Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 116
aktuelno izdanje
Alhemija moćnog napitka
Piše: Georgij Nazarov, naturolog
Čudesni napitak kombuha nastaje udruženim delovanjem određenih bakterija i kvasca. Pravi je eliksir koji obnavlja narušenu vitalnost organizma. Ovaj napitak poznat je i veoma cenjen u Kini već više od 2000 godina, odakle je prvo prenet u susedne Koreju i Japan, da bi se kasnije proširio po celom svetu.
Njegovi mikroorganizmi mešaju se sa belim šećerom koji prerađuju i mešavinom zelenog i crnog čaja, da bi se, fermentacijom stvorio kombuha napitak. Osim vrlo prijatnog osvežavajućeg kiselkastog ukusa, pravilno pripremljen kombuha napitak je i lekovit. On sadrži prirodno stvoreni ugljendioksid koji za 30-50 % ubrzava regeneraciju i obnavljanje tkiva. Glukoronska kiselina iz tog napitka vezuje toksične materije. Glukoronska kiselina jača hrskavice i vezivno tkivo. Od velike je koristi za poboljšanje stanja zglobova i kičme. Mlečna kiselina iz kombuhe je od velike koristi za normalizaciju i održavanje crevne mikroflore i za normalizaciju pH krvi. Tu su i sirćetna, kao i voćne kiseline. Veoma bogat aminokiselinski sastav tog napitka i kvalitet njegovih belančevina bi se mogao uporediti sa belančevinama iz soje.
Vitamin C pomaže bolju detoksikaciju organizma, biosintezu kolagena, brže i kvalitetnije zarastanje rana, manjih ožiljaka, bolju elastičnost kože. Vitamini iz B grupe (B1, B2, B3, B6, B12, B15) pozitivno deluju na nervni sistem i na normalizaciju i održavanje telesne težine, štite organizam od pojave dijabetesa, poboljšavaju stanje zglobova, kvalitet kože i kose, štite od raka... Ovaj napitak pomaže veganima da nadoknade potrebu za vitaminom B12. Kombuha ima u sebi i drugih lekovitih sastojaka. Da nabrojimo sve do sada poznate pozitivne efekte na zdravlje:

- gasi žeđ i vraća energiju
- jača nervni sistem
- štiti od mnogih bolesti
- jača imunitet
- normalizuje crevnu mikrofloru
- normalizuje pH vrednost krvi
- čisti krvne sudove
- jača zglobove
- leči rane
- neguje kožu
- sprečava dijabetes
- normalizuje krvnu sliku
- stabilizuje krvni pritisak
- prirodni je antibiotik

Kombuha napitak se može koristiti i za spoljašnju upotrebu, za ispiranje rana, lečenje stomatitisa ispiranjem usta više puta na dan, ili ispiranjem grla za lečenje upale.

PRIPREMA NAPITKA
Ovo je ne samo izvrstan lek, već i izuzetno ukusan napitak. Kao osnovni napitak može da se koristi u toku celog dana. Neko se ograniči na 1-2 čaše dnevno, ali i to ima pozitivno dejstvo. Za vreme dojenja potrebno je da se majke posavetuju sa stručnjakom o tome da li da koriste kombuhu i na koji način.
Napitak se priprema na sledeći način. U jedan litar skoro proključale vode sipati 1,5 kašičicu mešavine crnog i zelenog čaja, poklopiti i ostaviti na toplom mestu jedan sat. Procediti čaj, dodati 5 kašika šećera i kada se dovoljno ohladi sipati u teglu dva prsta do vrha da bi gljiva imala dovoljno kontakta
sa vazduhom. Kada se prohladi do temperature tela, u dva litra ovog čaja sa šećerom sipati i 0,5 l gotovog kombuha napitka i odozgo staviti gljivu. Prekriti gazom i ostaviti na toplom i mestu bez sunca. U zavisnosti od temperature, sastojaka i niza drugih uslova, kombuha će biti pripremljena za jednu do dve nedelje, što se može prepoznati po prijatnom kiselkastom ukusu.

SIRĆE
Ako želite da dobijete veoma zdravo, ukusno i blago sirće, onda ostavite kombuhu zajedno sa gljivom da odstoji mesec dana. Po ukusu ćete prepoznati da li je sirće gotovo. A ako želite da obogatite ukus sirćeta, dodajte različite začinske biljke (bosiljak, biber, korijander, nanu).

SAVET PLUS
* Kod mnogih se javlja dilema da li koristiti beli šećer kod pripremanja kombuhe. Odgovor je pozitivan! Saharoza (beli šećer) se prilikom pripremanja kombuhe razgrađuje na proste šećere glukozu i fruktozu, uz pomoć enzima invertaze.
* Za pripremanje kombuha napitka zamena belog šećera smeđim ne bi bila od koristi zbog male razlike u sastavu. Upotreba meda mogla bi biti čak i opasna, zbog mogućeg poremećaja u sastavu bakterija i kvasaca.

Broj 116
Reši gljiva za oko sokolovo

Proso protiv migrene

Heljda obara holesterol

Homeopatski lekovi za prelome i uganuća

Istine i zablude o čaju

Za "Bilje&Zdravlje" govore:

Prim.dr Jelisaveta Kunosić
i dr Ivana Džamić o artritisu
Kostobolja jača od faraona

Dr Milena Đurić o osteoporozi
Tiha epidemija lomi kosti

Psiholog Saša Bijelić o svađi
Izbegnite švedski sto uvreda

Jadranka Stojaković o životu u Japanu
Razvlačenje kora kao umetnost


U dodatku "Dijete"

Vitki u bojama semafora

Nedostatke pretvorite u prednost

Sve o tečnim kalorijama

Čitajte "Bilje&Zdravlje" i konkurišite za POKLONE:
* aparate za merenje krvnog pritiska i šećera u krvi
* biljne preparate
* besplatne tretmane