Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 286
aktuelno izdanje
Vreme maslačka
Lečenje biljem / Plodovi proleća
Većina prolećnih lekovitih biljka, među kojima su najpoznatije maslačak, kopriva, sremuš i pupoljci breze, pospešuju izbacivanje viška vode i iz organizma eliminišu tokom zime namogimilanih otrova, čiste krv i jačaju krvnu sliku i regulišu krvni pritisak. Narodna medicina za te svrhe preporučuje sveže isceđen sok, tinkturu i čajeve od ovih biljaka.

Breza (Betula alba)

Uspeva na osunčanom ali vlažnom i močvarnom zemljištu, u ravnicama i na planinskim brežuljcima. Reč je o drvetu bele kore, tankih i crvenosmeđih grana i srcolikog lišća nazubljenih ivica. Pupovi lišća sadrže kalcijum, natrijum, etarsko ulje, tanine i supstance koje deluju kao antibiotici.

Koristi se:

pupovi lišća pospešuje mokrenje
dezinfikuju mokraćne kanale
za ispiranje povreda na koži i rana

Čaj

kašičica pupova breze
2,5 dl vode

Osušene pupove prelijte vrelom vodom, poklopite, sačekajte 5 do 10 minuta, procedite i pijte 3 puta dnevno. Možete da koristite i za oblog ili ispiranje rana.

Ulje

40 g pupova breze
3 dl maslinovog ulja

Sveže pupove breze stavite u teglu, prelijte maslinovim uljem, zatvorite i dobro protresite. Ostavite na toplom i uz povremeno protresanje procedite posle 3 do 4 sedmice i sipajte u flašicu tamnog stakla. U slučaju bolova u zglobovima 3 do 4 puta dnevno mažite bolna mesta i redovno pijte čaj od pupova breze.

Maslačak (Taraxacum officinale)

Uspeva na vlažnim livadama, pašnjacima i travnjacima. Reč je o biljki razvijenog korena, na ivicama krupno nazubljenih listova bez stabljike i žutog cveta na dugačkoj i šupljoj stabljici. Sadrži brojne minerale među kojima i najviše kalijuma, gorke heterozide, tanine, inulin...

Koristi se:

da pospeši varenje i izbacivanje viška vode
pročišćava krv, pluća i jetru
pospešuje izbacivanje kamena iz žučne kese

Mešavina

Pomešajtre po 40 g korena maslačka i vodopije i 20 g lista nane pa 3 kašike mešavine poparite sa pola litra vrele vode, poklopite, sačekajte 2 sata, procedite i pijte svaka 2 sata po kašiku u slučaju kamena u žučnoj kesi.

Kopriva (Urtica doica)

Uspeva kao korov po ivicama šuma i na zapuštenim mestima, obalama reka i potoka. Ima četvorougaonu stabljiku, srcoliko šiljate listove nazubljene na ivicama. Iz dlačica na peteljkama i listovima, ako se odlome, izlazi sok koji peče. Sadrži gvožđe, sumpor, kalcijum, mravlju i sirćetnu kiselinu, vitamine A, C i K, tanine, hlorofil, karotin...

Koristi se:
protiv anemije i reume
za čišćenje krvi

Sok

Sitno iseckajte 50 grama lišća koprive, oko 5 minuta kuvajte u litar vode, ostavite preko noći, ujutro procedite i pijte umesto vode u slučaju malokrvnosti. Protiv anemije može da se koristi i sok isceđen iz kilograma listova koje ste prethodno samleli u mašini za meso. Najbolje da se sok pomeša sa medom i uzima 3 do 4 kašike tokom dana.

Medveđi luk (Allium ursinum)

Medveđi luk ili sremuš uspeva u senovitim i vlažnim šumama, uz puteve i potoke. Ima duguljastu belu lukovicu obavijenu prozirnom kožicom, uspravnu stabljiku, sjajne tamnozelene i pri vrhu zašiljene listove na dugim peteljkama. Cvetovi su sitni, beli i zvezdasti a plod je tobolac sa više crnih semenki. Biljka intenzivno miriše na beli luk. Sadrži alicin koji ima deluje kao antibiotik, etarsko ulje, vitamin C i karotin.

Koristi se:

da snizi povišen krvni pritisak i masnoće u krvi
čisti krv i ublažava reumatske tegobe
pospešuje zarastanje rana

Sok

U mikser stavite dve šake listova ili lukovica i decilitar vode, dobro usitnite i procedite. Dobijeni sok pijte dva do tri puta dnevno po kašiku.

Tinktura

Sitno iseckajte 200 g listova, sipajte u flašu i nalijte sa litar domaće rakije. Zatvorite, povremenoj promućkajte i posle sačekajte 3 sedmice procedite i čuvajte u flaši tamnog stakla. Uzimati dva do tri puta dnevno po kašičicu sa malo vode ili čaja.

Broj 286
Na čaju sa...
Arhimandrit Arsenije Matić
Budite hrabri, rađajte!


Lečenje biljem

Fitoterapeut savetuje
Bez ešerihije za 21 dan


Lekoviti plodovi proleća
Vreme maslačka

Peruanske bobice
Kamu kamu
za potomstvo

Amla-indijski ogrozd
Nigde toliko vitamina C

Alternativa

Istine i zablude: Bikarbona soda
Bolja spolja nego unutra

Joga smeha
Okidač za čistu sreću

Ordinacija

Nepravilan rad srca
Samo bez panike!

Vrtoglavice
Bezazlene i opasne

Počinju alergije
Pažnja:Polen svuda oko nas

Personalizovana medicina
DNK određuje terapiju


Hidrokolon terapija
Čišćenje najbolja prevencija

Ishrana

Recepti
Uskršnja trpeza


Deca
Kad kod lekara?
Važni temperatura i uzrast


Nega
Ulje emua
Prirodni melem

Isušivanje kože
Bolje pod tuš nego u kadu

Napravite sami

Vino smiruje srce
Krema protiv bora
Puder od ovsenih pahuljica
Losion protiv fleka
Šampon i maska za rast kose


Rekreacija

Značaj fizičke aktivnosti
Šetajte svakog dana!


Zdravstveni turizam

Bujanovačka Banja
Voda, blato i gas za spas