Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 282
aktuelno izdanje
Bademovo najvrednije
Mleka biljnog porekla
Žestoke polemike koje se poslednjih godina vode oko toga da li je kravlje mleko korisno za zdravlje, u kojoj meri se iz njega iskorišćava kalcijum i kako laktoza utiče na organizam, podelile su i stručnu javnost.

Za razliku od zvanične medicine, poklonici alternative "glasaju" za mlеka biljnog porekla.

U čemu je njihova prednost, a ko sve ne sme da ih koristi za "Bilje i zdravlje" otkriva Boba Vujnović, diplomirani inženjer nutricionista iz Beograda.

- U poslednje vreme sve češće čujemo da je kravlje mleko teško za varenje, a proteklih dvadeset godina ojačale su i tendencije potpunog odbacivanja kravljeg mleka i mlečnih proizvoda iz ishrane odraslih, jer se smatra da nisu dobri za zdravlje čoveka.

To nije naučno dokazano i pripada trendovima, pa ljudi više ne znaju kome da veruju. Mnogo je onih koji ne podnose laktozu, alergični su na kravlje mleko ili su vegani, pa ne koriste namirnice životinjskog porekla. Ali, ne treba biti isključiv - kaže Vujnović.

Kravlje mleko je, kaže naša sagovornica, izvrstan izvor proteina, masti i kalcijuma koji je deci neophodan (jedna šolja ima 300 mg Ca).

- Ako iz bilo kog razloga dete ne može da pije kravlje mleko, mogu mu se davati biljna mleka, ali ona moraju da budu obogaćena kalcijumom, jer je kravlje mleko glavni izvor kalcijuma u dečijem dobu.

Kod kuće

Kada se kaže "biljna mleka" misli se na mleka od badema, oraha, lešnika, soje, pirinča, kokosa. Svako možemo da napravimo i kod kuće. Osim uštede, imaćemo prirodna mleka, bez dodataka konzervansa i šećera.

- Trebalo bi ih zaslađivati medom, ječmenim sladom, svežim urmama. Obvezno se čuvaju u frižideru i potrošite za tri do četiri dana. Ova mleka jedu se uz žitarice za doručak, stavljaju se u voćni "smuti" ili služe za pravljenje milkšejkova sa voćem, pa su idealan obrok za održavanje vitalnosti - kaže Boba Vujnović.

Ona podseća da biljna mleka, osim na vitalnost, utiču i na zdravlje: ne sadrže holesterol, pa mogu da ih piju osobe koje pate od bolesti srca i krvnih sudova, artritisa,karcinoma. Idealna su i za one koji su skloni alergijama.

- Pirinčano i bademovo mleko izuzetno su slatkog i prijatnog ukusa, pa će se svideti i deci, ali i osobama osetljivim na soju. Mleko od soje, pak, zdrav je i lako svarljiv proizvod visoke nutritivne vrednosti. Proizvedeno od genetski nemodifikovanog zrna predstavlja dobar izvor proteina, vitamina, minerala i ugljenih hidrata koji sporo sagorevaju. Obiluje prirodnim biljnim estrogenima, značajnim za regulisanje hormonalnog statusa, posebno žena. To je posebno važno u menopauzi, kada je rizik od osteoporoze najveći - podseća naša sagovornica.

Obavezno potapanje
Ona objašnjava da redovno korišćenje mleka od soje u znatnoj meri utiče na smanjenje valunga (toplotnih talasa) i ostalih propratnih simptoma u toku menopauze. Preporučuje se kao dodatak ishrani osobama s povećanom fizičkom aktivnošću, sportistima i za srčanim bolesnicima. Ipak, ne preporučuje se kao zamena za kravlje mleko deci uzrasta do tri godine.

Ako se biljno mleko pravi od orašastih plodova, pravilo je da se oni prvo potapaju u vodi: badem i lešnik (8 - 12 sati), indijski orah (4 sata), a postupak je uvek isti - plodovi se mrve u jakom blenderu, a potom se dobijena tečnost(mleko) procedi kroz gazu.

- Bademi su bogati vitaminom E, kalcijumom, magnezijumom i kalijumom. Oni su značajan izvor proteina i biljnih vlakana, a imaju manju količinu šećera. Sadrže zdrave nezasićene masti i od svih vrsta mleka, bademovo je jedno od nutritivno najbogatijih. Ne sadrži zasićene masne kiseline i holesterol, već omega 3 masne kiseline, odlične za srce - poručuje Vujnovićeva.


RECEPTI

Bademovo mleko


Šolju badema, predhodno potopljenog u vodi 12 do 24 sata, staviti u blender i dopuniti ga sa četiri šolje vode i zasladiti sveže oguljenim urmama bez koštice, medom ili zaslađivačem po želji. Dobro izmrviti, pa procediti mleko. Ako se želi mleko obogaćeno kalcijumom, dodati šoljicu susama.

Pirinčano mleko

Staviti u blender 100 g kuvanog integralnog pirinča i litar vode, po želji dodati zaslađivač - malteks, sveže urme,med, pa sve dobro izmiksati. Ipak, prednost treba dati fabrički proizvedenom pirinčanom ili sojinom mleku, jer su ona sigurno obogaćena potrebnim vitaminima i mineralima.

Mleko od lešnika

150 g lešnika prethodno potopljenih u vodi 5-8 sati, staviti u blender, pa blender dopuniti vodom, po potrebi. Sve samleti, pa procediti.

Pinakolada - kokosovo mleko

U bklenderu izmiksati bananu, dva do tri koluta ananasa, pola litra pripremljenog bademovog mleka (po receptu), "meso" svežeg kokosa, 15 urmi ili zaslađivač po izboru (med, stevia, agava).

Danijela Kljajić

Broj 282
Na čaju sa...
Ivan Nastić, speleolog
Priroda nagrađuje hrabre

Fitoterapija
Biljne mešavine odlična preventiva
Naučite da pijete čaj!

Moja biljka
Vesna Čipčić: Mirođija

Bronhitis
Da umine kašalj

Pouzdani lek naroda sa Pacifika
Kava - kava za duševni mir

Cimet
Cejlonski pre kineskog

Alternativa
Ukusi po ajurvedi
Više vrline, manje strasti

Japanska metoda ai či
Prizovite ljubav i energiju

Protiv holesterola
Crveni pirinač skida masnoće

Ordinacija
Grip
Mirovanje najbolji lek

Migrena
Tri dana bola

Homocistein, glavni krivac za udare
Neprijatelj života

Ishrana
Biljna mleka
Bademovo najhranljivije

Recepti
A sad - povrće i riba

Prirodni eliksiri zdravlja
Lekovi iz kuhinje

Nega i lepota
Izbeljivanje zuba
Osam nijansi belog

Psihologija
Deca i društvene mreže
Internet kao izlazak u grad

Psihodrama
Reši se traume na sceni

Turizam
"Sunčana plaža" kod Malog Zvornika
Uživanje kraj Drine

Rekreacija
Vežbajte kod kuće
Sam svoj trener