Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 271
aktuelno izdanje
Zbogom umoru i nervozi
Lečenje biljem Malokrvnost
Osećate malaksalost i hroničan umor, brzo se zamarate posle fizičke aktivnosti, loše spavate, imate glavobolju i razdražljivi ste, a i koža vam je bleda a nokti krti... Možda ste anemični? O čemu je reč? Reč je o bolesti čiji je uzrok manja koncentracija hemoglobina ili manji broj crvenih krvnih zrnaca od uobičajenih. To ne može životno da vas ugrozi ali, ako se bolest ne leči na vreme, može da ima i teže posledice.

U slučaju da su simptomi jaki neophodno je da odete kod lekara, međutim, ako su tagobe manje dovoljno je da na trpezi imate više namirnica koje sadrže mineral gvožđe ili da upotrebljavate biljne preparate koje preporučuje naša narodna medicina.


Potočarka (Nasturtium officinalis)

Reč je o trajnoj zeljastoj i razgranatoj biljki. Ima sočne listove, bele ili plavkaste sitne cvetove, karakterističnog je mirisa i ljutog ukusa. Sadrži gvožđe, fosfor, jod, vitamine A, D i E kao i etarsko ulje. Koristi se sveža, kao salata, ali od nje može da se pripremi i čaj.

Koristi se
da organizmu obezbedi dovoljno gvožđa
protiv malokrvnosti


Salata
Sveže lišće operite pod jakim mlazom vode a možete i da ga kratko uronite u vrelu vodu, pa isperete. Posolite, prelijte limunovim sokom i 3 do 4 kašike ulja, pomešajte sa sitno iseckanim crnim i malo belog luka i pobiberite.

Čaj
Kašiku svežeg lišća prelijte sa 2 dl ključale vode, poklopite i sačekajte 10 minuta. Procedite i pijte tri puta dnevno po šoljicu.


Kičica (Erythraea centaurium)

Raste na vlažnim, peskovitim livadama i pašnjacima, šumskim čistinama i obroncima brda. Izraste do 30 centimetara, stabiljka je zeljasta, razgranata, listovi jajoliko duguljasti, a cvetovi ružičasti i formiraju metlaste cvasti. Sadrži gvožđe, gorke heterozide, etarsko ulje...

Koristi se
nadoknađuje manjak gvožđa
štiti od anemije

Čaj
Sa 2,5 dl vrele vode prelijte 20 g biljke, poklopite, sačekajte nekoliko minuta, procedite i pijte gutljijima šoljicu tokom dana ili po pola šoljice pre jela.

Tinktura

Flašu od 7 dl napunite svenulim listovima i cvetovima kičice, nalijte domaću rakiju, stavite na sunce 6 do 8 sedmica, procedite i koristite 2 do 3 puta po 20 kapi.

Štavelj (Rumex obtusifolius)

Uspeva na vlažnim livadama, jarcima i strništima kao i u vlažnim i senovitim šumama. Izraste do metar i ima srcoliko ovalne listove. Na vrhu stabljike formiraju se klasovi zelenkasto crvenih do smeđih cvetića. Ima karkterističan miris i gorak ukus. Sadrži soli
gvožđa, hlorfil, vitamin C jabučnu kiselinu.

Koristi se
protiv anemije
preventivno deluje protiv malokrvnosti

Čaj
Kašiku lišća poparite sa 2,5 dl vrele vode, posle 10 minuta procedite i pijte 2 do 3 puta dnevno po šoljicu.
Napomena: biljku ne bi trebalo da koriste oni sa kamenom u bubregu, a ako se popije više može da prouzrokuje slabost i povraćanje.


Crna topola (Populus nigra)

Uspeva uz reke i potoke, na vlažnim mestima i močvarama. Reč je o nekoliko metara visokom drvetu trouglastog, sitno nazubljenog lista na dugoj peteljki. Cvet je popularna "maca" a biljka sadrži gvožđe, kalcijum, jabučnu kiselinu, etarsko ulje...

Koristi se
preventivno protiv malokrvnosti
ublažava tegobe u slučaju anemije

Napitak
U čaši vode razmutite jednu do dve kašičice uglja drveta crne topole i popijte posle jela.


Bela kopriva (Lamium album)

Uspeva na senovitim mestima i pored puteva. Izraste do 50 cm, ima jajaste po obodu nazubljene listove i plavobele cvetove. Sadrži gvožđe, tanin, etarsko ulje, sluz...

Broj 271
Za "Bilje i zdravlje" govori
Milorad Milinković, filmski reditelj
Fitoterapija
Egzotična biljka jiaogulan
Alternativa
Bez mioma za 6 meseci
Ordinacija
Lupanje srca
Urinarne infekcije
Ešerihija najčešći uzrok
Ubod stršljena
Bolan, ne i opasan
Prednosti punijeg stasa
Kilo više za duži život
Lečenje biljem
Malokrvnost
Darovi prirode
Drenjina, čisti vene i smiruje želudac
Recepti
Kompoti - ponos bakine zimnice
Ishrana
Vitamin E
Oligoelement Selen
Čuvanje namirnica
Oprezno i u frižider
Nega i lepota
Čokolada za blistav ten
Seoski turizam
Tršić, buđenje uz petlove
Pokloni
Uz svaki primerak "Jumis" začin
Čitaoce koji pošalju SMS očekuje niz vrednih poklona
Vikend za dvoje u Tršiću
"Prizma" aparat za pritisak
Digatlni toplomer
Preparati za lečenje i negu
Knjige