Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 112
aktuelno izdanje
Trčim na sto strana
Leontina Vukomanović


Piše:Biljana Soldatović


Na prste mogu da se nabroje estradne ličnosti koje su podjednako uspešni pevači, kompozitori i tekstopisci! Među njih se, bez sumnje, ubraja i Leontina Vukomanović. Brojne nagrade koje je osvojila na festivalima to i potrvrđuju. Od nedavno se, uz sve čime se i do sada bavila, Leontina aktivnije vratila i staroj ljubavi - dečjoj pesmi. Dirigent je dečjeg hora "Čarolija" tako da stvara hitove koje uveliko pevaju neki novi klinci.
Iako iz pomenutog može da se zaključi da je rastrzana brojnim poslovima, Leontina ne zanemaruje ono što smatra zdravim načinom življenja.

- Za mene su zdrav život okruženje bez duvanskog dima, ali i bez ljudske zavisti bilo koje vrste, boravci u prirodi, zdrava hrana (ističe omiljeni suši), kao i zadovoljstvo koje pružaju rad i uspešni rezultati. Znam, takođe, da je sport koristan, međutim, to je jedini aspekt zdravog života kojeg se ne pridržavam. Ne zbog toga što sport ne volim, već je razlog nedostatak vremena - kaže Leontina, ali uz osmeh dodaje da joj "trčanje" na sto strana (naravno, kada je o poslu reč), zamenjuje sve fizičke aktivnosti.
Roditelji naše sagovornice bili su zdravstveni radnici i detinjastva se seća kao vremena provedenog pod "staklenim zvonom".

- I sada se sećam večitog straha moje majke čim se zakašljem ili zarumenim a imam i maniju pranja ruku (to sam nasledila od tate, laboranta). U kući je zbog mene bilo zabranjeno pušenje tako da sam često sedela ispod klavira, sa rolkom navučenom preko nosa, da ne udišem dim kada dođu gosti (iznad njih je sve bilo zadimljeno). Kada je reč o ishrani majka je stalno insistirala da jedemo kuvanu i zdravu hranu a ja sam joj pravila probleme jer gotovo nikada nisam bila gladna.
Ako se razboli Leontina se češće oslanja na prirodu nego na hemiju. Preventive radi, zeleni čaj pije svakog jutra. Na "svojoj koži" je proverila i delovanje nekih prirodnih preparata protiv infekcije disajnih puteva koje mogu da naprave problem u poslu kojim se bavi.
- To su kapsule na bazi ulja ajkuline jetre i preparati na bazi ehinacee. Kada je tenziona glavobolja u pitanju, ali i temperature i slične manifestacije gripa, oslanjam se na nesintetički lek, međutim, ako je o kozmetici reč verujem samo dobrim i skupim proizvodima stranih firmi. Obožavam Darfan (Durphin) tretmane, jer su podjednako aromatični i efikasni.

Glasne žice naša sagovornica održava u formi tako što izbegava zadimljene prostorije, ali ako se dogodi da promukne, koristi pantenol u što manjim količinama.
Od rane mladosti je Leontina imala mnogo obaveza. Dovoljno je samo to što je istovremeno pohađala dve srednje škole, jednu "redovnu" u Požarevcu, drugu, muzičku, u Beogradu, i što je dve godine svakog dana putovala između ova dva grada.
- Još tada sam naučila da budem odgovorna i da se dobro organizujem - kaže i dodaje da je to preduslov za dobre rezultate. - Isto očekujem i od saradnika!
Takvim načinom rada Leontina uspostavlja i harmoniju u sebi i harmoniju sa okolinom.
- Ne možete se odmoriti ako se prethodno niste umorili. Trenuci u kojima se osećam srećnom i zadovoljnom, označavaju kraj nekog uspešno obavljenog posla. Tada zračim i na okolinu, a i nalazim lepotu u svemu što me okružuje. Nedavno, dok sam vozila automobil, zaključila sam da je za mene idealna brzina od 60 kilometara na sat! Tada mogu kompletno da uživam u odsjaju prirode i da se prepustim srećnim mislima. Jer, život je tako lep...

Tu lepotu Leontina oseća i u radu sa dečjim horom "Čarolija".
- Energija i ljubav koju deca daju ne mogu da se izmere a posebno ako je sve to sastavni deo posla koji volite. Ne postoji ništa lepše od zagrljaja tih malih bića, pogleda, osmeha i njihovih bisera i duhovitosti.
Osim toga što sa njima razmenjuje pozitivnu energiju deca istovremeno i obnavljaju njenu. Dodatni impuls Leontininoj energiji daju i "životinje, odnosno psi, vrlo često i priroda i pogled u nebo ili reku".
Energija doma takođe je veoma važna tako da se naša sagovornica sa stanom u centru Beograda odmah "prepoznala". Kaže da je to bila ljubav na prvi pogled.
- Stan je uređen kao i ja - pun je kreativnog nereda, sve je različito, ima mnogo fascikli, knjiga, diskova, tehničkih novotarija, ali imam i akvarijum, fotelju za masažu, divno ogromno drvo života... I pre nego što sam se uselila u njega sanjala sam više puta događaje koji su se u prošlosti zbivali na platou ispod moje sadašnje zgrade. Kasnije me je zainteresovao i feng šui tako da sam uradila detaljnu analizu stana i pokazalo se da je raspored sasvim zadovoljavajući.

VOLIM
- decu
- pse
- masaže
- prirodne sokove
- suši
- platforma obuću
- kamenje (poludrago)
- šoping

NE VOLIM
- automobile sa crnim i smrdljivim izduvnim gasovima
- vrućinu
- komplikovane procedure
- dvostruke aršine
- lažljive i neodgovorne ljude
- sporost
- nesposobnost

RECEPT ZA
Lep život
- Moj dan počne uz šolju zelenog čaja, sledi rad i druženje sa životinjama i decom, uživanje u prirodi, vožnja sobnog bicikla (1/2 sata), masaža i drugi opuštajući tretmani a dan završim uz dobru knjigu.

O DIJETAMA
Čine me nervoznom

- Dijete mi nikada nisu prijale i uvek kad bih odlučila da ih se pridržavam žestoko sam se mučila, bila nervozna... Bilo je situacija i kada sam ono što sam želela postizala upornošću i tretmanima koje mi je preporučio moj masažni guru Đura Vojvodić. Reč je o ručnoj masaži dopunjenoj LPG ili karboksi tretmanom, što je dalo dobre rezultate. Posle toga sam otkrila test intolerancije na hranu doktorke Ivane Hristić i za kratko vreme izgubila 10 kg! Nisam gladovala, nisam vodila računa o količini, mogla sam da jedem kasno noću, slatkiše posle ručka... Mogla sam i da mešam ugljene hidrate sa proteinima, a ipak sam mršavila. Meni je bilo najteže što nisam smela da jedem jabuke, narandže, banane, i jagode ali sam umesto njih jela kruške, mandarine, šljive, kajsije, breskve i sve ostalo voće.

Broj 112
Vaš vodič kroz zdrav život

Žalfija leči odvajkada

Origanom na bakterije

Istine i zablude o jajima

Izlečite se gladovanjem

Sladoled protiv stresa

Graške da ne prokuvamo

Za "Bilje&Zdravlje" govore i:
Prim. dr Jelisaveta Kunosić i
dr Ivana Džamić
Civilizacija daje i uzima

Dr Bratislava Matić
Olovo ostavlja trag na potomstvo

Dr Saša Plećević
Bolest je luksuz!

Psiholog Saša Bijelić
Koračajte otvorenih očiju

U dodatku DIJETE

Natan Pritkin savetuje:
Zeleniš umesto insulina

Oslabite brzo i efikasno
U ritmu izlazećeg sunca i mladog meseca

Vežbaonica
Ruke kao izvajane