Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 272
aktuelno izdanje
"Tui na" čak i protiv raka
Alternativa Profesor dr Li Džengju iz Šangaja nedavno posetio Beograd
Kada se pomene `tui na` terapija, jedna od najstarijih metoda lečenja u drevnoj Kini, prva asocijacija je dr Li Džengju iz Šangaja. Profesor je na šangajskom Univerzitetu tradicionalne kineske medicine, a u svoju biografiju ubeležio je i 35 godina kliničkog iskustva ovom terapijom, lečeći čak i one koji su mislili da su `na kraju puta`. Mnogima je uz nadu i veru u život, povratio vitalnost i ravnotežu, pomogao da ojačaju imunitet i intelekt ili da - `ispeglaju` bore. Kad ga pitate kako to radi, kaže da ništa ne čini, jer telo samo sebe leči. `Tui na` terapiju nedavno je demonstrirao i u Beogradu.

- Ovo je stara metoda lečenja, zapravo jedan od prvih narodnih lekova u drevnoj Kini. `Tui` u prevodu znači guranje, `na` zahvatanje. Dakle, rukama se radi manipulacija guranja, pritiskanja i zahvatanja tetiva, ligamenata, kože i mišićnog tkiva, čime se stimuliše protok životne energije či (ki) u organizmu. Terapija se izvodi vrhovima prstiju, dlanovima i laktovima preko odeće ili peškira i iako nema direktnog dodira kože, postižu se izvanredni rezultati. Ovaj metod bitno se razlikuje od evropskog načina masiranja - relaks masaže, jer deluje na mnogo dubljem nivou i stimulisanjem protoka životne energije(či) postiže se lečenje `iznutra` - kaže dr Džengju.

Povratak ravnoteže

Cilj terapije je, kaže, uspostavljanje prirodne ravnoteže u organizmu, ali se istovremeno njom poboljšava cirkulacija, jača imunitet, opuštaju mišići, smanjuje stres. Postoji više od 100 načina na koje se `tui na` može izvoditi što podrazumeva različitu vrstu pritiska i rotacije na različitim akupunkturnim tačkama ili duž meridijana na bolnom mestu. U kliničkim uslovima upotrebljava se oko 30 vrsta manipulacije zavisno od stanja i dijagnoze. Koristi se kao komplementarna metoda u lečenju, a na klinici na kojoj radi u Šangaju dr Džengju leči isključivo ovom terapijom.
- Najjednostavnije manipulacije koje se primenjuju su zahvatanje mišića i tetiva, čime se stimulišu protok čija i cirkulacija, rolanje (primenjuje se na krupnim mišićnim tkivima-butine, leđa), idži čan (usmerava se samo na jednu tačku, veoma je zahtevna i zamenjuje akupunkturu), `niding` - šivenje, koja reguliše stres ili nesanicu - kaže dr Džengju.

Podmlađuje i jača imunitet

Svaka od manipulacija ostvaruje se kontrolom pritiska i dubine na kojoj pritisak deluje. Na mestu gde se oseti bol ili nelagodnost, protok životne energije je blokiran, a manipulacijom se to mesto stimuliše i otklanja blokada.

- `Tui na` istovremeno omogućava i normalan protok krvi, jer životna energija prati krv. Po kineskoj tradiciji či se smatra dahom, vazduhom, a u zapadnoj medicini krv bez kiseonika je temelj mnogih bolesti. Za razliku od zapadne medicine koja deluje protiv bola, `tui na` otklanja uzrok bola-blokade. Ova metoda čisti krvne sudove, stimuliše rad mozga, a naziva se i `zelenom` terapijom jer je neinvazivna. Oni koji je sprovode na licu izgledaju mlađe i nemaju bore. Njom se tretiraju problemi uzrokovani slabom cirkulacijom: bolovi u vratu, ramenima, donjem delu leđa, kolenima, ali i teniski lakat, glavobolje. `Tui na` pomaže i kod problema unutrašnjih organa, bolova u stomaku i plućima, ženskih problema, astme, srčanih oboljenja, kod bolesti vitalnih i organa za varenje. Primenjuje se i kod najmlađih, ali je prilagođena uzrastu i mišićnoj snazi deteta i kraće traje, jer se dečiji organizam brže oporavlja. Kod mališana najčešće tegobe su bolovi u vratu (uklještenost), problemi sa apetitom, hiperaktivnost, plakanje u snu, noćno mokrenje - objašnjava naš sagovornik.

`Tui na` terapeut može da reši mnoge disfunkcije- disblanse. Ne mora da bude reč o konkretnoj bolesti. Svaki meridijan je vezan za određeni organ, svaki organ za određenu boju, emociju: ako smo previše zabrinuti, strada nam slezina, ako smo previše tužni - pluća, histerični - srce. Sve te negativne emocije utiču na meridijane i negde se stvori blok...

Kako se `tui na` terapija bazira na teoriji tradicionalne kineske medicine (TKM medicine), terapeut koji je izvodi prati postulate TKM i za postavljanje dijagnoze koristi pulsnu dijagnostiku, dijagnostiku putem jezika, a pacijent ispunjava i upitnik - šta ga boli, kako, kada i koliko spava, jede, ima li redovnu stolicu, da li se i kada budi u toku noći, jer to su pokazatelji neravnomernog rada određenog meridijana. Kad se svi podaci ukrste postavlja se prava dijagnoza, koliko je terapija potrebno, koji meridijan ili organ nije kako treba. Koliko će tretman trajati zavisi od stanja pacijenta.

Dr Džengju 1987. godine radio je istraživanje o uticaju `tui na` na kancer:

- Ova terapija nikad se ne primenjuje na mestu tumora ili oko njega, već na određenim akupresurnim i akupunkturnim tačkama koje mogu da stimulišu protok čija kroz meridijan, da podstaknu rad tog organa i da ojačaju imunitet. Često je `tui na` deo postoperativnog tretmana, da se tumor ne bi ponovo pojavio.


O Beogradu

Prvu posetu Beogradu dr Li Džengju realizovao je zajvaljujući Čigong savezu Srbije, za čije je članove i sledbenike održao seminar o Tui na terapiji. U Kinu se vraća sa izuzetnim impresijama:
- Beograd je divan grad, a Srbi veoma gostoprimljivi i dragi. Uprkos prilikama, trude se da uživaju u životu i to se vidi svuda: na ulici, u kafeu, restoranu. Gurmani su, jedu masno, slasno i - kasno! Da se Kinezi ovako hrane, Šangaj ne bi imao 25 miliona stanovnika...
Preporuke

*Izbor stila života - umeren rad, kratke pauze za odmor, redovan san: leći do 22 časa, buditi se oko 5 ili 6 ujutro.
*Dan započeti laganim vežbama (tai či, či gong...) koje su usmerene na ličnu dobrobit i lep osećaj, ne na reziltate
*Smanjiti masti i šećer u ishrani. Doručak je obavezan, tokom dana mnogo voća, za večeru (do 18 sati)-povrće
*Izbegavati stres, a negovati optimizam
*Svakog jutra po pet minuta stimulisati tačku za jačanje imuniteta (na slici). Prstom pritisnuti i lagano masirati

Dan podeljen na zone

Dan je, po teoriji TKM podeljen na 12 dvočasovnih zona: od 11-13 je zona za srce, kada se preporučuje kratak odmor ili dremka. Kinezi u 12 sati ručaju, dremnu 15-20 minuta, pa nastavljaju sa radom. Oni koji ustaju ili se bude između 3 i 5 ujutro moguće da imaju problema sa slezinom, od 5 do 7 ujutro je zona debelog creva, vreme kad treba da se budimo i idemo u toalet, a od 23 do 01 po ponoći zona jetre, pa se savetuje odlazak na počinak oko 22 sata, da se jetra odmori.

Danijela Kljajić

Broj 272