Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 363
aktuelno izdanje
Prolećni detoks
Čišćenje krvi
Shutterstock

Prehlade i oslabljen imunitet tokom zime uslovljavaju da štetni mikroorganizmi izlučuju toksine u krv, što dovodi do promene njenog sastava. Ali, znate li da pomoću nekih biljaka brzo i lako možete očistiti krv - čajem od korena čička ili sokom bele rade? Evo nekoliko recepata za prolećni detoks...


*Kopriva povećava broj crvenih krvnih zrnaca, čisti creva i bubrege, a čaj od njenih listova snižava nivo šećera u krvi. Pomešana sa drugim biljem pomaže i u lečenju leukemije. Tri do pet grama suvog lista koprive preliti sa 250 ml ključale vode i ostaviti 10 minuta. Piti tri puta dnevno posle obroka po gutljaj.


Vitaminski čaj
Pomešati po dve kašike lišća koprive, izrendane šargarepe i isitnjenog ploda šipka, staviti u emajliranu šerpu, pa sve preliti sa dve čaše hladne vode. Kuvati dok ne provri, pa poklopljeno, na nižoj temperaturi još 10 minuta. Ostaviti poklopljeno tri sata, procediti i dodati kašiku meda. Piti tri puta dnevno po pola čaše pre jela dve do tri nedelje.


*Orah - mladi osušeni listovi i zelene ljuske ovog voća u propravcima, među najboljim su čistačima krvi. Uzima se 21 suvi orah s ljuskom- svakog dana jede se po tri oraha ujutro, u podne i uveče, sedam dana zaredom. Mladi zeleni orasi pomešani sa medom blagodet su za malokrvne a od njih se pravi lekovita rakija za čišćenje jetre, želuca i krvi: 20 zelenih oraha iseći na četvrtine, staviti u teglu, preliti litrom domaće rakije, zatvoriti i ostaviti dve do četiri nedelje na toplom mestu. Procediti i uzimati po kašičicu svakog dana.


*Sremuš je najbolje je koristiti svež, a oni koji pate od bubuljica, akni i perutanja kože treba da sprovode čišćenje krvi ovom biljkom. Tinktura se lako pravi: flašu napuniti sitno iseckanim listovima ili lukovicama sremuša i preliti rakijom jačine 40 posto. Ostavi se na suncu (toplom mestu) 14 dana i pije dnevno 14 do 15 kapi tinkture razblažene s vodom.


*Neven - čaj čisti krv i jača jetru. Kašičicu nevena preliti sa 2,5 dl ključale vode i posle 10 minuta piti.


*Maslačak je odličan čistač organizma. Kašičicu korena staviti u 2,5 dl hladne vode i ostaviti da prenoći. Sledećeg dana ugrejati do ključanja i procediti. Piti pola sata pre i pola sata posle doručka u manjim gitljajima.


*Čičak - za čišćenje krvi koristi se čaj od korena. Punu kašičicu svežeg i usitnjenog čičkovog korena staviti u čašu od 1 dl hladne vode. Ostaviti sedam do osam sati, kratko prokuvati i piti dve do tri šoljice dnevno.


*Bela rada - sveži sok od cele biljke (bez korena) dobar je čistač. Dobija se gnječenjem cveta, lista i stabljike, pije se svež, a dnevna "doza" je jedna do tri kašike soka sa pola količine vode.


*Beli luk -30 češnjeva belog luka, sitno naseći i dodati 1 kg mlevenog limuna (sa korom), pa staviti u litar vode i kuvati do ključanja. Poklopiti, ostaviti da prenoći, pa sutradan procediti i sipati u staklenu flašu. Svakog jutra uzimati po kašiku 40 dana, pa za 15 do 30 dana ponoviti kuru.


Napomena
Iako je ova vrsta detoksikacije zdrava za organizam, jer ga čisti od otrova, ne preporučuje se dojiljama, deci, hroničnim bolesnicima s degenerativnim bolestima, obolelima od raka i tuberkuloze.


Malina i detelina

Po receptu Rusa Genadija Malahova, za čišćenje krvi i limfe pravi se mešavina od 25 g sveže deteline i po 5 g svežeg lišća maline i kantariona. Preliti sa 2 dl ključale vode i ostaviti 10 minuta. Piti dve do tri čaše 14 dana.

Čišćenje jetre


Gorka so za oporavak

Jetra se smatra jednim od najvažniji ljudskih organa. Njena funkcija je neutralizovanje i prečišćavanje i štetnih materija iz hrane, vode i vazduha, pa je čišćenje ovog organa ključ zdravlja. Dajemo ruski recept čišćenja jetre pomoću magnezijum slufata (gorka so), koji se može nabaviti u vidu praha u apotekama. Njegova glavna funkcija je uklanjanje upalnih procesa, a prepisuje se za čišćenje jetre i u lečenju holicistitisa, žučne stagnacije i bolsti žuči uopšte. Čišćenje jetre dolazi jer magnezijum opušta glatke mišiće, čisti creva, uklanja pesak, žuč i druge štetne otpade.


Pre započinjanja procedure, sedam dana treba jesti više voća i povrća, a meso i mlečne proizvode izbaciti iz ishrane.


Procedura počinje ujutru, na prazan stomak.


Priprema: 20 g magnezijuma razblažiti u 0,7 dl vode
Popiti magnezijum i leći na desnu stranu, odmarati se dva sata po mogućstvu sa flašom tople vode (dodatna toplota pojačava dejstvo magnezijuma). Kao medicinsku proceduru ovaj tretman ponavljati dva do tri puta nedeljeno, kao prevenciju jednom u tri meseca. Posle čišćenja ne treba ništa jesti, već samo piti vodu i sokove. Kontraindikacije su nizak krvni pritisak i kamen u žuči.


Broj 363