Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 266
aktuelno izdanje
Aminokiselina sreće
Apoteka/Oksitriptan(5-HTP)
Thinkstock

Depresija je mentalna bolest koja, osim uobičajenih tegoba može da izazove telesne poremećaje u vidu gubitka ili povećanja telesne težine, izmene fizionomije lica....

Ona se smatra jednim od vodećih uzročnika invalidnosti u svetu, jer je često udružena sa stanjima anksioznosti, iracionalnim strahovima, fobijama, uznemirenošću...

Depresija se najčešće dovodi u vezu sa nedostatkom serotonina u nervnom sistemu. Ovaj hormon učestvuje u formiranju raspoloženja, u regulaciji apetita i telesne mase, sna, krvnog pritiska i kontroli bola. Pri lečenju depresije, koriste se lekovi koji pomažu u održavanju optimalnog nivoa serotonina u centralnom nervnom sistemu. Međutim, neka istraživanja su pokazala da suplementacija 5-hidroksitriptofanom aminokiselinom (5-HTP), takođe ima pozitivne efekte u njenom lečenju.

- Oksitriptan ili 5-Hidroksitriptofan je jedinjenje koje nastaje u našem organizmu iz aminokiseline triptofana, koju dobijamo hranom - objašnjava Danica Marinković sa Katedre za bromatologiju Farmaceutskog fakulteta u Beogradu. Osim toga, na tržištu se može naći u okviru dijetetskih suplemenata, a dobija se iz semena afričke biljke latinskog naziva Griffonia simplicifolia. Daljom biohemijskom transformacijom oksitriptana, stvaraju se serotonin i melatonin. Uloga serotonina je poznata, a pomenuti hormon melatonin ima bitnu ulogu u ciklusu smenjivanja budnosti i sna, pokazuje antioksidantno dejstvo i interakciju sa imunskim sistemom.

Naša sagovornica kaže i da je danas 5-HTP predložen za lečenje i ublažavanje velikog broja poremećaja, ali bitno je naglasiti da njegova efikasnost i bezbednost još nemaju dovoljno naučnih dokaza.
- Neka istraživanja su pokazala da 5-HTP pomaže u stanjima depresije i anksioznosti, isto kao i lekovi koji se koriste za ove poremećaje raspoloženja. Zatim, postoje mešoviti dokazi o koristi ljudima koji imaju problema sa hodanjem ili stajanjem u okviru cerebelarne ataksije (oboljenje uzrokovano povredom malog mozga). Dalje, postoje malobrojna istraživanja o upotrebi 5-HTP za tretiranje fibromijalgije (mišićno-skeletni bol kome se ne zna uzrok). Rani dokazi upućuju na to da 5-HTP može smanjiti tegobe i intenzitet bola i poboljšati san, umor i jutarnju ukočenost. Od ostalih poremećaja kojima njegova upotreba može doneti poboljšanje, pominju se: predmenstrualni sindrom, migrene, tenzione glavobolje, nesanica, Daunov sindrom, povećan apetit i gojaznost, poremećaj pažnje, parkinsonizam, alkoholizam. Ipak, treba imati na umu da je izvedeno nedovoljno kliničkih studija da bi se dala preporuka za tretiranje navedenih stanja - ističe Danica Marinković.


Još na probi

Naša sagovornica skreće pažnju na to da 5 - HTP aminokiselina može da izazove stomačne tegobe, mučninu, glavobolju, kao i vrlo retko ozbiljno neželjeno dejstvo - eozinofilija-mialgija sindrom.
- Neki istraživači tvrde da 5-HTP nije taj koji uzrokuje ovo oboljenje, već druge supstance koje se nalaze u suplementu zajedno sa njim - objašnjava Danica Marinković. Ali, ni za jednu ovu tvrdnju nema dovoljno naučnih dokaza.
Odgovarajuća doza 5-HTP-a zavisi od nekoliko faktora, između ostalog i starosti i zdravstvenog stanja organizma. Nažalost, u ovom trenutku ne postoji dovoljno naučnih informacija da bi se odredio raspon doza oksitriptana, koje će istovremeno biti efikasne i bezbedne. Iz tog razloga, regulatorna tela u našoj zemlji još nisu odobrila stavljanje 5-HTP-a na tržište.

I.Kovačić

Broj 266