 266