Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 291
aktuelno izdanje
Smirite kijanje i svrab
Lečenje biljem/ Polenske alergije
Kijanje izazvano peckanjem i svrabom sluzokože disajnih organa, curenje iz nosa, crvenilo i suzenje očiju samo su neki od simptoma polenske alergije. Tegobe izazvane povećanom količinom polena u vazduhu najčešće su relativno blage i ne mogu značajno da utiču na zdravlje ali, nažalost, ima i onih kojima se javljaju burne reakcije pa je neophodno da odu kod lekara.
Ako su tegobe blage, ali to ne znači da ne remete svakodnevni život od proleća do jeseni, mogu da pomognu biljni preparati koje preporučuje narodna medicina.

Kopriva (urtica dioica)

Rasprostranjen korov, uspeva na zapuštenim mestima, obodima šuma, obalame reka i potoka, uz ograde... Ima četvorougaonu stabljiku, srcolike i šiljate listove na kratkim peteljkama koji obiluju dlakama iz kojih, ako se vrhovi odlome, izlazi sok koji žari. Cvetovi su zelenosivi i vise iz lisnih pazuha kao metlice. Sadrži brojne minerale među kojima najviše gvožđa, organske kiseline, alkaloide, tanin, hlorofil, karotin...

Koristi se:
umanjuje simptome polenske alergije
smiruje kijanje, curenje iz nosa i svrab u očima

Čaj od lišća

Sa 2 šolje vrele vode poparite 2 kašike lista koprive, sačekajte dva sata, procedite i pijte po pola šolje 4 puta dnevno pre obroka.
Ili
Sa 2 šolje vrele vode poparite 50 grama osušenog lišća koprive, poklopite, sačekajte oko sat, procedite i pijte tri puta dnevno pre obroka.

Lopuh ili repuh (Petasites hybridus)

Trajna biljka koja uspeva na oblama potoka i reka, na močvarnom i vlažnom zemljištu i u vlažnim šumama. Ima prizemne, velike i srcolike listova koji su na naličju dlakavi. Cvetovi su na stabljici, crveni ili beli i sakupljeni su u cvasti. Sadrži etarsko ulje, saponine, tanin, sluz, C vitamin, mangan, kalijum i karotin.

Koristi se:
protiv oticanja disajnih puteva
blokira delovanje histamina koji pospešuje alergijsku reakciju

Od lista i korena

Kašiku osušenog i osušenog lista prelijte sa pola litra ključale vode, promešajte, poklopite, sačekajte pola sata, procedite i pijte malim gutljajima tokom dana.
Ili
Kašičicu osušenog korena potopite u pola litra vrele vode, sačekajte sat do dva, procedite i pijte u malim gutljajima tokom dana.

Savet plus: ova biljka je slična podbelu i sadrži alkaloide koji u većim količinama mogu da oštete jetru pa se ne preporučuje duža upotreba od 4 do 6 sedmica godišnje.

Neven (Calendula officinalis)

Biljka razgranate i malo dlakave stabljike sa duguljastim, naizmenično postavljenim i sitno nazubljenim listovima. Cvetovi su tamnožuti ili narandžasti. Sadrži minerale kalcijum i sumpor, gorke materije, etarska ulja, organske kiseline, sluz...

Koristi se:
* smiruje upale sluzokože
* protiv alegijskog konjuktivitisa

Napitak i oblog

Prelijte 10 g cvetova sa 2 šolje ključale vode, poklopite, sačekajte sat do dva, procedite i pijte po kašiku dva do tri puta dnevno.
***
Prelijte 80 g cvetova litrom vrele vode, poklopite, sačekajte sat do dva, procedite i ispirajte oči u slučaju alergijskog konjuktivitisa ili od tečnosti pravite obloge i nekoliko puta dnevno stavljajte na oči.

Malina (Rubus idaeus)

Granat i bodljikav grm perastih listova sa donje strane pokriven dlačicama. Plod su crvene bobice. Listovi i koren sadrže tanine, flavonoide, supstance koje smanjuju upalu sluzokože i organske kiseline.

Koriste se:
* smiruje alergijske reakcije
* za ispiranje zapušenih nozdrva

Za piće i ispiranje

Kašiku osušenih i zdrobljenih listova prelijte sa dva i po decilitra vrele vode, poklopite, sačekajte 2 sata, ohladite i koristite za ispiranje začepljenih nozdrva.
Ili
U pola litra vode sipajte 50 g korena maline, sačekajte da proključa, smanjite temperaturu i kuvajte 40 minuta. Koristite 2 kašike tri puta dnevno u slučaju pojačanih tegoba.

Broj 291