Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 316
aktuelno izdanje
Zbogom višku kilograma
Lečenje biljem / Brži metabolizam
Među razlozima za nekoliko kilograma više je i usporen metabolizam. Taj višak se, nažalost, najčešće nataloži na delovima tela koji su u prolećnoj i letnjoj garderobi najvidljiviji! А, da bi liniju doterali u normalu i samouvereno krenuli na plaže i izlete, osim umerеnosti u jelu i pojačane fizičke aktivnosti, mogu kao pomoćna sredstva da pomognu i biljni napici koje preporučuje naša narodna medicina.


Potočarka ili dragušac (Nasturtium officinale)


Biljka iz porodice kupusarki koja uspeva ili u čistoj vodi (izvorima, potocima, rekama) ili na vlažnom tlu nedaleko od vodotokova. Listovi su sočni, pri dnu jajoliki, a na vrhu kopljasti. Oni su i najlekovitiji deo biljke i trebalo bi da se beru pre jula kada potočarka procveta belim cvetovima. Listovi sadrže vitamine B grupe, C i E, brojne minerale među kojima je i kalijum što pospešuje varenje a u isto vreme je i diuretik tako da ubrzava gubitak viška kilograma. Sadrži i jod koji pospešuje metabolizam.

Koristi se:

ubrzava metabolizam

pospešuje izbacivanje viška vode

za bolje varenje


Čaj

Kašiku sitnije iseckanih svežih listova prelijte sa 2 dcl vrele vode, poklopite sačekajte 15 do 20 minuta, procedite i pijte 2 do 3 šoljice tokom dana.


Sok

Šaku sveži listova usitnite u mikseru, iz smese iscedite sok i pomešajte sa vodom (1 dcl soka i dcl vode) pa pijte po kašiku tri puta dnevno.


Suručica ili medunika (Filipendula ulmaria)


Uspeva u brdskim predelima na vlažnim livadama i po obodu četinarskih šuma. Reč je о biljci uglaste stabljike, perastih, po ivicama nazubljenih i tamnozelenih listova koji su sa gornje strane svetliji zbog brojnih dlačica. Cvetovi su bledožuti, jakog mirisa i sakupljeni u metličaste cvasti. Sadrži flavonoide, etarsko ulje, tanine, kumarine, sluzi...


Koristi se:

da ubrza varenje

pospešuje izlučivanje mokraće

"topi" celulit


Protiv gojaznosti

Sa pola litra vrele vode prelijte 25 g biljke, poklopite, ostavite preko noći, ujutru procedite, i pijte pola sata pre obroka.


Maslačak (Taraxacum officinale)

Uspeva na livadama, pored staza i živica. Ima šuplju stabljiku, nazubljene listove i vretenast koren. Sadrži holin, celulozu, nikotinsku kiselinu, vitamine A, C i B grupe kao i brojne minerale. Koren je bogat inulinom i flavonoidima.


Koristi se koren:

da uspori taloženje masnoća

pospešuje rad žuči i pankreasa

ubrzava izbacivanje viška vode


Čaj od korena

Kašičicu osušenog i usitnjenog korena stavite u 2 dcl vode, kuvajte na laganoj vatri nekoliko minuta, skonite sa ringle, sačekajte 15 minuta, procedite i pijte tokom dana nezaslađen ili sa malo meda.


Komorač (Foeniculum vulgare)

Biljka šuplje i razgranate stabljike, listovi su plavkastozeleni, višestruko perasto razdeljeni, cvetovi su sitni, žuti i formiraju guste štitaste cvasti. Plodovi su duguljasti, rebrasti i spljošteni, a koren je mesnat. Lekovite su zrele semenke i koren a sadrže gvožđe, kalijum, kalcijum, fosfor, sumpor i etarsko ulje.


Koristi se:

da pospeši rad jetre i želuca

ubrzava varenje masne hrane


Semenke u mleku

Kašiku samlevenih semenki sipajte u 2,5 dcl mleka, kuvajte 10 minuta i pijte svakog sata po kašiku tople smese.

Broj 316