Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 315
aktuelno izdanje
Male, ali opasne
Aktuelno/Povećan broj dece obolele od malih boginja

Stara latinska izreka kaže: "Nomen est omen"(ime je znak) ali u slučaju malih boginja - mogli bi da se prevarimo. Male boginje uopšte nisu tako bezazlene kako im ime kazuje. Naprotiv. Ovo virusno oboljenje veoma je zarazno i može biti izuzetno opasno.

Noćna mora u prošlosti

Dok na scenu nije stupila opšta vakcinacija 1980. godine, za roditelje je ova bolest bila noćna mora. Ostavljala je teške posledice i nereteko se završavala - smrću. Morbili (male boginje, ospice, lat. "mala bolest") do tada su godišnje uzimale oko 2,6 miliona života, najviše u Africi.

Zahvaljujući vakcinaciji, od 1963. godine, broj smrtnih slučajeva je desetkovan.

Danas, međutim, zbog podeljenih stavova i same naučne javnosti oko imunizacije, što roditelje navodi na neodlučnost, male boginje ponovo stupaju na scenu. Po vrtićima i školama širom Srbije, registrovan je veći broj obolele dece nego uobičajeno, a pedijatar, dr Saša Miličević, iz privatne istoimene ordinacije, u razgovoru za naš časopis, to potvrđuje:

-Prema podacima iz zvanične medicinske dokumentacije, sada je povećan broj dece sa malim boginjama ali u manjem obliku - kaže dr Miličević. - Sezona je virusnih infekcija i deca više borave u zatvorenim prostorijama, pa se i uzročnik bolesti lakše prenosi.

Povećan broj nevakcinisane dece

Zašto su se, uopšte, male boginje pojavile po vrtićima i školama. Na ovo pitanje dr Miličević, bez dvoumljenja, odgovara:

- Vakcinisana deca ne mogu dobiti morbile, s obzirom da vakcina daje imunitet koji to sprečava. Dakle, imamo povećan broj nevakcinisane dece.

Kada se pokažu, nije teško zaključiti da neko ima male boginje. Manifestuju se opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, upalom sluzokože disajnih organa i pojavom ospica koje se sve više šire, i to od lica i vrata ka donjem delu tela. Pre toga, inkubacija traje 10 dana i nema nikakvih simptoma. Poslednja trećina inkubacionog perioda je najgora za okolinu jer je bolesnik tada infektivan i širi zarazu.

Komplikacije

Najčešće morbile prođu bez nekih većih problema. Jedan broj obolelih, ipak, preživi teži oblik sa visokom temperaturom, psihomotornim nemirom i kolapsom.

-Komplikacije mogu biti različite, najčešće u vidi zapaljenja pluća, sinusa, srednjeg uha, oka ili zapaljenja moždanih ovojnica i mozga. Da li će se i koje komplikacije pojaviti zavisi od imunološkog stanja organizma - navodi dr Miličević i dodaje da je najteže osobama kojima je imunološki sistem u tom trenutku jako oslabljen, kao, na primer, kod onih koji boluju od malignih bolesti ili su pod terapijom lekovima koji imaju za posledicu slabljenje odbrambene snage organizma.

Za lečenje malih boginja ne postoji neki naoričiti lek. Oboleli bi trebalo da leži u svetloj i dobro provetrenoj prostoriji, da se kupa uobičajenim tempom, da jede kada mu se jede, da pije dovoljno tečnosti. Koriste se uglavnom lekovi za obaranje temperature, sirup protiv kašlja, kapi za nos i prirodni preparati koji olakšavaju disanje.

Istovremeno, budući da se male boginje vrlo lako prenose, mnogo pažnje bi trbalo posvetiti preventivi.

- Širenje bolesti može da se uspori na taj način što će deca obolela od morbila biti izolovana u kućnim uslovima, van kolektiva, što će se provetravati prostorije i ruke prati češće nego što uobičajeno radimo - kaže dr Saša Miličević i dodaje:

- Naravno, vakcinacija je neprevaziđena preventiva.


Odrasli


I odrasli mogu da dobiju male boginje, ali samo oni koji nisu u detinjstvu vakcinisani.

- Male boginje ne može da dobije neko ko je vakcinisan - kaže dr Miličević. - Roditelji koji imaju obolelu decu, a sami nisu primili vakcinu u detinjstvu, trebalo bi da udvostruče mere predostrožnosti kako bi se zaštitili od virusne zaraze. To, posebno, jer odrasli mogu veoma teško da podnesu male boginje, a,veoma često i da dobiju oboljenja koja zahtevaju i bolničko lečenje.

Obaveza

Zbog odbijanja roditelja da vakcinišu decu, Institut za javno zdravlje " Dr Milan Jovanović Batut" podseća da je vakcinacija dece protiv morbila obavezna za svu decu nakon prve godine života, a revakcinacija za četiri do pet.

Vrste

o Male boginje (morbile) - ospice

o Ovčije boginje (varičele) - blago oboljenje

o Rubeola (crvenka) - otok limfnih žlezda

o Velike boginje (variola vera)- smrtnost 30 odsto

Ospice

Kod malih boginja, ospice imaju svoj red pojavljivanja. Prvo izbiju one iza ušiju, zatim na kosmatom delu glave, vratu i licu, za dva do tri dana spuštaju se naniže, ka trupu i nogama.

Posle dva do tri dana one koje su se prve pojavile počnu da blede i da otpadaju (ukupno traju 7 dana), ostaju tamnije flekice koje se vremenom izgube.

D.D.


Broj 315