Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 301
aktuelno izdanje
Smeh nas čini boljim
Na čaju sa... Prof. dr Spomenka Mujović
Prof. dr Spomenka Mujović

U skromnom stanu Spomenke Mujović u centru Beograda sve odiše duhovnošću. U društvu sa njom svaki problem nestaje, a vedar i iskreni osmeh ruši sve barijere. Deluje lako živeti svaki dan i disati punim plućima, svesno! Na zidu je poruka koja podseća: "Imaš 24 sata za sve svoje poslove. Broj poslova koji bi mogli da se urade je beskrajan. Ako brineš, vreme će imati kontrolu nad tobom. Savet: Odredi prioritete i napravi listu. Vremena uvek ima dovoljno. (Da i na pominjemo da će vremena uvek biti, ali nas neće)!

Medicinski fakultet završila je sa 23, sina Milana rodila sa nepunih 24, a ćerku Tanju sa 26 godina. Posle magistrature i doktorata, usavršavala se u Nju Orleansu, Lozani, Parizu, Ročesteru...Do odlaska u penziju bila je profesor histologije i embriologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Danas su njena predavanja o holističkom pogledu na zdravlje i život veoma popularna. Nedavno je dobila i sertifikat lidera "Smeh joge" od dr Madan Katarije, osnivača ovog pravca. Šta smeh čini za naše zdravlje pitamo prof. dr Spomenku Mujović:

- Smeh pokreće čitavu kaskadu biohemijskih procesa koji podižu naš imuni sistem, poboljšavaju cirkulaciju krvi, snaže srce, olakšavaju disanje, podižu nivo kiseonika u krvi, sveukupnu fizičku i mentalnu energiju, čini da smo bolji, vedriji i spremniji da pomognemo.

Kako počinje vaš zdrav dan?

- Čim se probudim, pažnju usmerim na svoj prirodni dah, srećna što što mogu da dišem lako i što sam živa! Zapažam dodir daha na ulazu u nozdrve i nosnim kanalima. Još sam u krevetu i radim vežbice, stežem mišiće zadnjice i butina oko 120 puta. Za to je potrebno najviše tri minuta. Time se "upumpava" energija u prvu čakru života. Kod žena se nalazi iza grlića materice, a kod muškaraca između čmara i skrotuma pa je ova laka joga vežba oživljava i jača. Sledi savijanje kolena, stopala na krevetu i dizanje zadnjice i leđa uvis bar 10 puta, pa grljenje kolena i savijanje prema bradi 10-tak puta. Onda ustanem pa popijem bez žurbe pola litra mlake vode ili nekog biljnog čaja. Uradim istezanje uvis i savijanje do poda. Posle zasedam u meditaciju.

Zašto je važno rano ustajanje?

- Spavanjem od 23 do 5 ujutro luči se hormon melatonin koji osvežava, regeneriše i podmlađuje naše telo. Ako ne možete da zaspite, ostanite da ležite u tami, zatvorenih kapaka i posmatrajte svoj dah, bez sekiracije! Kad rano ustanete, možete i prelepo da isplaniratе svoj dan, a to je garancija da će sve teći "kao po loju". Od mašte i snova, prelazite na sigurnu realizaciju, ali prvo morate, kristalno jasno, znati koji su vam ciljevi i želje.

Na tom putu valja se izboriti i sa egom?

- Sa egom se ne vredi boriti, moramo ga strpljivo pripitomljavati i maziti, jer je on istovremeno bezazlen kao dete. Ego štiti sliku moju o meni. Svi smo, naime, tokom života izvajali sliku o sebi u sebi i za druge ljude i ako neko takne u negativnom smislu tu sliku, poludim i pobesnim ili padnem u tugu, samosažaljevanje, gorčinu, brigu, strah. Tako se mi danas stresiramo i onda obolevamo od raznih akutnih i hroničnih bolesti ne znajući ni šta nam se dešava, a sve je uslovljeno raznim životnim iskustvima i podsvesnom automatikom. Tome se može doskočiti spuštanjem energije iz glave u srce i stomak, ulaženjem u telo, umesto mozganjem.

Zašto je važno da uspostavimo kontakt sa sobom?

- Kada smo u panici, kada nam neko napada ego, menjaju se dah i osećaji. Najbolje bi bilo da tada umesto ljutnjom, strahom, stidom, tugom, reagujemo mirno i posmatramo šta se to dešava sa dahom i kakve osećaje imamo u grlu (knedla) ili u grudima (pritisak, bol) javljaju li se jeza, trnci, žmarci u koži, na koži ili u stomaku (gađenje, nagon za povraćanjem, pritisak, nadutost, napetost). To, na sreću, može da se trenira. Dok tako posmatramo, usmeravamo pažnju na osećaje izazvane nečijim rečima ili postupcima i nastojimo da se ne identifikujemo sa svim tim, nevolja se rastapa. Pravi vernici to rešavaju molitvom, postovima, iskrenom zahvalnošću za sve što već imaju, tolerancijom, poštovanjem različitosti među ljudima...

Da li ste vi vegetarijanac?

- Meso ljudskom organizmu nije neophodno. Ja ne kupujem meso, ali nisam isključivi vegetarijanac, jer u kući moga brata i prijatelja uzmem ponekad i neko jelo sa mesom. Više mi se sviđaju povrće, voće, mahunarke, žitarice, koštunjavi plodovi, semenke.

Šta svaki čovek treba da zna da bi mogao da sačuva zdravlje?

- Neka svako pripita svog unutrašnjeg pilota, tajnovitog, a večno prisutnog održavaoca naših života. To nešto ja osećam. Neki ga zovu duh sveti, Bog, matriks, logos.. Dala sam sebi u zadatak da ne moram da razumem. Samo sam postala svesna tog prisustva. To je nešto divno i čarobno! Oslobodilo me straha od smrti, verovali ili ne. Čim se predam svojom slobodnom voljom to nešto bezimeno i nepojamno krene da radi za mene, za moju najveću sreću. Naravno, treba uraditi sve sa svoje strane: miran san, skoro asketski život, dijeta, joga, plivanje, druženje sa decom i pozitivnim ljudima. Lekar je samo pomoćnik toj urođenoj isceliteljskoj energiji. "Lekar leči, priroda isceljuje". Priroda su sve sile koje smo na rođenju dobili.

Imate 72 godine i virtuelnu rok grupu "Zabranjeno kukanje", svakodnevno delite savete zlata vredne... Šta vas pokreće?

- Naredba da je "zabranjeno kukanje" daje mnogo energije. Ne isplati se biti moron, kukavni kukavac, matori kmekavac. Takve ljude svi preziru, pa i rođena deca. Zato "smej se čoveče" i širi radost oko sebe na dobro sebi i svima oko sebe. Kroz savete se preslišavam. Ko sam? Zašto sam ovde? Koji su mi prioriteti? Ciljevi? Za šta sam spremna u daljem životu? Moje se zna: da budem zdrava, vredna, vedra i hrabra do kraja života, da pomažem ljudima svim svojim znanjima i veštinama, da dugo živim na ovoj planeti, jer mi se sviđa, da primim, sa dubokom zahvalnošću, sve blagoslove koje mi život ponudi.

Kako da pretvorimo negativnu emociju, npr. ljutnju u pozitivno osećanje?

- U "smeh jogi" se to, na primer, radi tako da ispružiš kažiprst kao da pretiš, nagneš malo glavu u stranu, a da se pritom smešiš "ahaha haha". Može se to i mentalno uraditi, ili u kupatilu pred ogledalom. Uz to, hvali mentalno i verbalno sve dobre osobine šefova i saradnika. Pohvala uvek oplemenjuje atmosferu. Poenta je nikad ne dolivati benzin na vatru. Ko god se ljutio, ti si odgovorna samo za svoju ljutnju. Ljutnja truje krv, tako što se hormoni stresa emituju u velikim količinama. Ljutnja veoma šteti imunom sistemu. Niko i ništa ne može da nas odbrani od sopstvene ljutnje, tuge, ljubomore, strahova, briga, gluposti, osim svako samog sebe, vežbajući smeh. Mnogi ljudi su, nažalost, izgubili moć da se nasmeju kao deca.

Rasipanje energije na nepotrebne stvari ruši nam zdravlje?

- Čovek pun energije se ne ljuti, vedar je i vredan, nema potrebe ni za kakvim krutim ličnim pravilima. Pravilno korišćenje energije podrazumeva odustajanje od "blejanja", kako to mladi kažu, gledanja TV-a, ogovaranja, žestokih reakcija na krađe državnih čelnika, kukanje nad svojom sudbinom, prevelikih briga zbog pojava nad kojima nemaš nikakvu vlast, strahovanja. Opusti se! Ko si ti? Nisi Gospod Bog. Radi ono što je u tvojoj moći. Pristani na zdravlje, dečiju razigranost i kada ti je najteže, pristani na napor kad zatreba, da oprostiš, da rešavaš probleme iz srca, iz polja ljubavi, a ne iz mozga.

Metode odbrane

Da li ste vi srećni?


- Da, ja sam srećna i u nesreći. Nesreća je sastavni deo života. To je prva plemenita istina u Budinom učenju "Život je patnja". Valja je prihvatiti. Druga plemenita istina je o uzrocima naše patnje (žudnja, mržnja i neznanje). Treća istina je da postoji izlaz iz te patnje i četvrta opisuje osmostruki put koji vodi do radikalnog iskorenjivanja patnje. Niko nije srećan ko nije odlučio da stalno prihvata sve promene u životu kao normalne i da stalno uči iz svoga života. I da se smeje. Smejem se samoj sebi u ogledalu kada ustanovim da sam u nekom "buđavom" mentalnom stanju. Znam za jadac! To je privremeno stanje moga uma, prolazno, bez ikakve suštine. I vodi u patnju ako se nalepim na to kao muva na lepljivu traku. Nа pr. um kaže da su me svi odbacili, a ja kažem... Ahahahahahaha SUPER! Živela sloboda! UM kaže"starost galopira, ružna si, uskoro ćeš umreti.. AHAHAHAHAHA Divno! Kada je onaj prelepi i prepametni, prosvetljeni Njegoš umro sa 39 godina, koja baba sme da se žali na bolest i smrt?

Željka Radulović

Foto: Vojislav Danilov


Broj 301
U ovom broju:
Smeh nas čini boljim