Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 282
aktuelno izdanje
Kava - kava za duševni mir
Pouzdani lek naroda sa Pacifika
Na ostrvima Pacifika raste biljka kava - kava (lat. Piper methysticum), čije je korenje toliko lekovito da pouzdano leči anksioznost, nesanicu i glavobolju i umanjuje tegobe u menopauzi.

Pripada porodici bibera i osim imena nema nikakve veze ni sličnosti sa kafom, a narodi duž cele pacifičke regije tradicionalno je koriste kao narodni lek za uklanjanje napetosti i straha i podsticanje druželjubivosti.

Za dobra dejstva kava - kave Zapad je saznao polovinom 18. veka, zahvaljujući svedočanstvu moreplovca i istraživača Džejmsa Kuka, koji je nazvao biljkom za opuštanje i vedar duh.

Osim što pojačava mentalne aktivnosti, pamćenje i zapažanje, kava - kava je provereni prirodni blagi biljni sedativ koji pomaže organizmu da se opusti bez neželjenih dejstava. Za to su zaslužni kavalaktoni, koji čine akivni princip ove biljke. Kavalaktoni utiču na opuštanje mišića celog tela tako da mentalne funkcije ostanu neometene, a mozak smiren, fokusiran i budan.

Koren kava - kave se sastoji od 80 odsto vode, suvu materija pretežno čine gljeni hidrati, najviše skrob (40 odsto), biljnih vlakana ima oko 20 odsto i malih količina prostih šećera (3 odsto). Koren sadrži i oko 3,5 odsto proteina i minerala.

Delovanje preparata kava - kave zavisi od koncentracije određenih kavalaktona. Jedan od glavnih je desmetoksijangonin koji podstiče blagu euforiju i kavain koji poboljšava pažnju i koncentraciju.
Kako smiruje centralni nervni sistem bez remećenja umnih sposobnosti, idealan je dodatak ishrani za one koji osećaju teskobu, a istovremeno imaju potrebu za budnošću i koncentracijom. Ova biljka i preparati koji se od nje prave prirodna je i dobro podnošljiva alternativa lekovima za smirenje. Poslednja istraživanja australijskih naučnika potvrđuju da se može koristiti i protiv bolova umesto farmaceutskih analgetika.

Na tržištu se preparati kava - kave nalaze se u obliku kapsula, ekstrakta, tinkture, čaja ili kao dodatak u buteljiranim pićima, a proizvode se isključivo od korena biljke. Dnevna doza je 1 do 5 g suvog izdanka ili 3 do 6 ml tečnog ekstrakta (1:2), što je ekvivalent 60 mg do 120 mg kavalaktona. Kod standardizovanih preparata u obliku tableta uzima se 100 do 200 mg kavalaktona odjednom ili 60 mg kavalaktona dva do četiri puta dnevno.

Klinička istraživanja pokazuju da je za dobro dejstvo na organizam dovoljan sedamdesetpostotni ekstrakt. Ako se ekstraktu te biljke doda neki emulgator (lecitin) ili ako se koren sažvaće, nastaje mlečna emulzija izrazito jakog uspavljujućeg dejstva, da je dovoljno 20 minuta da se utone u dubok san koji traje 24 do 48 sati.

Budući da su godinama predmet mnogih istraživanja, preparati od ove biljke na dobrom su putu da zamene neke fabričke lekove. U našoj zemlji dostupni su u prodavnicama zdrave hrane ili u biljnim apotekama, u obliku kapsula, ekstrakta i čaja.

SAVET PLUS

*Koristiti preparate proverenog kvaliteta prema uputstvu
*Oni koji pate od kliničke depresije ne smeju da koriste kava kavu
*Ova biljka ne preporučuje se u kombinaciji s alkoholom, antipsihoticima, barbituratima i antidepresivima
*Kava kava ne sme se uzimati duže od tri meseca

I protiv raka jajnika i leukemije

Zbog diuretičkih i antiupalnih svojstava pokazala se delotvornom u lečenju gihta, bronhijalnih kongestija, cisti i bolesti prostate. Istraživači Univerziteta iz Aberdena u Škotskoj objavili su 2006. godine da bi kava kava mogla biti korisna u lečenju raka jajnika i leukemije. U studiji je ustanovljeno da ekstrakti metanola iz biljke smanjuju rast ćelija raka, a ne diraju zdrave ćelije, što objašnjava nižu stopu raka među ljudima kojima je ova biljka dosupna.

Druga istraživanja pokazuju da bi mogla biti korisna kod sinovijalnog sarkoma, plućnih tumorogeneza, raka bešike i prostate.

Danijela Kljajić

Broj 282
Na čaju sa...
Ivan Nastić, speleolog
Priroda nagrađuje hrabre

Fitoterapija
Biljne mešavine odlična preventiva
Naučite da pijete čaj!

Moja biljka
Vesna Čipčić: Mirođija

Bronhitis
Da umine kašalj

Pouzdani lek naroda sa Pacifika
Kava - kava za duševni mir

Cimet
Cejlonski pre kineskog

Alternativa
Ukusi po ajurvedi
Više vrline, manje strasti

Japanska metoda ai či
Prizovite ljubav i energiju

Protiv holesterola
Crveni pirinač skida masnoće

Ordinacija
Grip
Mirovanje najbolji lek

Migrena
Tri dana bola

Homocistein, glavni krivac za udare
Neprijatelj života

Ishrana
Biljna mleka
Bademovo najhranljivije

Recepti
A sad - povrće i riba

Prirodni eliksiri zdravlja
Lekovi iz kuhinje

Nega i lepota
Izbeljivanje zuba
Osam nijansi belog

Psihologija
Deca i društvene mreže
Internet kao izlazak u grad

Psihodrama
Reši se traume na sceni

Turizam
"Sunčana plaža" kod Malog Zvornika
Uživanje kraj Drine

Rekreacija
Vežbajte kod kuće
Sam svoj trener