Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 118
aktuelno izdanje
Kako ubrzati oporavak
Helleborus niger

Piše: Dragana Timotić Mijatović
Neke od najozbiljnijih i najbolnijih povreda su u vezi sa glavom. Podrazumeva se da one moraju hitno da budu sanirane, jer uvek postoji mogućnost komplikacija. Osim specijalističkih pregleda ukoliko su povređeni neki od organa kao što su oči, usta, nos, kod povreda glave neophodno je uraditi sva neurološka ispitivanja u bolnici, posebno ako je pacijent u nesvesnom stanju. U svakom slučaju, tamo će se naći pod nadzorom lekara koji mogu sprečiti rizik od posttraumatskog krvarenja. Kada pacijent dođe svesti, pored Anica-e, koja je detaljno opisana u nekoliko prethodnih brojeva, mogu mu se dati i neki od sledećih homeopatskih lekova koji će ubrzati proces oporavka ili otkloniti posledice.

CICUTA VIROSA (BARSKA KUKUTA)
Efikasan je kada se kod pacijenta pojave konvulzije i tada se daje u potenciji C30 tokom dva sata, na svakih 10 minuta, sve dok se oni se smanje. Cicuta se prepisuje kod potresa mozga sa ukrućenošću potiljačnih mišića (meningizam - znaci su slični kao kod zapaljenja moždane opne), proširenim zenicama, grčevima ili mišićnim kontrakcijama i pomućenom svešću. Pacijent je u stanju da odgovara na pitanja, ali nije u stanju da bilo koga prepozna. Ima osećaj kao da mu je mozak "omekšao" ili kao da mu se nešto pokreće u glavi. Karakteristični simptomi su da se zenice tokom konvulzija skupljaju i da se pojavljuje štucanje, a moguće je i naizmenično širenje i skupljanje zenica iako je pacijent izložen istoj količini svetlosnog izvora.

GELSEMIUM SEMPERVIRENS (DIVLJI JASMIN)
Jedan je od glavnih lekova koji se daju u slučaju cerebralne hemoragije (krvarenja u mozgu). I ovaj homeopatski lek se dozira na isti način, i to kada je bol koncentrisan u potiljačnom delu, a može biti toliko intenzivan da se pacijentu čini da će poludeti. U tom delu ima i osećaj talasanja. Prisutna je jaka vrtoglavica sa diplopijom (udvojeni objekti) ili zamućenim vidom, koja se poboljšava kada pacijent zatvori oči. Uz to postoji i osećaj težine u glavi, kapci su mu takođe teški, a ruke i noge podrhtavaju. Karakteristični simptomi su da se i vrtoglavica i osećaj punoće u glavi smanjuju odmah nakon obilnog uriniranja.

HELLEBORUS NIGER (KUKUREK)
Homeopatski lek koji se pravi od kukureka se takođe daje u istoj potenciji i na isti način kao i prethodni lekovi. Koristan je kod povreda glave i mozga, gde je povređena osoba omamljena, gde su čulo vida i sluha neoštećeni, ali pacijent jasno ne vidi i ne čuje - spoljašnji utisci ne dopiru do njegove svesti. Teško se koncentriše i veoma sporo odgovara. Moguća je oduzetost jedne strane, dela ili celog tela, dok su pokreti na drugoj strani automatski. Pogled je prazan i zuri u jednu tačku, ili je divlji i deluje uplašen. Povređeni pokreće usta kao da nešto žvaće, ili pomera usne kao da govori, ali bez glasa.

HYPERICUM (KANTARION)
Glavni lek za povrede nerava. Prepisuje se u potenciji C30, svakih 10 minuta najduže tokom dva sata. Čim tegobe počnu da se smanjuju po intenzitetu, povećava se i razmak između svake naredne doze, sve dok sasvim ne prođu. Lek je indikovan kod pulsirajuće glavobolje, kada je smanjena funkcija nerava i kada se javi vratna ukočenost, odnosno zatiljni grč (opistotonos), pri čemu je telo lučno izvijeno unazad. Daje se i deci koja i nakon manjih povreda glave pate od spazama.

LEČENJE POSLEDICA
Ljudi koji su pretrpeli povredu glave, često imaju probleme kao što su glavobolje, prolazna rasejanost ili duhovna odsutnost, epileptiformne konvulzije ili neke druge poremećaje svesti i koncentracije. Ponekada ove tegobe postanu hronične i otežavaju normalan život. Homeopatija ima mogućnost da pruži pomoć i u ovakvim slučajevima, a neki od lekova su:

CUPRUM (BAKAR)
Najčešće korišćen lek kada su u pitanju konvulzije. Njegove karakteristike se mogu najkraće opisati kao spazam, odnosno grč na svim nivoima. Daje se u potenciji C30 ili C200, jednom nedeljno ili ređe, u zavisnosti od reakcije pacijenta na lek - sve dok postoji napredak, ne bi trebalo ponavljati lek. Tek kada se stanje ponovo pogorša, ili je došlo do zastoja u lečenju, tek tada ponoviti dozu. Osobe kojima je potreban ovaj lek su nemirne, impulsivne, zatvaraju se u sebe, nisu u stanju da iskažu emocije, a nervi su im poput napetih struna. Imaju osećaj praznine u glavi, kao da im je mozak izubijan, a taj bol osećaju i pri pokretima očiju. Karakterističan simptom je da imaju utisak kao da im je neko prosuo vodu na glavu.

MELILOTUS OFFICINALIS (KOKOTAC)
Specifično dejstvo ovog leka odražava se u domenu epilepsije koja je nastala kao posledica povrede glave. Prepisivanje leka vrši se na isti način kao i kod prethodnog. Pacijent ima problema sa koncentracijom, pamćenje mu je nepouzdano, pun je deluzija. Glavobolje su praćene mučninom i povraćenjem, osećajem pritiska u predelu iznad očiju. Postoji osećaj punoće u celoj glavi, oči su teške, vid je maglovit, a pacijent ima potrebu da čvrsto stegne kapke i zažmuri, kako bi mu se tegobe sa očima i glavobolja smanjile. Lice je intenzivno crvene boje, sa vidljivim pulsiranjem karotida. Glavobolja se smanjuje ukoliko nastupi krvarenje iz nosa ili menstrualni ciklus.

NATRIUM SULPHURICUM (NATRIJUM SULFAT)
Ovaj homeopatski lek mineralnog porekla ima dvostruku primenu. Može se dati u potenciji C200, jedna globula 24 sata i druga nakon 48 sati posle povrede, kao preventiva u sprečavanju posledica potresa mozga ili neke druge povrede glave. Kada su u pitanju hronične tegobe koje su ostale nakon traume, pacijenti postaju razdražljivi, imaju izraženu fotofobiju, konstantne glavobolje, utučeni su, plačljivi, i čak pomišljaju na samoubistvo. Tada se ovaj lek daje u potenciji C30 ili C200, jedna doza koja se može ponoviti nakon dve do četiri nedelje, u zavisnosti od daljeg poboljšavanja simptoma.

PRIMER IZ PRAKSE
Za pravilno prepisivanje homeopatskog leka, uvek je od pomoći kada je pacijent pri svesti i kada je u stanju da opiše tegobe. Nažalost, ponekad se dešava da je situacija veoma teška, da je pacijent u nesvesti i tada se homeopata mora rukovoditi malim brojem, ili čak samo jednim simptomom. Takav je i slučaj, koji je vredno spomenuti, najvećeg anglosaksonskog homeopate dr Džejmsa Tajlora Kenta (James Tylor Kent) koji je dokazao da se zahvaljujući homeopatskim lekovima nekada dešavaju prava čuda.
U porodici čije je članove on lečio, jedan dečak od četiri godine spuštao se niz ogradu, izgubio ravnotežu i strmoglavio na pod, pri čemu je snažno udario glavom. Dečak se onesvestio, a roditelji su, pozvali hirurga. Lekar ga je pregledao i zaključio da ne postoje izgledi da dečak preživi. Nakon dva do tri dana, nesrećni roditelji pozvali su dr Kenta i zamolili ga za pomoć. Kada je stigao, konstatovao je da je dečak veoma bled, još uvek u nesvesti i sa veoma otežanim disanjem. Jedini karakterističan simptom koji je primetio, bio je providni vodenkasti iscedak iz uha. Ova tečnost je imala neprijatan miris i nagrizala je ušnu školjku dečaka, praveći male vezikule (plikove). Na osnovu ovog simptoma, dr Kent je dečaku dao jednu dozu homeopatskog leka Tellurium. Nakon dva sata, dečak je došao svesti, počeo da povraća, a iscedak iz uha se polako smanjivao sve dok nije potpuno nestao. Nakon dve nedelje, dečko se potpuno oporavio od posledice pada.

Broj 118

Ječam čuva srce i creva

Ehinaceom protiv prehlade

Istine i zablude o morskim plodovima

I rakija leči
Mučenica za telo i dušu

Zimnica i jela od paprike
Šilje i babure na sto načina

Za "Bilje&Zdravlje" govore:
Prof. dr Vuk Stambolović
Alternativi otvorena vrata

Ivan Vukić o makrobiotici
Nije baš sve crno-belo

Prim. dr Jelisaveta Kunosić i dr Ivana Džamić
o arteriosklerozi
Putuju i žuti i crveni

Psiholog Saša Bijelić o strahu i neprijatnosti
U društvu ili kao kamen stanac

U DODATKU "DIJETE"

Prednosti mediteranske ishrane
Topi kilograme i čuva srce

Smršajte kao Dženifer Aniston
Brojite porcije umesto kalorija

Pospešite metabolizam
Zbogom jo-jo efektu