Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 284
aktuelno izdanje
Peršun za prave muškarce
Na čaju sa....Milan Nikolić Izano, pesnik, pisac, dizajner
Milan Nikolić Izano

Pune dve decenije je Milan Nikolić Izano dizajnirao najraskošnije vile i hotele u Grčkoj, na Kritu i uživao u blagodetima života.

Оvaj 47-godišnji Beograđanin је, kako ističe, zarađivao više nego dovoljno, a onda ga je ekonomska kriza, poput mnogih, pokosila, ugasila sve račune, njegovu firmu...

Ostao je bez skoro pola miliona evra, ali usledio je neuporedivo teži gubitak - ostao je bez roditelja. Potpuna skrhanost bilo je sve što je osećao.

- Otišao sam na Svetu goru, gde sam doživeo potpuni peobražaj i neko produhovljenje... Molio sam Boga i anđele da promene sve u mom životu, da mi pokažu šta je ljubav, kako da postanem bolji čovek, molio sam da mi u život dođu dobri ljudi. Nešto je puklo u meni odjednom. Video sam sebe kao oblačić koji lebdi i devet anđela. Jedan je rekao da je odobreno, dozvoljeno. Promene su počele naglo. Pročitao sam nekoliko stotina knjiga za godinu i po dana. Počeo sam i da pišem, mada do tada nisam napisao ni razglednicu. Tako je nastala prva knjiga "Lanac ljubavi", gde sam u predgovoru napisao "meni je rečeno". Spoznavši svoje biće, potreba da pišem o ljubavi, ne površnoj, već božanskoj koja se prenosi na svakodnevicu, bivala je sve jača. Posle sam napisao i "Vinčansku kabalu u lancu ljubav" i "Udah izdaha".

*Preživeli ste kletvu "Dabogda imao pa nemao". Kakvu pouku ste izvukli?
- Verujem samo u sudbinu duše. Da bi čovek pronašao svoju suštinu, mora da mu se desi bolest, ekonomski gubitak ili duhovni krah. Ja sam doživeo sve. Mogu da zahvalim Bogu što nisam imao posledice. Ali, to me navelo da počnem ozbiljno da pazim šta radim, govorim, šta i kako jedem, čije misli upijam, kakve su moje misli i dela. Postoji samo jedna božanska energija, koju ljudi shvataju samo kroz ljubav i strah. U zavisnosti od toga šta odaberemo takav će nam i život biti.

*Može li se živeti od ljubavi?
- U našem narodu se kaže "Kad siromaštvo uđe na vrata, ljubav izlazi kroz prozor". Ali, u suštini, treba to izbalansirati. Živeti od ljubavi znači živeti zdravo, ljudski i po božanskim principima. To ne znači samo voleti nekoga. Od ljubavi može divno da se živi. Evo i primera. Zdravko Čolić decenijama živi od ljubavi, jer mu publika daje snagu i energiju. Novak Đoković oseća ljubav svog naroda. Svojim delima izmamiš pažnju i sebe uzdižeš na svim poljima. Na stranu zarada. Mogu da živim od prodaje mojih knjiga koje jesu o ljubavi, ali više mi prija svakodnevni kontakt sa čitaocima. Nedavno sam postao kum jednom detencetu u Novom Sadu. Otac me pronašao.

*Šta nemate, a usrećilo bi vas?
- Jedan moj drugar je odlično rekao "Hvala Bogu što nemam puno para". Čovek može da poludi sa puno novca. Teško je spojiti veliku materijalnu dobit sa mirnim duhovnim životom. Čoveku je mir duše sreća, a uspeh dolazi zbog nečega što radiš.

*Uspeli ste da sačuvate dete u sebi?
- Čista iskrena ljubav može da se stvori samo u malom detetu. Čovek treba da teži tome, da zadrži to dete u sebi, da radi ono što voli, da je zadovoljan malim stvarima, da uživa u sitnicima, da čuva bliske ljude i prijatelje sa kojima će moći sve to da podeli.

*Na koji način se regenerišete?
- Gledanje u sunce daje mi osećaj lakoće i zdravlja. Napravio sam i moju "živu vodu" na bazi bilja, voća, povrća i čajnih mešavina. Zaledim vodu u plastičnoj ambalaži, na kojoj napišem ljubav, zdravlje, sreća, blagostanje. Ostavim da kroz nju prođu zraci sunca. Posle izrendam šargarepu, cveklu, dodam limuna, peršuna, zeleniša. Posebno skuvam čaj od maslačka ili hibiskusa. Sve to sjedinim i ostavim da odstoji celu noć. Sutradan procedim i ubacim u zaleđenu vodu i dodam sok od kupine. Voda se sama odleđava, a pijem je svako jutro. Sve ćelije regeneriše u organizmu. Za osam meseci sam izgubio 30 kilograma.

*Šta spremate?
- Ako ne idem u restoran, spremam brokoli, spanać, stavim malo belog luka, maslinovog ulja, limun. Uvek pravim razne sirove salate. Peršun kao začin je najbolji. Savetujem muškarcima da jedu peršun, jer je to neverovatno dobra biljka koja ima feromone koje žene osećaju. Čovek hranom dobija lepotu. Znoj nema neprijatan miris ako se hranite zdravo. U kući uvek imam i 10 vrsta čajeva sa Stare planine.

*Vaši najvatreniji fanovi su žene? Čime ih privlačite?
- Perešunom! (smeh) Blizak sam za mojim čitaocima i svima želim da uputim lepu reč i nadu. Pišem iz duše i srca, a žene to osećaju i na društvenim mrežama me prati više od 9.000 dama. One su i vođe novog doba i rađaju najveće radosti.

*Šta je vama pružilo najviše radosti?
- To što sam izgubio sve materijalno i pronašao sebe, najveća mi je nagrada u životu.

Organizam se usprotivio

*Zašto ste postali vegetarijanac?
- Tri meseca sam živeo od jednog jogurta dnevno. Moj organizam više nije hteo da trpi nezdravu hranu. Ne mogu da jedem meso, konzervisano, suhomesnato. Ne jedem čak ni ribu.
Devet hiljada prati, jedna u srcu

*Postoji li neka posebna žena u vašem životu?
- Svaka dama može da pronađe deo sebe u mom pisanju i pišem za sve, ali najveći deo mog srca uzela je jedna žena. "Ljubav je muzika neba. Voleti nekoga to znači dopustiti mu da čuje pesmu vašeg srca. Njena moć je u tišini, što je tiša, ona je jasnija." Daleko je, ali znam da uvek oseti sve što napišem.

Željka Radulović
Foto: Vojislav Danilov

Broj 284

Na čaju sa...
Milan Nikolić Izano, pesnik, pisac, dizajner
Peršun za prave muškarce
Ordinacija
Miokarditis
Kad virus napadne srce
Gastroenterološke bolesti
Najteže se vare navike
Lečenje dijabetesa
Na recept samo stari lek
Vakcinacija dece
Ne odričite se lako vakcina!
Fitoterapija
Kako su se lečili Piroćanci pre dva veka
Mastilo kad boli grbina
Cveće protiv disajnih tegoba
Lepo, nežno, lekovito
Moja biljka
Nela Mihajlović, glumica:Nana
Asafetida - gigantski anis
Bogata aroma hrane bogova
Biosfitomedik
Prirodna zamena za botoks
Klice - izvor zdravlja i vitalnosti
Srž života i zdravlja u semenki
Zašto smo ustali na levu nogu?
Neuroni sami vedre i oblače
"Hašimoto" je izlečiv
Polaris usporava starenje
Istraživanja
Kako rak metastazira?
Lepota
Da li su farbe za kosu štetne?
Crni tonovi najopasniji
Rekreacija
Obnovite formu
Priroda budi i telo
Rekreativni turizam
Konak u Tršiću
Carski odmor kod Žeravije
Ishrana
Napitak za 100 bolesti
Sok od krompira protiv čira
Recepti - Posna trpeza
Sipajte jednom u tanjir
Kala namak ili sančal
34 Crna so ne diže pritisak
Anketa
Šta vas najbolje uspavljuje?
Ništa lepše od knjige i muzike

POKLONI U SVAKOM BROJU:
*Vikend za dvoje
*„Prizma” aparat za
pritisak i toplomer
*Preparati za lečenje i negu
*Knjige