Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 317
aktuelno izdanje
Rekreacija
Vežbanje na vodi

Leto je idealno doba da što više vremena provodimo u vodi i uz vodu. Zato vam ovom prilikom "Bilje i zdravlje" predstavlja potpuno nov način rekreacije u svetu! Reč je o Aquaphysical sistemu vežbanja. U prevodu na naš jezik to su vežbe na posebnim podlogama koje plutaju po površini vode. Jedina nevolja je što ovaj način rekreacije još nije dostupan kod nas.

Iskustva onih koji su probali ovaj vid rekreiranja kažu da je jedinstvena, efikasna, uzbudljiva i izazovna. Na pomenutim podlogama na vodi možete da stojite, šetate, sedite, trčite, skačete...Ravnoteža je zagarantovana i potpomognuta snagom mišića. Održavajući ravnotežu jačaju se mišići, poboljšava balans, motivacija i samopouzdanje. Trening na plutajućim podlogama na vodi podrazumeva izođenje vežbi joge i pilatesa, a takođe mogu da se rade i čučnjevi, iskoraci...




Plutajuća podloga

Plutajuća podloga Aquabase za vežbanje na vodi napravljena je od visoko-otpornog PVC platna koje koristi vojna industrija u proizvodnji čamaca na naduvavanje. To znači da je otporna na habanje i druga fizička oštećenja koja mogu da nastanu predviđenom upotrebom. Cena podloge je oko 90 hiljada dinara.




Voda je lek


Medicina ističe značaj rekreacije u poboljšanju stanja fizičkog i mentalnog zdravlja. A, svakako najbolji način njene realizacije je na vodi, u vodi ili pored vode. Razlog tome je činjenica, koju je gotovo svako iskusio, da voda ima moć da opusti nervni sistem, oslobodi od stresa i briga i negativnu energiju pretvori u pozitivnu! Posebno je lekovita morska voda bogata mineralnim solima, kako za kožu, tako i za disajne organe. Američki lekari u studiji koja je obuhvatila nekoliko hiljada žena, dokazali su da one koje plivaju nekoliko puta nedeljno ili svaki dan, čak 30 posto ređe oboljevaju od raka dojke! Veruje se da je to zato što voda blago masira grudi i sprečava pojavu čvorića. U svakom slučaju blizina vode dobra je za oba pola, u svakom životnom dobu i bez obzira na bolest.





Priredila: I.K


foto: www.aquaphysical.com


Broj 317