Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 285
aktuelno izdanje
Pet čistača šećera
Biljke leče dijabetes

Borba protiv dijabetesa može da se vodi prirodnim sredstvima.

U narodnoj medicini postoji mnogo biljaka koje pomažu da se snizi šećer u krvi. Potrebno je samo biti uporan i pridržavati se uz to pravilnog načina ishrane, a to znači bez masti i slatkiša.

Naravno, ne treba zaboraviti na neophodnu fizičku aktivnost, ako ništa drugo ono bar svakodnevno šetati. Izdvajamo pet najjačih boraca protiv povišenog šećera u krvi.

1 Gnojištarka
Jajasta gnojištarka (Coprinus atramentarius )jedan od od najboljih prirodnih lekova koji regulišu nivo šećera u krvi, gasi upale u organizmu i sprečava kardiovaskularne bolesti izazvane dijabetesom. Ova gljiva ima sposobnost da čuva ćelije pankreasa koje proizvode insulin. Samo jedan sat posle uzimanja praha jajaste gnojištarke nivo šećera u krvi se redukuje za 41,3 odsto, tri sata kasnije nivo šećera je još smanjen za 31 odsto, a nakon šest sati nivo šećera u krvi je niži za 20 odsto nego pre uzimanja praha ove gljive. Jajasta gnojištarka ili Coprinus ne sme da se upotrebljava sa alkoholom. I najmanja količina alkohola u kombinaciji sa ovom gljivom, izazvaće nesnošljiv svrab.


2 Čičoka
Čičoka je dobar izvor fosfora i kalijuma koji je važan za kontrolu krvnog pritiska, prenos nervnih impulsa, rad mišića i srca i regulaciju vode u telu. Sadrži i kalcijum, magnezijum i gvožđe u nešto manjim količinama, ali zahvaljujući inulinu ima niz dobrih svojstava: stimuliše razvoj korisnih bakterija u crevima, reguliše i nivo triglicerida i holesterola u krvi, čime sprečava kardiovaskularna oboljenja i postepeno smanjuje masne naslage. Pošto razgradnjom inulina ne dolazi do porasta nivoa šećera i insulina u krvi, čičoka je odlična namirnica za dijabetičare. U čičoki ima dosta vitmina, B, C,D i provitamina A (beta-karotin). Pomaže kod probavnih smetnji (na primer, opstipacije), alergija na hranu, visokog krvnog pritiska, masnoća u krvi, kardiovaskularnih oboljenja, anemije, osteoporoze, dijabetesa.


3 Pasuljevina čučavac
Sve vrste pasulja su veoma zdrave, ali je samo pasuljevina od pasulja čučavca - lekovita. Suva mahuna pasuljevine sadrži silicijumovu kiselinu, arginin, soli hroma, flavonide, fitoaleksine, kalijum, vitamin C. Osušena mahuna pasulja čučavca, koja nema miris, koristi se u narodnoj medicini za skidanje šećera. Čaj se priprema tako što se dve kašike ustinjene pasuljevine preliju sa dva dcl vruće vode, ostavi da proključa, a zatim skloni i drži deset minuta. Pije se pre jela.


4 Cimet
Kašika cimeta dnevno snižava nivo šećera u krvi, ali i nivo triglicerida i lošeg (LDL) holesterola. Od starina se koristi protiv zubobolje, obolevanja desni, služi kao sredstvo protiv upala (uključujući i zglobove i urinarni trakt), za poboljšanje varenja i sprečava slepljivanje krvnih pločica, a može da ubije bakterije poput ešerihije koli. Uz to je i antioksidans, koji sprečava dejstvo slobodnih radikala na tkiva i ćelije.


5 Maslačak
Za dijabetičare je prvi maslačak posebno koristan. Kad se pojavi biljka, trebalo bi je jesti svakodnevno 14 dana. I to od šest do deset drškica na dan. Pritom, biljku prethodno treba oprati zajedno sa cvetom i tek potom odstraniti cvetove. Zatim stabljiku dobro i polako sažvakati pa progutati. Lišće maslačka sadrži skoro sedam puta više vitamina A u jednom gramu, nego šargarepa ili zelena salata, plus dovoljnu količinu vitamina B, C i G, kao i kalcijum, fosfor i gvožđe, kao i prirodni natrijum, koji deluje na pročišćavanje krvi.

D.D.


Broj 285
Na čaju sa...
Sanda Rašković Ivić
Bez ideala nema sreće
Lečenje biljem
Narodna medicina
Pet čistača šećera
Ojačajte imuni odgovor
Bolji štit protiv virusa
Kineski narodni lek
Astragalus štiti od infekcija
Jam
Beli koren čuva srce
Ordinacija
Kod lekara opšte prakse
Popuni upitnik, čuvaj zdravlje
Metabolički sindrom
Bolest loših navika
Kako sprečiti oboljenja muške žlezde?
Paradajz čuva prostatu
Vađenje živca iz zuba
Izlečeni zub doživotno služi
Analize u procesu vantelesne oplodnje
Svaki par priča za sebe
Genetika
Princip nasleđivanja
Loknice mi rodio tata
Alternativa
Napravite sami
Bombone protiv kašlja
Urinoterapija
Ćelije raka pod kontrolom
Ishrana
Šta treba da jede zdrav čovek?
Svakog dana 7 vrsta hrane
Recepti - Posni i mrsni
Plodovi proleća na tanjiru
Deca
Razvoj inteligencije
Roditelji najbolji učitelji
Psihologija
Integrativna art psihoterapija
Nacrtaj mi svoju muku
Nega
Gljivične infekcije šaka i stopala
Sapun tera gljivice
Rekreacija
Vežbanje u prirodi
Ispunite pluća kiseonikom
Rekreativni turizam
Hotel "Sole mio" u Novom Sadu sa četiri zvezdice
Velnes i spa za uživanje
Anketa
Šta u vama budi proleće?
Sa prvim suncem nova energija