Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 315
aktuelno izdanje
Prolećna "generalka"
Lečenje biljem/ Čišćenje organizma
Proleće je vreme kada se, kao i priroda, obnavlja i naš organizam. A, da bi regeneracija tela bila uspešna neophodno je da uradimo "generalku" i isteramo nagomilane štetne produkte metabolizma iz prethodnog perioda. U tome mogu da pomognu i biljni napici koje preporučuje narodna medicina. To bi, naravno, trebalo da prate lagani obroci od svežeg voća i povrća koji obiluju vitaminima i mineralima kao i češća fizička aktivnost.


Kiselica (Rumex acetosa)

Raste na plodnim livadama i pašnjacima, uz puteve ali se gaji i u baštama. Reč je o biljci sa visokom stabljikom i duguljastim, kopljastim ili streličastim listovima, od kojih gornji "sede" na stabljici, a donji na dugim peteljkama. Mali crvenkastozeleni cvetovi formiraju metlice na vrhu stabljike. Sadrži gvožđe, vitamin C, hlorofil, karotenoide, tanin.... U proleće se za lek bere mlado lišće, a leti poluzrelo seme.


Koristi se:

da pročisti krv

pospešuje izmokravanje


Izbacite višak vode

U pola litra vina i isto toliko vode kuvajte 100 g svežeg lišća dvadesetak minuta, procedite i pijte 3 do 4 šoljice tokom dana.

Može da se koristi i osušeno lišće koje se potopi u pola litra vode 12 do 16 sati, posle toga prokuva 15 minuta, procedi i pije do 3 šoljice tokom dana.


Čisti jetru i krv

Sveže lišće izmiksujte u blenderu, iscedite sok pa pijte kašiku do dve soka sa malo vode, mleka ili meda.

Napomena: Oni koji pate od reume, gihta, artritisa i bubrežnih kamenaca trebali bi da izbegavaju kiselicu jer sadrži oksalate.

Cvekla (Beta vulgaris)

Dvogodišnja biljka, vretenastog crvenog korena i tamnozelenog lišća sa crvenim žilicama. Obiluje biljnim belančevinama i mastima, ugljenim hidratima, brojnim mineralima i vitaminima C, B1, B2 i B12.


Koristi se:

da pročisti krv

pospešuje rad i čisti jetru od toksina

Oslobodite se otrova

Kilogram oguljene cvekle narendajte, dodajte 250 g narendanih jabuka i ostavite preko noći. Ujutro istisnite sok, dodajte 250 g meda i stavite na toplo. Kad počne da fermentira i pojavi se pena, procedite i uzimajte po kašičicu 2 do 3 puta dnevno pola sata pre jela.


Očistite jetru

Nekoliko dana na prazan stomak pojedite 100 do 150 g izrendane sveže cvekle i pijte tri puta dnevno po pola šoljice mešavine jednakih delova soka cvekle, krastavca i šargarepe 20 minuta pre jela.

Ili

Oljuštite 5 do 6 cvekli srednje veličine, narendajte, dodajte malo vode i kuvajte dok ne bude kao sirup, pa izimajte po 40 g 3 puta dnevno pre obroka.


Poljski mošnjak (Thlaspi arvense)

Ova biljka, koju nazivaju i čestika, kravlja trava i stisnuša, visoka je oko 50 cm. Ima uspravno, golo i razgranato stablo, svetlozelene listove i bele sitne cvetove koji formiraju dugačku grozdastu cvast. Plod je komuška sa okruglim semenkama. Biljka u doba cvetanja, pre razvića karakterističnih pljosnatih plodova podseća na rusomaču. Uspeva na poljima, njivama, vinogradima, uz puteve kao i na vlažnim i zapuštenim mestima. Sadrži etarsko ulje, glikozide, masna ulja i karotin.


Koristi se:

da pročisti krv

za pojačano izmokravanje i znojenje


Čaj

Kašičicu usitnjene biljke prelijte sa 2 dcl vruće vode, poklopite, sačekajte pola sata, procedite i pijte 2 do 3 šoljice čaja tokom dana.


Bela detelina (Trifolium repens)

Reč je o višegodišnjoj biljci sa dugim stabljikama, troperim listovima na dugim drškama. Ima glavičaste bele cvasti koje se sakupljaju u vreme cvetanja i suše na promajnom mestu. Plod je spljoštena mahuna sa tri ili četiri semenke koja su u početku narandžastožute a potom mrke. Sadrži tanin, etarska ulja, sluz i mineralne materije.

Koristi se:

čisti organizma od toksina

čisti krv i jetru


Za čišćenje krvi

Prelijte 6 do 8 osušenih cvetova deteline sa 2,5 dcl ključale vode, sačekajte 15 minuta, procedite i zasladite medom. Sveže spremljen čaj pijte dva do tri puta dnevno, četiri do šest sedmica.

ili

Prstohvat do dva osušenih listova prelijte šoljom vrele vode, poklopite, sačekajte 10 do 15 minuta, procedite, dodajte malo meda i pijte toplo.

Broj 315