Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 291
aktuelno izdanje
Crevne bakterije menjaju emocije
Aktuelno/ Džulija Enders, autorka svetskog hita „Ključ tela” za "Bilje i zdravlje"

Utemeljena na najnovijim medicinskim istraživanjima, knjiga "Ključ tela" mlade naučnice Džulije Enders, na neposredan i duhovit način otkriva koliko su creva složen i značajan organ. Napisana je tako lako da i laik, bez ikakvog predznanja, može da razume kompleksnost sistema za varenje i njegov uticaj na zdravlje, a otkako se pojavila na nemačkom tržištu zauzela je prvo mesto na svim top -listama i prodata je u više od milion primeraka. Kod nas je dostupna na prodajnim mestima izdavačke kuće "Laguna".


Džulija Enders je za svoj doktorski rad istraživala na Institutu za mikrobiologiju i bolničku higijenu u Frankfurtu, 2012. godine dobila je prvu nagradu publike u okviru međunarodnog projekta za popularizaciju nauke mladih naučnika i istraživača, a njeno izlaganje postalo je hit na Jutjubu. Autorka tvrdi da je utroba ključ tela i da "otvara sasvim nov pogled kroz zadnja vrata", kao i da se dve trećine našeg imuno sistema nalazi upravo u crevima. Ako se prema njoj, kako kaže autorka, ponašamo lepo, utroba će biti zahvalna i postaće osnova dobrog zdravlja.


Lično iskustvo


- Ako želimo da se u svome telu osećamo dobro, da duže živimo i budemo srećni, moramo da negujemo svoju utrobu jer ona posle mozga ima najveći nervni sistem. U našem stomaku nalazi se tanko crevo dugačko tri do šest metara. Vijuga po vijuga. Kada skačemo na trambulini, ono skače s nama. Kad plešemo, i ono se trese unaokolo, a kada iskrivimo lice od stomačnih bolova, ono napreže svoje mišiće u prilično sličnom obliku - opisuje Džulija Enders tanko crevo.
U ekskluzivnom intervjuu za "Bilje i Zdravlja" ona objašnjava zbog čega su creva toliko značajna i za psihičko stanje.


*Zašto vas je sistem za varenje toliko zaintrigirao da je postao osnova vašeg rada i istraživanja?
- Kada sam imala 17 godina suočila sam se sa veoma intenzivnim atipičnim dermatitisom. Ništa nije pomagalo, nosila sam rukave i nogavice usred leta jer sam izgledala strašno, a slučajno sam naišla na izveštaje o veoma sličnoj bolesti koju je jedan čovek dobio posle upotrebe antibiotika. Sve to me je zainteresovalo, počela sam da istražujem i sebe više nisam tretirala osobu obolele kože, već kao bolesnika sa stomačnim tegobama. Saznala sam da sedam od osam metara creva ne učestvuje u izbacivanje fekalija, ali zato obavlja mnoge procese u telu, utiče na imuni sistem, raspoloženje, hormone, psihičko stanje.. Creva prekrasno izgledaju kada se pogledaju pod mikroskopom. Izgledaju poput satena, a kada bismo sve te male nabore "raspleli", bila bi dugačka više od sedam kilometara.


*Kako vaša knjiga može da pomogne ljudima koji imaju problema sa sistemom za varenje?
- Najlepše što može da mi se dogodi je da od čitalaca dobijem provratnu informaciju da im je knjiga pomogla. Dobila sam pismo u kojem čitalac piše kako je njegova baka, patrijarhalna katolikinja uz večeru rekla da treba da popričaju o mojoj knjizi, jer je otrkila da je godinama sedela u toaletu na pogrešan način. Creva su povezana i sa emocijama i sa hormonima, faktički sa načinom na koji živimo. Poglavlja su napisana tako da svako može da ih razume, sazna koliko su važna i koje osnovne greške pravimo.


*Stalno naglašavate vezu mozga i creva. Kako ova dva organa "sarađuju"?
- Mozak je vrlo izolovan, zaštićen organ, svaka kap krvi koja do njega dolazi pažljivo je filtrirana. Ali, taj izolovani "glavni" organ mora da zna šta se događa u telu. Creva su vrlo efikasna u prenošenju informacija. I ne samo to, creva znaju sve molekule iz hrane koju unosimo, kao i šta dve trećine našeg imuno sistema radi, kao i koja od 100 triliona bakterija će uticati na koji od dvadeset hormona. Istraživanja na miševima pokazala su da se u odnosu na bakterije u crevima povećava njihova sposobost da uče nove stvri ili da budu hrabriji! Istraživanja na ljudima pokazala su da se mozak menja u roku od četiri nedelje ukoliko se na njega utiče određenim bakterijama u crevima. To se posebno reflektuje na psiho i emocionalna stanja.


Bakterije i emocije
*Na koji način creva utiču na naše raspoloženje?

- Poznato je da ljudi sa hroničnim bolestima sistema za varenje ili sindormom nervoznih creva češće pate od depresije i anksioznosti, što jeste dokaz koliko creva utiču na raspoloženje, ali potrebno je uraditi još mnogo istraživanja da bi se utvrdila neka "šema", odnosno da bi precizno znali koja bakterija i kako utiče na koje emotivno stanje.


*Šta možemo da uradimo da naša creva učinumo "srećnima"?
- Najosnovnije je da se upoznamo sa sitemom za varenje, da shvatimo osnove. Ne mislim da je povremeno probadanje u stomaku ili dijareja normalna stvar, jer smo se prejeli ili prehladili, kako većina misli. To nije tačno. Pogledajte nekad šta ostavljate u toaletu, jer drugačije ne možete znati da li vam je stolica normalna. Pametno jedite! Evropljani u proseku jedu samo polovinu potrebne dnevne količine vlakana, a nisu samo žitarice probitoska hrana. To može biti i krompir i luk, pa nema izgovora kako neko "ne voli zdravu" hranu. Budite dobri prema svojim crevima i ona će vam višetruko vratiti, dobrim zdravljem i vedrim duhom.

Jasna Jovanović



Iz knjige: Jednjak "brejkdensuje"


"Dok prolazimo kroz život propuštamo sjajne stavri. Ipod naše kože stalno se nešto dešava - tečenje, pumpanje, usisavanje, škripa, popravka, stvaranje... Svake sekunde bubrezi filtriraju našu krv savršeno, mnogo preciznije od filtera za kafu, dok su naša pluća tako facinantna da trošimo energiju samo za udisanje, izdisaj se događa sam od sebe. Dok neko misli "niko me ne voli", njegovo srce upravo obavlja sedamnaestohiljaditu dvadesetčetvoročasovnu smenu - piše autorka.
- Kako klupko ćelija u stomaku postaje čovek - pita se ona.- Razvijamo se iz tri creva. Prvo nas prožima i stvara čvor krvnih sudova, to je naš krvotok iz srca. Drugo se formira paralelno sa leđima, to je naš nervni sistem u kičmenoj moždini i treće nas prožima odozgo nadole. To je naš intestilnahi trakt, naš unutrašnji svet. Iz njega se stvaraju pupoljci koji postaju naša pluća. Nešto niže, trakt je ispupčen i čini jetru, oblikuje žučnu kesu i gušteraču. Ali, to crevo postaje sve lukavije, učestvuje u radu usta, oblikuje jednjak koji može da "brejkdensuje" i formira želudac kako bismo mogli da sačuvamo hranu.
I kao poslednje, trakt oblikuje "remek delo" - utrobu. "Remek dela" druga dva creva su srce u mozak. I oni su visokocenjeni, dok utroba, kako većina misli, samo ide u toalet. Ne samo da je potcenjujemo, nego je se čak i stidimo. Te šarmantne utrobe! Potpuna ludost!" - reči su kojima autorka u svojoj knjizi opisuje sistem za varenje.

Broj 291