Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 117
aktuelno izdanje
I koren je lek
Abdovina

Piše:N.B.

Angelika (Angelica archangelica), u narodu poznata i kao anđelika, anđeoski koren i anđeosko drvo, raste na močvarnim mestima, šumskim čistinama i livadama. Reč je o dvogodišnjoj biljci koja izraste do 2 metra sa mesnatim korenom i brojnim sitnijim korenčićima. Stabljika je šuplja i crvenkaste boje, listovi su veliki, jajoliki, tri puta razdeljeni i po ivicama nazubljeni. Cvetovi su sitni, bledo žućkasto-zelenkasti, formiraju cvasti koje prijatno mirišu na vanilu. Plod je oko 7 santimetara dugačko, jajoliko i pljosnato zrno žućkaste boje.
U jesen se vadi koren koji se, uz stabljiku, lišće i seme, koristi kao lekovito sredstvo.
U narodnoj medicini se koristi da olakša varenje i protiv nadimanja.
* Pomešajte 5-10 g praha suvog korena angelike ili 5 g ploda i korena, poparite sa 1 dl vrele vode, ostavite poklopljeno 2 sata, procedite i pijte 3 puta dnevno po šoljicu pre jela.
Savet plus: Ako koren angelike skuvate u mešavini vode i vina (odnos 1:1) pomaže da se očiste štetne materije iz krvi, želuca i creva, delotvorno je kod hemoroida, gorušice, bolesti jetre, a pomaže i da se izbaci sluz iz bronhija.

SMIRUJE GRČEVE
Iđirot
(Acorus calamu) je biljka koja raste u kolonijama kraj reka i stajaćih voda. Listovi su uspravni, zeleni, sabljasti, do 1 m dugi i 2-3 cm široki. Koren je kratak, dobeo rizom sa mnogo žila, dok je stabljika pri dnu drvenasta i deblja i pri vrhu prelazi u list. Mali zelenkasto-žućkasti listovi formiraju klas, a plod je crvena bobica.
Na početku jeseni (kad lišće počne da vene) vadi se koren iz mulja, dobro opere, očisti od žila, iseče i što brže osuši. U narodnoj medicini se koristi da ublaži grčeve u želucu i crevima, protiv nadimanja, da pospeši mokrenje, ali i u slučaju kamena u bubregu i gihta.
* Poparite 20 g korena iđirota sa 1/2 l vrele vode, ostavite poklopljeno 20 minuta, procedite i pijte 3 puta dnevno po šoljicu.
Napomena: Ako se čaj pije pre jela podstiče želudac da bolje radi, a posle obroka sprečava nadutost.

BOBICE TERAJU OTROVE
Abdovina
(Sambucus ebulus), poznata i kao apta ili burjan, je jednogodišnja biljka srodna crnoj zovi. Raste na vlažnim mestima, uz puteve i po šumskim proplancima. Stabiljka je visoka oko 1 m, a listovi su veliki perasti i sitno nazubljeni.
Cvetovi su beli ili ružičasti, formiraju na vrhu grana cvasti u obliku štita i neprijatno mirišu, dok je plod mala, okrugla i crna bobica. Lišće i bobice se beru u oktobru, a tada se vadi i koren.
U narodnoj medicini se ova biljka koristi za čišćenje organizma jer pospešuje mokrenje i znojenje, a pomaže i u lečenju šećerne bolesti.
* Zrele bobice zgnječite, ostavite 3-4 dana da fermentišu, pa kada se sok izbistri, procedite, zasladite medom i 3-4 nedelje pijte 3 puta dnevno po kašiku pre jela da očitite organizam.
Savet plus: Ako suv koren istucate u prah, pa količinu "na vrh noža" prelijete sa 2,5 dl vrele vode, ostavite da vri 5 minuta, procedite, pa pijete po šoljicu na dan (po manji gutljaj svaka 2 sata) pomaže kod čišćenja bubrega i bolesti bešike.

ZA LAKU NOĆ
Odoljen
(Valeriana officinalis) uspeva po močvarnim livadama, vlažnim šumama, šikarama uz potoke i planinskim šumama. Ima razgranatu stabljiku, dlakavu pri zemlji, lepezasto peraste listove različitog oblika nazubljene po ivicama. Cvetovi neprijatnog mirisa su crvenkasto-beli i formiraju široku metlicu, dok je plod dugačak oko 5 milimetara, ima perjanicu i vetar ga lako nosi. Tokom jeseni se vadi koren sa žilama (ne mlađi od 2 godine) suši i čuva u hermetički zatvorenoj tegli.
U narodnoj medicini se odoljen koristi protiv glavobolje, nervoze, osećaja straha, melanholije, hipohondrije i nesanice.
* U 2,5 dl vode 5 minuta kuvajte dve kašike usitnjenog korena, ostavite poklopljeno 2 sata, procedite i pijte toplo svaka 2 sata po gutljaj.
Napomena: preparati odoljena ne smeju svakodnevno da se upotrebljavaju duže od 3 nedelje, a kod težih slučajeva trebalo bi da se napravi pauza od 2 nedelje, pa da se nastavi terapija.

Broj 117
* Raž tera valunge
* Kantarion za sto boljki
* Bundeva gasi upale
* Zdravi uz pomoć bora i kestena

Za "Bilje&Zdravlje" govore:
Prim. dr Jelisaveta Kunosić i dr Ivana Džamić
Georgij Nazarov
Saša Bijelić, psiholog
Mirko Vidaček, sveštenik
Davor Arsić

* * * *

U DODATKU "DIJETE"

* Zeleni čaj za vitak stas
* Mirisima isterajte otrove
* Da vam usne mame poljupce

Čitajte "Bilje&Zdravlje" i konkurišite za POKLONE:
* aparate za merenje krvnog pritiska i medicinske vage koje pokazuju količinu masnoće u telu
* biljne i mineralne preparate