Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 313
aktuelno izdanje
Od groznice do zubobolje
Alternativa / Šta leči rakija?

Rakija je definitivno omiljeno srpsko piće, a u narodu oduvek postoji verovanje da je vrlo lekovita i da pozitivno deluje na zdravlje. Ovo su potvrdila i naučna istraživanja, pa rakija u umerenim dozama, između ostalog, povećava koncentraciju dobrog, a snižava nivo lošeg holesterola, prevenira kardiovaskularne bolesti i šlog, smiruje hipertenziju...

Umereno uzimanje rakije podrazumeva količinu od 10 gr alkohola, odnosno jednu čašicu dnevno. Evo za šta se sve rakija koristi, šta može da umiri i izleči:

Prevencija infarkta

Jedna čašica domaće rakije (vrsta nije od presudne važnosti) leči upale unutrašnjeg zida krvnog suda u kojem je masna naslaga što može da dovede do srčanog udara. Rakija, takođe, usporava stvaranje tromba i ubrzava njegovo razlaganje ukoliko već postoji. Preterano uzimanje rakije, sa druge strane, ima potpuno suprotno dejstvo, dovodi do zadebljanja i uvećanja srčanog mišića, diže pritisak i podstiče arterijsku hipertenziju. Interesantno je da su žene podložnije negativnom uticaju preterane količine alkohola.

Cirkulacija

Jedna čašica domaće rakije dnevno utiče na bolju cirkulaciju, odnosno širi krvne sudove. Posebno utiče na periferna cirkulaciju što automatski "greje" telo. Sa druge strane, prevelika količina dovodi do grčenja krvnih sudova i telo se brže hladi.

Snižavanje temperature

Ako želite da skinete temperaturu, najbolje je koristiti ravnomeran rastvor rakije i vode. Njime treba masirati telo, sa posebnim akcentom na mesta pulsa, kao što su prevoji na podlakticama, jame iza kolena i zglobovi iznad dlanova. Treba masirati i stopala i dlanove. Ovo je najefikasniji prirodni način za snižavanje temperature, a preporučuje se da koristite komovicu.

Obloge, prehlada, dezinfekcija, zubobolja...

Rakija ima antibakterijsko dejstvo jer vrlo lako ubija viruse i bakterije, odlična je kao obloga za bolove u mišićima i za dezinfekciju rana. U lečenju prehlade preporučuje se medovača, jer sadrži propolis. Kada se koristi kao obloga ili kao dezinfekcija, važno je napomenuti da najbolje dejstvo ima domaća rakija, napravljena kod proverenih proizvođača (najbolje su domaća šljivovica ili loza). Ako imate zubobolju najbolji izbor je, tvrde upučeni, lozovača jer ima jako antiupalno djestvo.



Štetna dejstva


Veće doze rakije od preporučenih direktno utiču na neurone, što može da dovede do hipotonije, ali i oštećenja srčanog mišića. Takođe, rakiju ne treba ispijati brzo, savetuju stručnjaci, jer prevelika brzina ispijanja utiče grčenje perifernih krvnih sudova u nogama, plućima, bubrezima i mozgu, pa i krvnim sudovima srca. Može da dođe i do poremećaja koncentracije elektrolita u organizmu (kalijuma, natrijuma i kalcijuma), što za posledicu može da ima aritmiju i spazam perifernih krvnih sudova. Prevelike količine loše utiču na želudac i jetru.

Kombinacije rakije sa lekovitim biljem (travarice) korisne su samo ako trave sačuvaju lekovita svojstva i ako ih je pravio neko ko se u to razume, jer alkohol lako neutrališe svojstva biljaka. Najčešće se u travaricama koristi pelin, što ovoj rakiji daje specifičnu boju i intenzivan miris i ukus.


Samo staklena ambalaža


Stručnjaci tvrde da samo rakija koja se čuva u staklenoj ambalaži čuva lekovita svojstva. Iako mnogi proveravaju kvalitet rakije tako što protresu flašu da vide venac, to nije garancija kvaliteta. Venac je samo znak da je rakija jača od 20 gradi. Stručnjaci savetuju da najbolje rakije imaju od 40 do 45 volumnih procenata (16-18 gradi), jer sve što je jače od toga ubija sva lekovuita svojstva. Dobra rakija miriše i pitka je, "ne para" grlo, zagreje stomak i u ustima ostavlja specifičan ukus. Ukoliko se čuva u buretu najbolje je da ono bude od hrastovog drveta. Takve rakije imaju maslinastozelenu boju. Bure je najbolje mesto za čuvanje šljivovice, dunjevače, kajsijevače i lozovače. Ukoliko je flaša rakije starija, promućkajte je, da se ujednači jačina, jer etil alkohol stajanjem ide gore, na vrh flaše.


Kuvana rakija - "šumadijski čaj"


Srbi često kuvanu rakiju zovu "šumadijski čaj" i tvrde da nema bolesti koje ovo piće ne može da izleči. Koristi se kao lek protiv gripa, pospešuje cirkulaciju i otklanja stres. Da bi napravili dobru kuvanu rakiju potrebno su vam 4 kašike šećera, 250 ml rakije od 10 do 12 gradi i 100 ml vode.

U metalnu šerpu ili džezvu sipajte šećer i karamelizujte ga. Dodajte rakiju i vodu i vratite na ringlu da prokuva toliko koliko je potrebno da se šećer rastopi. Služite toplo.


Broj 313