Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 285
aktuelno izdanje
Ćelije raka pod kontrolom
Urinoterapija

I kao preventiva i kao lek protiv brojnih bolesti terapija urinom koristi se od davnina. Reč je o ispijanju sopstvenog urina ili o masaži tela ili njegovih delova kao i pravljenju obloge od ove tečnosti.


Kako se urin koristi u lečenju pitamo Petru Šafranko iz hrvatske nevladine i humanitarnoj organizacije "Divin enerdži park".


Lekovitе osobine
- Urin se sastoji od 95 procenata vode, 2,5 odsto mešavine minerala, hormona, soli i enzima i 2,5 odsto uree - kaže Petra Šafranko.

- Tačno je da urea može da bude otrovna ako se u većoj količini nađe u krvi, ali je to za urinoterapiju nevažno! Jer, u slučaju da se mokraća popije ne ide direktno u krvotok. Osim toga, kada se urin izluči iz organizma sterilan je i ima antiseptičko delovanje. Zato i pročišćava organizam, uklanja višak sluzi i ima druge korisne efekte. U prilog tome podatak da urinska kiselina pomaže kontrolu molekula koji u telu izazivaju rak, kontroliše proces starenja, supstanca H-11 iz ove kiseline zaustavlja širenje raka i smanjuje kancerogene izrasline...

Osim toga sastojak directin razbija strukturu ćelija raka, 3 metil glioksal uništava maligne ćelije, DHEA steroid sprečava gojaznost, produžava životni vek i blagotvorno deluje protiv aplastične anemije, raka dojke i dijabetesa. Ovaj steroid, takođe, utiče na koštanu srž da proizvodi eritrocite, limfocite, monocite... Urin stoga nije odpad, prljava i otrovna tečnost koju organizam odbacuje već je sporedni proizvod filtracije krvi - naglašava naša sagovornica.


Pristalice urinoterpije veruju da urin može da leči epilepsiju, vrtoglavice, letargiju, migrenu, zubobolju, bolesti zglobova, tuberkulozu, astmu, otežan rad creva, kamen u bubregu ili žuči, gangrenu...


Terapija i količina urina
- Bez obzira na to da li je bolest akutna ili hronična terapija urinom se ne razlikuje - kaže Petra Šafranko. - Razlikuje se samo brzina delovanja. Nekome ova terapija pomaže odmah, a nekom je za prve rezultate neophodno više vremena. To, naravno, zavisi od težine bolesti i načina života obolelog.


Naša sagovornica objašnjava da se po pravilu pije svoja mokraća jer je voda iz nje sposobna da prenosi energetsku informaciju koja je za svakog bolesnika specifična.
- Pije se, osim toga, samo srednji mlaz jer prvi, najčešće je reč o desetak kapi, pročišćava mokraćne kanale i može da sadrži štetne mikroorganizme dok je srednji mlaz sterilan. Poslednji mlaz mokraće sadrži sedimente i zato je slabijeg kvaliteta. Samo u slučaju da pacijent ima neku bubrežnu bolest može da pije tuđ urin. Pokazalo se da samo kašičica tuđe mokraće može da pokrene bubrege na narmalan rad i, kada se njihova funkcija obnovi, oboleli bi trebalo da počne da pije svoj urin - objašnjava Šafranko.


Kada je reč o količini urina koji se pije, osnovno je pravilo da može da se počne sa 3 gutljaja, ali, ističe naša sagovornica, najčešće nema pravila! Sve zavisi od pacijenta, odnosno dijagnoze, stila života i posvećenosti onoga ko primenjuje ovaj način lečenja. Osim toga, ne bi trebalo da se odustane od urinoterapije zbog reakcije tela na urin i onog što "ispliva" na površinu. To je dobar znak da terapija deluje i oslobađa toksine iz organizma. U slučaju da neko boluje od više bolesti i pije mnogo lekova može da uzme nekoliko kapi urina i zadrži ih ispod jezika.


- Da bi urin bio skoro proziran i bez mirisa neophodno je da se pije što više vode, jede sveže voće i povrće a lakše će da se popije ako se kašičica do dve sipa u šolju čaja od kamilice i zasladi medom. Nekoliko kašičica urina možete i da sipa u sveže isceđen sok jabuke ili pomorandže - prepučuje Petra Šafranko.

Ishrana

Često je pitanje da li je urin lekovit ako se nezdravo hranimo?
- Korišćenje urina će svakog pacijenta da uskladi sa ritmom prirode! Svakodnevno korišćenje 3 do 5 gutljaja jutarnjeg urina uticaće da se promene i životne navike - organizam će da počne da traži zdraviju ishranu, više rekreacije i boravka u prirodi.


Kozji i kravlji urin
U organizaciji "Divin enerdži park" ukazuju da je lekovit i koziji i kravlji urin jer deluju kao antiseptici i protiv otrova. Veruju da se njima leče tumori, dijabetes, pa čak i ćelavost! Lekovitim se smatra samo mokraća krava i koza koje se gaje slobodno u prirodi. Preporuka je da se njihov urin razblaži sa vodom i pije, a može da se koristi i za masažu i obloge.


"Voda života"
- Najstariji dokument o urinoterapiji datira od pre 5000 godina i nađen je u Indiji - kaže Petra Šafranko. - U ovoj zemlji urin nazivaju voda života, veruje se da podmlađuje a najčešće su ovu terapiju koristili učitelji joge i mudraci. Osim njih urin kao lek koristila su i plemena koja žive u tesnoj vezi sa prirodom. Antički Grci su koristili urin da zacele rane, dok su u doba rimskog carstva Gali njime izbeljivali zube.


I. Kovačić


Broj 285
Na čaju sa...
Sanda Rašković Ivić
Bez ideala nema sreće
Lečenje biljem
Narodna medicina
Pet čistača šećera
Ojačajte imuni odgovor
Bolji štit protiv virusa
Kineski narodni lek
Astragalus štiti od infekcija
Jam
Beli koren čuva srce
Ordinacija
Kod lekara opšte prakse
Popuni upitnik, čuvaj zdravlje
Metabolički sindrom
Bolest loših navika
Kako sprečiti oboljenja muške žlezde?
Paradajz čuva prostatu
Vađenje živca iz zuba
Izlečeni zub doživotno služi
Analize u procesu vantelesne oplodnje
Svaki par priča za sebe
Genetika
Princip nasleđivanja
Loknice mi rodio tata
Alternativa
Napravite sami
Bombone protiv kašlja
Urinoterapija
Ćelije raka pod kontrolom
Ishrana
Šta treba da jede zdrav čovek?
Svakog dana 7 vrsta hrane
Recepti - Posni i mrsni
Plodovi proleća na tanjiru
Deca
Razvoj inteligencije
Roditelji najbolji učitelji
Psihologija
Integrativna art psihoterapija
Nacrtaj mi svoju muku
Nega
Gljivične infekcije šaka i stopala
Sapun tera gljivice
Rekreacija
Vežbanje u prirodi
Ispunite pluća kiseonikom
Rekreativni turizam
Hotel "Sole mio" u Novom Sadu sa četiri zvezdice
Velnes i spa za uživanje
Anketa
Šta u vama budi proleće?
Sa prvim suncem nova energija