Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 288
aktuelno izdanje
Čisti telo, opušta nerve
Kokosovo ulje
Kokosovo ulje neizostavna је namirnica u narodnoj medicini azijskog i pacifičkog stanovništva. Uvek bi ga trebalo imati pri ruci, jer neguje spolja i iznutra, a uz malo veštine od njega se može praviti piling za telo, maska za kosu, losion za lice, balzam za usne...Dobija se iz sušenog mesa kokosovog oraha, a osnovni sastojci su mu laurinska kiselina, koja ima snažno antivirusno i antibakterijsko delovanje i kaprilna kiselina koja podstiče razvoj "dobrih" bakterija (deluje na lečenje kandide, uništava parazite u probavnom sistemu).

Antikancerogeno

Prednost ovog ulja nad drugim su i srednjelančane masne kiseline koje se lako vare i apsorbuju i direktno odlaze u jetru, gde se pretvaraju u energiju. Upravo zbog energije koju dobija iz kokosovog ulja, telo duže zadržava osećaj sitosti, pa je ovo ulje dobar izbor za one koji se bore s viškom kilograma.

Osim što snižava holesterol, kokosovo ulje pospešuje apsorpciju vitamina i važnih minerala poput kalcijuma, magnezijuma i gvožđa. Ako se redovno koristi, održava creva zdravim, a metabolizam dovodi u ravnotežu.

Zahvaljujući istraživanjima Meri Enig, međunarodnog stručnjaka iz oblasti hemije lipida i profesorke Univerziteta Merilend, otkriveno je i antikancerogeno delovanje ovog ulja.Kokosovo ulje koristi se još pri lečenju kožnih bolesti, reume, artritisa, oboljenja desni, virusnih i bakterijskih infekcija, gljivica, dijabetesa, depresije, Kronove, Parkinsonove i Alchajmerove bolesti.

Pomaže protiv hroničnog umora i migrene, jača imunitet. U ajurvedi kokosovo ulje slovi za jednog od najboljih čistača organizma: svakog jutra kašičica ovog ulja se mućka u ustima (ne grgolji se), 15 - 20 minuta, pa se sadržaj ispljune, usta isperu i operu zubi.

Prava blagodat za telo je ako se u kokosovo ulje stavi nekoliko kapi etarskog ulja, pa se tako koristiti za masažu: ako su baza limun ili nana pomoći će podizanju energije, a lavanda - opuštanju i lakšem snu. Pri masaži zglobova ima protivupalno dejstvo, pa pomaže protiv gihta i otoka. Kožu hrani i čini mekšom i elastičnijom, sprečava stvaranje bora i staračkih pega, a pošto podstiče rast folikula, regeneriše kosu. Ženama u tropskim predelima koje utrljavaju kokosovo ulje u kosu još od djetinjstva, retko kosa opada ili posedi.

Najbolje sirovo

Kokosovo ulje najbolje je koristiti u sirovom obliku jer je tako najlekovitije. Na hladnijoj temperaturi u čvrstom je stanju, pa se zove i kokosova mast, a na oko 23 stepena prelazi u tečno stanje. Ipak, to je isti proizvod. Dnevno se preporučuje dve do četiri kašike hladno ceđenog kokosovog ulja, a ako je nekom teško da ga pije čisto, može ga dodati salati ili zelenom soku. Kokosovo ulje vrhunskog kvaliteta može se nabaviti u prodavnicama zdrave hrane ili naručiti putem interneta.

RECEPTI

Krema za telo

Prirodna hidratantna krema za negu celog tela pravi se na sledeći način: dve šoljice ekstra devičanskog kokosovog ulja staviti u posudu i mešati mikserom najjačom brzinom dok se ne dobije mekana, penasta smesa. Dodati etarska ulja (po želji) i prebaciti kremu u staklenu posudicu. Osim što hrani kožu, ova krema može da pomogne i protiv ekcema i psorijaze, ali i u prevenciji bora, staračkih pega, kao sredstvo protiv strija ili balzam za usne.
Hranljivi piling
Pola šoljice kokosovog ulja pomešati sa šakom himalajske soli ili šećerom, pa naneti tokom tuširanja i blago masirati dok se mrvice soli ili šećera ne otope.

Za skidanje šminke

Umiti lice, natopiti parče vate u kokosovo ulje i njime odstraniti šminku. Mogu da se prave i jednokratne blazinice za čišćenje lica i odstranjivanje šminke, koje se ostavljaju tokom noći i drže u staklenoj posudi.

Za negu noktiju

Nokte na rukama i nogama masirati s nekoliko kapi ulja, dok kožica ne omekša i ulje se ne upije. Tretman osigurava prirodnu zaštitu od bakterijskih i gljivičnih infekcija.

Protiv osipa

Nekoliko kapi kokosovog ulja naneti na deo kože pod upalom ili osipom. Osip će ubrzo da se povuče, a lagana masaža otkloniće bol.

Danijela Kljajić

Broj 288
Za „Bilje & zdravlje” govore:

Akademik prof. dr Nebojša Lalić
Prof. dr Lazar Davidović
Prof. dr Svetlana Vujović
Prof. dr Danica Grujičić
Prof. dr Nebojša Menković
Glumac Slobodan Stefanović

Na čaju sa..
Slobodan Stefanović, glumac
Čuva me zdrav razum

Aktuelno

Kanabis - da ili ne?
Olakšava tegobe, ne leči rak

Fitoterapija
Prirodni lekovi sa Fruške Gore
Svakom posebna mešavina

Zimzeleni izdanci
Da se lakše diše

Alternativa
Antena - čudo od leka
Prohodao uz polaris

Kokosovo ulje
Čisti telo, opušta nerve

Ordinacija
Dijabetes tipa 2
Savremena terapija uskoro na recept

Kako nastaju ugrušci?
Tromb najčešći posle infarkta

Prolećni umor
Svetlost donosi raspoloženje

-Ženska gojaznost
Pad estrogena okidač za bolest


Ishrana

Recepti
Lagani prolećni obroci

Hejeva dijeta
Kiselih namirnica što manje

Nega
Sve o epilaciji
Ugodno i bezopasno

Rekreacija
Trčanje
Lepo vreme budi izazove

Psihologija
Deca
Talenat ili dar?

Kako pronaći "gospodina pravog”?
Ne privlači pogrešnog