Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 269
aktuelno izdanje
Uz kompas i kartu do vitke linije
Ukoliko volite sport i rekreaciju, prirodu, vodite zdrav način života, ne zagađujete životnu sredinu, možete da se bavite orijentiringom. Reč je o sportu koji je nastao krajem 19. veka u redovima Švedske vojske, a na teritoriji naše zemlje razvija se od pedestih godina 20. veka.
- Orijentiring je sport u kome je zadatak takmičara da za što kraće vreme pronađe na terenu određeni broj kontrolnih tačaka po redosledu kako je naznačeno na karti - objašnjava nam Stevan Roksandić generalni sekretar Orijentiring saveza Srbije. Dakle, za razliku od atletskog krosa, gde se takmičar kreće po obeleženoj stazi, u orijentiringu se takmičar kreće po nepoznatom terenu, a da bi to uopšte bilo izvodiljivo neophodan mu je kompas i karta, a u današnje vreme i elektronski čip, koji služi za „overavanje” kontrolnih tačaka. Na karti su obeleženi start, kontrolne tačke po određenom redosledu i cilj. A, glavni zadatak je doći do određene kontrolne tačke za što moguće kraće vreme, odnosno najboljim mogućim putem. Svaka kontrolna tačka je postavljena uz neki panj, rupu, vrtaču, jarak, raskrsnicu puteva, spajanje potoka...Na terenu se kontrolna tačka obeležava narandžasto - belom platnenom zastavicom u obliku trostrane prizme, uz koju se nalazi i elektronska stanica, koja prikuplja podatke - da li je takmičar „overio”.

Tipovi

Stevan Roksandić kaže da postoji nekoliko tipova orijentiring trka u zavisnosti od njihove dužine, odnosno vremena koje je predviđeno za njihov prelazak. To su duga, srednja, kratka i sprint distanca. Reč je o pojedinačnom takmičenju, a postoji i ekipno štafetno takmičenje. Osim klasičnog orijentiringa, odnosno prelaska staze trčanjem ili hodanjem, postoji i kretanje biciklom, skijama i orijentiring prilagođen invalidima. U svim ovim disciplinama održavaju se Svetska prvenstva svake godine.

Oprema

Pored već pomenutih i obaveznih kompasa, karte i elektronskog čipa, orijentiring ne zahteva nikakvu posebnu opremu, dovoljno je obući se sportski (trenerka, šorc, majica, patike) i učestvovati. Međutim, postoje i specijalizovane sportske marke koje se bave proizvodnjom obuće i odeće za orijentiring, pa svako ko želi, može sebi nabaviti takvu opremu, koja omogućava lakše kretanje po terenu korišćenjem specijalizovanih patika sa kramponima ili veoma lakom odećom.
Kome je namenjen?
Orijentiring je sport za sve od 7 do 107 godina... Može da se praktikuje i porodično, pa često na jednom takmičenju učestvuju i tri generacije jedne porodice. Takmičari se dele u nekoliko starosnih kategorija, a staze su prilogađene uzrastima.

Šta se nauči?

Uz orijentiring naučićete da se orijentišete, ne samo u prirodi, nego i u svetu oko sebe, da se đubre odlaže na mesto koje je predviđeno za to i da se ne ostavlja u prirodi. Jer, na orijentiringu se često kampuje, pa se nauči i da se podigne šator, napravi ručak na vatri...U slučaju da zalutate prvo i osnovno pravilo je da će vam uvek neko stati da pomogne, pa makar to bila i konkurencija. Isto je i u slučaju povrede. Orijentiring teoretski može da se organizuje na svakom terenu, ali se pre svega biraju područja koja su bezbedna za takmičare, dakle bez opasnih divljih životinja, strmih litica, neprohodnih šuma...To su najčešće planinaski tereni i tereni pod šumom i nacionalni parkovi. U Srbiji se takmičenja najčešće održavaju na Kopaoniku, Tari, Zlatiboru, Divčibarama, Rajcu, Fruškoj Gori, Kučaju, Vlasini, Deliblatskoj peščari, Avali, Kosmaju, Košutnjaku...
I.Kovačić

Broj 269
Fitoterapija
Prirodni recepti za:
Dermatitis
Herpes zoster
Pege od sunca
Stomačne tegobe

Probajte čaj od ruže

Alternativa
Šatavari
Indijski koren za plodnost
Danska masaža
Telo samo sebi pomaže
PG „Rada”
Pečurke za spas života

Ordinacija
Katarakta
Za mrenu krive godine i sunce
Dijabetes
TIP 2 lakši i češći
Gvožđe
Suština naše krvi
Nagle promene vremena
Najteže astmatičarima

ishrana

Recepti
Najbolje hladne čorbe
Snaga žitarica
Sokovi od ječmene, speltne i
heljdine trave protiv raka
Rekreacija

Deca
Vežbe snage posle puberteta
Orijentiring
Idealno za celu porodicu

Nega
Zaštita od sunca
5 kritičnih tačaka
Priprema za odmor
Sulfatne soli za lepu kožu
-Životna priča
-Život sa šifrom C 20

I u ovom broju zanimljivi i vredni pokloni:
Luksuzan vikend za dvoje u etno selu Stanišići
„Prizma” aparat za merenje pritiska
Digitalni toplomer
Preparati za lečenje i negu
20 knjiga najboljih srpskih izdavača