Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 268
aktuelno izdanje
Rane i uboji: Melemi iz prirode
Kantarion

U poređenju sa ostalim periode godine tokom leta češće boravimo u prirodi što nosi i veći rizik da se povredimo. Najčešće su to uboji, kada su tupim predmetom povređena tkiva ali nema otvora na koži, i rane, kada su površina kože i tkivo ispod nje oštećeni.

Po pravilu reč je o manjim povredama ali je neophodno da se i one na pravilan način saniraju da ne bi došlo do komplikacija - inficiranja bakterijama i gnojenja. U tome može da nam pomogne i lekovito bilje.


Gavez (Symphytum officinale)

Ova biljka raste uz vodotokove, na vlažnim livadama i istom takvim šumama. Koren gaveza je mesnat, spolja crn a iznutra beo, stabljika je razgranata i dlakava sa velikim episastim listovima, dok su cvetovi zvonasti, ružičastocrveni ili ljubičasti. Sadrži sluz, tanine, etarsko ulje, supstancu alatonin...

Koristi se:
- pospešuje rast i razmnožavanje ćelija
- regeneriše oštećena tkiva
- smiruje bol

Oblog

* Litrom vrele vode prelijte 100 do 200 g korena gaveza, sačekajte 2 do 3 sata, procedite i u tu tečnost potopite gazu, stavite na povređeno mesto i previjte zavojem.
Ili:
* Nekoliko kašičica osušenog i samlevenog korena gaveza pomešajte sa malo vode da dobijete gustu pastu, namažite je na gazu i prislonite na ranu. Oblog menjajte posle dva do četiri sata.

Muška bokvica (Plantago lanceolata)

Uspeva uz puteve, po livadama i pašnjacima. Ima prizemne gole i žilave listove i zeleni smeđi cvet u obliku klasa. U lekovite svrhe se najčešće koristi vrsta širokog lišća. Sadrži tanin, vitamin C, limunsku kiselinu, saponizide, gorke materije...

Koristi se:

- zaustavlja krvarenje
- da spreči da se rane zagade
- protiv oboja

Sok i oblog

* Listove izgnječite i iscedite sok i po nekoliko kapi kanite na ranu što će da zaustavi krvarenje.
* Za oblog može da se koristi dobro opran svež list bokvice koji je 24 sata bio potopljen u maslinovom ulju. Vatom umočenom u ulje prvo premažite ranu, malo sačekajte, obrišite pa privijte list bokvice. Oblog menjajte dva puta dnevno - ujutro i uveče.

Savet plus: Umesto bokvice može da posluži biljka podbel (Tussilago farfara). List ove bilje se opere, namaže mašću ili uljem i stavi na uboj, posekotinu, zagnojenu ranu.


Kantarion (Hypericum perforatum)

Uspeva na brežuljcima, poljima, livadama i pašnjacima bez mnogo vode i na kamenitim mestima. Izraste do do 70 cm, ima uspravnu stabljiku sa glatkim listovima bez peteljki i žute cvetove sa pet latica na kojima su crne tačke. Sadrži tanine, etarsko ulje, antocijan, karotin, holin...

Koristi se:

- da dezinfikuje rane
- pospešuje epitelizaciju kože
- blagotvorno deluje na zagnojene rane

Čaj

Litrom vrele vode prelijte 3 kašike cveta kantariona, stavite na ringlu i čim počne da vri sklonite pa procedite. Ovima čajem ispirajte rane.

Hajdučka trava (Achillea millefolium)

Uspeva po ivicama oranica, sunčanim obroncima i pašnjacima. Reč je o razgranatoj biljki dlakavih listova i belih cvetova. Sadrži tanin, etarsko ulje, mravlju kiselinu i brojne minerale.

Koristi se:
- da zaustavi krvarenje
- dezinfikuje ranu

Sok

Svežu hajdučku travu operite u hladnoj prethodno prokuvanoj vodi, dobro izgnječite i iscedite sok pa ispirajte ranu više puta dnevno. Na sveže rane koje krvare može da se stavi šaka izgnječene biljke i privije zavojem.

Čičak (Arctium lappa)

Raste kao korov na bunjištima, uz živice plotove i pored puteva. Ima dug i vretenast koren, srcolike listove i ljubičasto crvene cvetne glavice sa kukicama koji se „lepe”. Sadrži inulin, gorke materije, etarsko ulje, tanin, kao i brojne minerale.

Koristi se:
- pospešuje izbacivanje stranih tela iz rane
- blagotvorno deluje na zagnojene rane

Čaj
* Prelijte sa pola litra vode 10 g usitnjenog lista čička, ostavite preko noći, ujuto prokuvajte 10 minuta, poklopite, kad se ohladi procedite i ispiraju zagnojene rane.
Savet plus: ako se rane mažu smesom praha od osušenog korena čička i zečjeg loja izvlače strana tela.

Broj 268