Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 361
aktuelno izdanje
Minijaturna bašta u domu
Nutri kutak/Klice

Koliko su klice hranljive i važne za dobro zdravlje pisali smo u prošlom broju. Ako ste pomislili da naklijavanje predstavlja zahtevnu proceduru, varate se, jer uopšte nije toliko teško da samo uzgojite klice u svom domu. Velika prednost je što to možete raditi cele godine i što uvek možete imati sveže klice, a samim tim i zavidno zdravlje.


U nedostatku automatskog klijališta, možete se poslužiti i staklenom teglom zapremine oko 1 l i komadom medicinske gaze iz apoteke. Sve količine semenki za naklijavanje koje su prethodno navedene odgovaraju za postupak klijanja u ovakvoj tegli. Vizuelno, kada punite teglu semenkama koje će da klijaju, neka na dnu tegle sadržaj semenki ne prelezi četvrtinu visine tegle. Tako ćete osigurati da Vaša mini staklena bašta ima dovoljno prostora da se iz semenki razviju nežne klice.


Mungo pasulj klija zaista spektakularno - klice rastu bukvalno pred vašim očima, kinoa takođe vrlo brzo proklija i spremna je za upotrebu u jelima. Namakanje semenki obavljajte u filtriranoj vodi, dok ispiranje tegle sa semenkama u procesu klijanja možete da radite i pod tekućom vodom iz česme. Između ispiranja, držite teglu u prigodnoj posudi pod uglom od 45 stepeni da obezbedite drenažu za vodu i cirkulaciju vazduha i sprečite eventualno buđanje klica. Ubuđale klice nisu za upotrebu! Odbacite ih odmah i krenite sa procesom iz početka.


I za kraj još jedan savet: za klijanje možete, umesto tegle i gaze sa gumicom, koristiti i specijalne tegle dizajnirane za klijanje ili platnene vrećice za filtriranje mleka i soka. Kada gajite klice u vrećici, materijal koji klija, a koji se nalazi u vrećici, jednostavno ispirajte pod vodom, a vrećicu držite zatvorenu povlačenjem trake na vrhu i okačite je negde na prigodno mesto u kuhinji tako da obezbedite cirkulaciju vazduha i drenažu. Ispiranje klica, obavlja se ujutro i uveče, a u toplijim prostorijama i sredinom dana, dakle do tri puta dnevno. Klice su spremne za jelo kada klica dostigne dužinu semenke.
Pokušaj naklijavanja ujedno je i test za sve žitarice da li su organske ili im je hemikalijama "ubijena" sposobnost klijanja kako bi što duže opstale na policama prodavnica.


Reč stručnjaka Olivera Rosić savetnik za ishranu


Broj 361