Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 359
aktuelno izdanje
Krepi jetru i želudac
Božikovina
Shutterstock

Reč stručnjaka
Jelena Simunović, fitoterapeut

"U korak" sa badnjakom u pravoslavlju, zapadna crkva je za zimske svetkovine oduvek vezivala božikovinu - sveto drvce (Ilex aquifolium), inače zakonom zaštićenu bilnu vrstu. U drevnim spisima stoji da su još stari Rimljani tokom zimskih praznika darivali prijateljima ovu biljku kao zaštitu od uroka, a u narodnim običajima sačuvano je da se stavlja pred vrata, kao čuvar doma i ukućana. Božikovina inače, opravdava ime: njen cvet simboliše Isusovo rođenje, crveni plod Isusovu krv, a list njegovu krunu. Iako slovi za dekorativnu biljku, veoma je - lekovita...


U narodnoj medicini koristi se za lečenje artritisa, bolesti krvi i limfe, disajnih organa, loše probave, čak i visoke temperature. Sok iz listova dobija se mlevenjem sveže ubranih listova i dobar je za bolesti jetre, a koren se koristi za pojačano izlučivanje mokraće i izazivanje znojenja.


Tinktura od listova ove biljke uz čaj od davnina je narodni lek za reumu, artritis, bronhitis, bolesti želuca, a prženi ili suvi list božikovine negde se još samleven korsiti kao surogat za kafu. Ipak, treba biti oprezan sa ovom lepom biljkom: zreli plodovi su jako otrovni, izazivaju mučninu, povraćanje i proliv, nekad i smrt. Od božikovine se prave i Bahove cvetne esencije (kapi), ali i tu treba voditi računa jer su moguće alergijske reakcije.


Recepti


Protiv reume


Kuvati 3 g suvih listova božikovine u 1 dl vode 5 do 10 minuta, poklopiti i posle 15 minuta procediti. Pije se dve do tri šoljice dnevno pre jela.


Za snižavanje temperature


Kuvati 15 do 20 g suvog korena oko pet minuta, poklopiti i posle sat vremena procediti. Pije se jedna do tri šoljice čaja dnevno.


Protiv artritisa


Za pripremu tinkture 20 g listova božikovine držati potopljene 100 ml 70 postotnog alkohola. Procediti, pa uzeti 20 do 30 kapi dva puta dnevno, s čajem ili sokom pre jela.


Broj 359