Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 268
aktuelno izdanje
Drugo stanje nije „bolest”
Trudnoća je najlepši, čudesni period za ženu, kada se u njoj stvara novi život i na svet dolazi maleno, voljeno biće. Mediji su prepuni preporuka šta bi trudnice trebalo da rade, a šta ne, ali mnogi stručnjaci saglasni su da drugo stanje nije „bolest” i da žene koje imaju zdravu trudnoću bez komplikacija treba da funkcionišu poptuno normalno i prirodno, kako su to činile i pre začeća.
Da li je ipak sve dozvoljeno?

Postavlja se pitanje, ipak, da li je baš sve dozvoljeno, koje životne navike moraju da se promene, šta sme da se jede, pije, koji preparati i tretmani za negu su dozvoljeni, a šta obavezno treba izbegavati?

Kako bi svaka zdrava trudnica trebalo da se ponaša za čitaoce „Bilja i zdravlja” objašnjava prof. dr Ana Mitrović, načelnik Dnevne bolnice GAK „Narodni Front”:
- Normalna fiziološka trudnoća kod zdravih žena zahteva da se životni stil prilagodi drugom stanju. To, međutim, ne znači da žena treba da se ponaša kao da joj nije dobro, već da učini sve da trudnoća prođe bez komplikacija, a beba koju nosi bude zdrava.

Ishrana

Žene u drugom stanju treba da jedu sve vrste namirnica, kaže naša sagovornica i dodaje da do 12. nedelje, odnosno do kraja prvog trimesta, nema nikakve potrebe za povećanjem količine hrane:
- Tek od 20. nedelje potrebno je povećati unos kalorija, ali samo od 300 - 500, što najviše zavisi od telesne težine sa kojom je majka ušla u trudnoću. Obavezan savet su tri glavna obroka i dve užine, a obroci treba da budu zdravi i izbalansirani. Trudnice ne bi trebalo da unose koncentrovane šećere, primat treba da imaju proteini, vitamini i minerali. Čajevi su odličan izbor što se pića tiče i to posebno nana, kamilica i lipa. Treba biti obazriv sa unosom kafe, zelenog i crnog čaja, ali i sa neproverenim biljnim mešavinama, posebno onim koji služe u terapijske svrhe. Ukoliko ih je trudnica uzimala pre začeća, potrebno je da se konsultuje sa ginekologom. Pušenje i alkohol su zabranjeni.

Fizička aktivnost
Mnoge trudnice koje su trenirale i vežbale pre drugog stanja ne žele da prekinu sa fizičkom aktivnošću. Međutim, prof. Ana Mitrović kaže da smeju da se bave samo onim aktivnostima koje su prilagođene trudnoći:
- Aerobik, teretana ili neki drugi način vežbanja, dozvoljen je samo ukoliko su vežbe prilagođene trudnicama. Moj savet je da se od fizičke aktivnosti upražnjava samo šetnja i plivanje u moru, jer mnogi sportski centri nemaju vežbe prilagođene trudnicama, a nestručan trening mnogo više štete nego koristi. Trudnice smeju i da putuju, ali ako su pre toga obavile ginekološki pregled. Treba jedino izbegavati vožnju po neravnom terenu, kao i skutere na moru, jer lagane vibracije mogu da izazovu kontrakcije.

Nega
Nega u trudnoći nije zabranjena, ali treba voditi računa savetuje naša sagovornica:
- Lagane masaže u smislu limfne drenaže dozvoljene su isključivo ukoliko ne postoje kontraindikacije i ukoliko ih izvodi stručni maser. Ukoliko nisu stručne i prilagođene masaže u trudnoći mogu biti veoma opasne. Farbanje kose je dozvoljeno, kao i depilacija i kozmetički tretmani. Jedino na šta treba da se obrati pažnja je sastav preparata koji se koriste. Ništa što je na bazi bršljana nije dozvoljeno jer ova biljka može biti toksična. Trudnica treba da se neguje preparatima namenjenim ženama u drugom stanju ili onim koji se koriste za novorođenčad. Veliki broj trudnica uglavnom se žali na strije i različitim kremama pokušavaju da izbegnu ovaj problem. Moje iskustvo je pokazalo da kvalitet kože i genetska predispozicija tu igraju glavnu ulogu i da nijedan preparat ne može da pomogne.

Lekovi
Iako je većina lekova zabranjena u trudnoći, prof. Mitrović kaže da je najvažnije da trudnica ne uzima ništa na svoju ruku, jer čak i kada joj je medikament potreban, može ga uzeti jedino uz konsultacije sa ginekologom:
- Postoje lekovi sa minimlanim neželjenim efektima koji se mogu prepisivati tokom čitave trudnoće. Ginekolog je taj koji treba da proceni da li će uzimanje nekog leka doneti više koristi u odnosu na eventualnu štetu. Žene koje pate od neke hronične bolesti često moraju da uzimaju lekove tokom cele trudnoće, ali je zato važno prilagoditi dozu. Za one čija je terapija kontraindikovana u trudnoći, u dogovoru sa odgovarajućim lekarom (internistom, kardiologom, neurologom, psihijatrom...) ginekolog propisuje doze i način uzimanja lekova. Vrlo je čest slučaj da se traži alternativa, odnosno da se medikamenti menjaju drugima koji su dozvoljeni u trudnoći.

Da li ići na posao?

Zdrava trudnica treba da radi, ukoliko posao koji obavlja nije previše naporan, kaže naša sagovornica:
- Zabranjeni su poslovi koji podrazumevaju blizinu hemijskih ili toksičnih materija, kao i zone zračenja. Trudnica ne treba da radi ni ukoliko obavlja posao koji zahteva teži fizički rad, ukoliko, na primer, stoji tokom radnog vremena ili mora da koristi snagu. Tokom osmočasovnog radnog vremena, trudna žena bi trebalo nekoliko puta da prošeta, izađe na svež vazduh, da se adekvatno rehidrira i izbegava predug boravak ispred kompjutera.

Nega zuba

Nekada se trudnicama preporučivalo da uzimaju fluor, ali danas to više nije praksa kaže prof Mitrović:
- Fluor može i da se uzima, ali se više ne prepisuje obavezno kao nekad. Trudnica treba da vodi računa o higijeni zuba i usne šupljine na uobičajen način, ali ako postoji potreba, ni odlazak kod zubara i uzimanje anestezije nisu zabranjeni. Ono što nije preporuka je da se anestezija ne prima pre 12. nedelje trudnoće. Uvek savetujem ženama da planiraju trudnoću i da sve važne popravke zuba ili bilo koju drugu intervenciju urade pre nego što odluče da rode.

Jasna Jovanović

Broj 268