Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 289
aktuelno izdanje
Arapski "otac svih namirnica"
Alfalfa biljka

Alfalfa (lat. Medicago Sativa) slovi za jednu od najlekovitijih biljaka sveta.

Još su je stari Arapi nazivali "otac svih namirnica", veličajući tako bogatstvo njenih hranljivih sastojaka.

Pripada porodici mahunarki, a slična je našoj licerki, ali sa mnogo više lekovitih svojstava. Bogata je vitaminima i mineralima naročito gvožđem, kalcijumom, kalijumom, magnezijumom i vitaminom K.

Osim toga sadrži i velike količine hlorofila, beta - karotina, vitamina E, i amino kiseline L - kanavanin, koje pokazuju anti -bakterijske, anti - virusne i anti - tumorske efekte.


Ova biljka na prirodan način reguliše normalne telesne funkcije, dobar je diuretik i imunostimulator, usporava starenje, reumatoidni artritis i dijabetes, a povećava vitalnost. Stručnjaci koji su klinički ispitivali svojstva alfalfe tvrde da njeno svakodnevno uzimanje kao dodatak ishrani može pomoći normalizaciji nivoa masnoće u krvi.

Biljni sastojci saponini, pak, doprinose smanjenju apsorpcije holesterola i sprečavaju aterosklerozu, a bioflavonoidi podstiču brže i lakše lečenje autoimunih bolesti i bolesti bubrega. Za kratko vreme alfalfa i - detoksikuje organizam.


Hlorofil kao alkalizator


Da zaista zaslužuje status superhrane govori i podatak da je alfalfa hiljadama godina deo narodne medicine u raznim delovima sveta: stari Kinezi koristili su napitak od njenog lišća za lečenje čireva i poboljšanje apetita, a u ajurvedi se list ove biljke upotrebljavao za lečenje edema i artritisa. Osim u obliku listova i semenki, konzumira se i kao koncentrovani prah i klice (šolja svežih klica sadrži samo 8 kalorija, a većinu hranjivih sastojaka čine proteini).


Treba znati da je ova biljka do deset puta bogatija mineralima od većine žitarica. Najzastupljeniji su kalcijum, magnezijum, gvožđe, kalijum i fosfor. Sadrži i značajan procenat vitamina B grupe ali i A, C, D, E i K vitamin.

Dobar je izvor hlorofila - prirodnog sastojka koji je poznat po tome što alkalizuje i čisti organizam, pa je sjajna preventiva od trovanja organizma teškim metalima (naročito živom) i od pojave tumora. Koristi se često za oporavak i čišćenje organizma posle uzimanja lekova, kao zaštita nakon odstranjivanja amalgamskih plombi i tokom lečenja od alkoholizma.

Alfalfa i uopšte hlorofil su prirodni zaštitnici od bolesti želudca, naročito od helikobakterije. Zaceljuje i regeneriše tkivo i sluznicu želuca, pa se preporučuje obolelima od gastritisa i čira.


Prevencija raku pankreasa


Istraživanja o aminokiselini kanavaninu, koja se u izobilju nalazi u klicama alfalfe, ukazala su na njene dobre efekte u prevenciji raka pankreasa, debelog creva i leukemije.Ova hranljiva biljka sadrži i fitoestrogene slične ženskim polnim hormonima, estrogenima, koji smanjuju rizik od osteoporoze, bolesti srca i raka dojke, a prirodna su pomoć u ublažavanju simptoma menopauze.


Alfalfa se može konzumirati u obliku klica, cele biljke i koncentrovanog praha, a preporučena količina praha, koji je nama najdostupniji u prodavnicama zdrave hrane, je jedna do dve kašičice dnevno u soku ili "smutiju". Iako do sada nisu zabeleženi loši efekti ove biljke za zdravlje, stručnjaci pre "terapije" alfalfom preporučuju obavezne konsultacije sa lekarom - trudnicama i onima koji uzimaju lekove protiv zgrušavanja krvi, primaju hormonsku terapiju ili imaju neku autoimunu bolest.

Čokoladni smuti

U blenderu samleti jednu veliku bananu, 150 do 200 g svežeg spanaća, dve urme bez koštica, čašu borovnica, jednu kašiku kakaa u prahu, pet kockica leda, jednu i po čašu vode, dve kašičice alfalfe. Tako dobijeni "smuti" odmah popiti.


Mnogobrojne dobrobiti

*Pomaže kod srčanih oboljenja i moždanog udara
*Stimuliše proizvodnju belih krvnih zrnaca
*Vezuje kancerogene ćelije u debelom crevu i eliminiše ih
*Regeneriše imuni sistem posle hemoterapije
*Homeopate je koriste u tretmanu lečenja anemije


Danijela Kljajić


Broj 289
Na čaju sa...
Vesna Tomić, književnica i pesnikinja
Emocije me čine živom

Kancerogena oboljenja u porastu?
Nek dokažu da nismo otrovani

Nizak pritisak i oscilacije
Nikada ne ustajte naglo!

Težak fizički rad i zdravlje
Nа udaru kičma, srce i sluh

Uticaj misli na DNK
Kletva kao radioaktivno zračenje

Ravni tabani
Operacija samo kada boli

Travarka Radulka Kocić
Melemima i čajevima pomaže u lečenju
psorijaze, cista i hemoroida

Alfalfa biljka
Arapski "otac svih namirnica"

Manastir Đurđevi stupovi
Sve diše i miriše od života

Plaj - tajlandski đumbir
Višestruko koristan

Majski darovi prirode
Lekovi iz krošnje

Mina Lazarević, glumica
Moja biljka

Rešite se viška masnih naslaga
Po dobru formu i u baštu

Suvo četkanje kože
Čisti spolja i iznutra

Podočnjaci
Zeleni čaj smanjuje nadutost

Jagode
Bobice pune zdravlja

Zeleno povrće
Ne podgrejavajte zeleniš

Brza jela
32 Za pola sata na trpezi

Martin Čifers, najpoznatiji poslastičar sveta
Devojke vole čokoladu

Gastronomski hit u svetu
Jestivi zlatni listići

Virtuelno kidnapovanje
Moje dete na tuđem profilu

Poligamija u braku opšeprihvaćena?
"Prva" žmuri - "druga" ćuti

Zdravstveni turizam
Sijarinska banja
Dragulj među brdima

Anketa
Šta uvek može da vas oraspoloži?
Osmeh dragih lica