Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 288
aktuelno izdanje
Olakšava tegobe, ne leči rak
Aktuelno - Kanabis - da ili ne?
Dok je u zemljama u okruženju, poput Slovenije, upotreba kanabisa u lekovite svrhe već legalizovana, u Srbiji se lome koplja oko donošenja ove odluke. Pred Ministarstvo zdravlja Srbije nedavno je stigao zahtev okupljenih u udruženju "Lekalizacija" da se upotreba izvesnih proizvoda ove biljke odobri u medicinske svrhe. Među njima najveće interesovanje vlada za konopljinim uljem, koje pacijenti oboleli od raka koji su najviše i zainteresovani, nabavljaju u inostranstvu.
Koliko je kanabis zaista lekovit, pogotovu protiv raznih vrsta karcinoma - tema je koja se usijala pre nego što su se stručnjaci o njoj zvanično oglasili. Pre svega zato što među pobornicima legalizacije ima lekara.

Plus i minus

Za naš list, prof.dr Nebojša Menković, pomoćnik direktora za sektor nauke Instituta za proučavanje lekovitog bilja "Dr Josif Pančić" bez dvoumljenja kaže:

- Ulje kanabisa i drugi preparati od ove biljke ne mogu da leče rak, kao ni druge teške bolesti, ali mogu da olakšaju simptome.- Glavna supstanca koju sadrži biljka kanabis ili kako se u našem narodu kaže, konoplja, je THC (tetra-hidro-kanabinol) psihoaktivno jedinjenje koje, kako je naučno potvrđeno, ima i pozitivan i negativan uticaj na zdravlje. Pomenuti THC olakšava bolove, sprečava mučninu, upale, uništava slobodne radikale, čisti organizam od toksina, snižava holesterol. Smanjuje tegobe u slučaju nevolja sa čirem na želucu i debelom crevu, širi bronhije i olakšava disanje, kao što i opušta mišiće, ali istovremeno može da uzrokuje i pojavu halucinacija i epileptični napad. Zato je THC u gotovo svim zemljama sveta zabranjena supstanca.

- Ono zbog čega je ulje kanabisa prepoznato kao blagotvorno za zdravlje jeste što ono ne sadrži THC, već derivate ovog jedinjenja, a naročito specifične(esencijalne) masne kiseline, pre svega gama-linolensku. Ispitivanjima je ustanovljeno da ono može da deluje protiv pojave grčeva, bolova, povraćanja, pojave gljivica u organizmu, da spreči upale, slobodne radikale i umiri psihu, a to su onkološkim pacijentima najčešće muke sa kojima se suočavaju i stoga se u javnosti plasira mišljenje da ulje kanabisa leči kancer - objašnjava dr Menković.

Oprez

Ulje kanabisa se u Srbiji smatra nelegalnom robom, a najbliže legalno tržište je hrvatsko i slovenačko. Ali, kako upozorava profesor Menković, glavna nevolja u vezi ovog proizvoda je nelegalna proizvodnja i distribucija.

- Skoro da je opšte poznato da u cilju zarade mnogi gaje kanabis u laboratorijama, da bi dobili što kvalitetniju biljku kojoj treba dosta vlage i toplote - objašnjava naš sagovornik. Zatim kada proizvedu seme iz njega eksplotišu ulje, koje zatim mogu da dodaju u običan zejtin i da ga prodaju kao nešto što je lekovito. Glavna nevolja pri tome je što ovako improvizovan način proizvodnje može da dovede do toga da ulje nebude u dovoljnoj meri pročišćemo, odnosno da sadrži THC.

Kvalitet smole

Ulje kanabisa se dobija iz semena biljke kad sazri cvet, a s obzirom na to da su ženske biljke bogatije cvastima one su znatno isplativije i pogodnije za eksploataciju. Da bi biljka kanabisa bila pogodna da se od nje pravi ulje, kao i droga bitno je da ima odgovarajući procenat smole koja u sebi sadrži, kao i iznad pet odsto THC. Kanabis koji uspeva na našim poljima i koji je naš narod gajio da bi pravio kanap i platno je siromašan smolom, što je još odavno utvrdio akademik Tucakov, a to su potvrdila i kasnija istraživanja.

Biljka kanabis ili konoplja vodi poreklo sa područija današnje Indije, zbog čega je u stručnoj literaturi zavedena kao indijska konoplja - Cannabis indica. One biljke koje su se sa ovog područija rasejale po ostatku sveta nazivaju se - Cannabis sativa.

Zapis Tucakova

Jedan od naših najvećih poznavalaca lekovitog bilja akademik Jovan Tucakov u svojoj čuvenoj knjizi "Lečenje biljem" zapisao je sledeće:

"Indijska konoplja služi kao narkotik, antispazmotik, sedativ i hipotonik".
Između ostalog naš istaknuti naučnik zabeležio je i sledeće na temu kanabisa:
"Od Maroka do Indije više od 50 odsto umobolnih po bolnicama i zavodima su bivši uživaoci hašiša ili opijuma, a isti je procenat i među teškim prestupnicima, ubicama i kradljivcima".

Zloupotreba

Marihuana je osušeni vršni deo ženske cvasti ili list koji se savija u cigaretu i puši radi uživanja dejstva kanabisa.
Hašiš je smolasta materija koja se sastoji od sadržaja žlezda sa površine ovojnih listića konoplje.
Kif su vršne cvasti kanabisa sa tučkovima, i među uživaocima kanabisa ona se smatra najkvalitetnijom drogom.

Moguće prevare

Prof. dr Danica Grujičić neurohirurg i onkolog KCS je predsednica radne grupe Ministarstva zdravlja koja će razmatrati predlog za legalizaciju upotrebe ulja od kanabisa u našoj zemlji. U razgovoru za "Bilje i zdravlje" ona kaže:
- Nemam ništa protiv da neko koristi ulje od kanabisa ako mu je od njega bolje, ali građani treba da znaju da su moguće prevare u vezi njegove proizvodnje, odnosno sastava i načina primene i da svakako neću dozvoliti da oni koji se već suočavaju sa ozbiljnim zdravstvenim problemima kupuju takozvani lek na pijaci!

Ivana Kovačić

Broj 288
Za „Bilje & zdravlje” govore:

Akademik prof. dr Nebojša Lalić
Prof. dr Lazar Davidović
Prof. dr Svetlana Vujović
Prof. dr Danica Grujičić
Prof. dr Nebojša Menković
Glumac Slobodan Stefanović

Na čaju sa..
Slobodan Stefanović, glumac
Čuva me zdrav razum

Aktuelno

Kanabis - da ili ne?
Olakšava tegobe, ne leči rak

Fitoterapija
Prirodni lekovi sa Fruške Gore
Svakom posebna mešavina

Zimzeleni izdanci
Da se lakše diše

Alternativa
Antena - čudo od leka
Prohodao uz polaris

Kokosovo ulje
Čisti telo, opušta nerve

Ordinacija
Dijabetes tipa 2
Savremena terapija uskoro na recept

Kako nastaju ugrušci?
Tromb najčešći posle infarkta

Prolećni umor
Svetlost donosi raspoloženje

-Ženska gojaznost
Pad estrogena okidač za bolest


Ishrana

Recepti
Lagani prolećni obroci

Hejeva dijeta
Kiselih namirnica što manje

Nega
Sve o epilaciji
Ugodno i bezopasno

Rekreacija
Trčanje
Lepo vreme budi izazove

Psihologija
Deca
Talenat ili dar?

Kako pronaći "gospodina pravog”?
Ne privlači pogrešnog